19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

AB'nin Raporu Türkiye'yi zorlayacak

Alman 'Bild am Sonntag' gazetesine demeç veren Verheugen, hazırladıkları raporun, bazı gözlemcilerin beklentilerinden daha fazla eleştirel olacağını belirterek, "Türkiye'nin, raporda yazdığımız her şeyi kabul etmesi kolay olmayacak" dedi.

"Türkiye, en erken 2015'te üye olabilir"

Türkiye ile üyelik müzakerelerine başlanmasını önerip önermeyecekleri sorusunu cevapsız bırakan Verheugen, müzakerelere başlanması durumunda, bunun 'sonucu açık bir süreç' olacağını ve Türkiye'nin birliğe en erken 2015 yılında üye olabileceğini belirtti.

Verheugen, "sonuçta Türkiye'nin üyeliği konusunda Avrupa Parlamentosu ve üye ülkelerin parlamentoları karar verecek. Her üye ülke istediği zaman müzakereleri durdurabilir. Ancak Türkiye tarafından reddedilme olarak algılanabilecek her karar, Türkiye'deki reform sürecinin sonu anlamına gelebilir. Tüm bölge istikrar kaybına uğrayabilir. Uzun vadede Avrupa'nın güvenliği bile tehlikeye girebilir" dedi.

Türkiye'nin birliğe maliyeti

Verheugen, Türkiye'nin maliyetiyle ilgili olarak bugüne kadar açıklanan tüm rakamların da sadece tahminlere dayandığını da kaydetti.

Solana: "Türkiye henüz tüm kriterleri yerine getirmedi"

AB Ortak Savunma ve Dış Politika Yüksek Temsilcisi Javier Solana ise Bild gazetesine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin henüz tüm kriterleri yerine getirmediğini belirterek, "hiçbir şekilde işkence yapılmaması, azınlıkların haklarından istedikleri gibi faydalanabilmeleri ve basının özgürce haber verebilmesi gerekir" diye konuştu.

Türkiye ile üyelik müzakereleri başlayacak mı?

Solana, Türkiye ile üyelik müzakerelerine başlanıp başlanmayacağı sorusuna da, "Türkiye, anahtarı elinde tutuyor. Türkiye, AB'ye girmeye kararlıysa, reform politikasını kararlı şekilde sürdürmelidir" karşılığını verdi.

"Türkiye'deki siyasi iradeden şüphe duymuyorum"

AB Ortak Savunma ve Dış Politika Yüksek Temsilcisi Javier Solana, Başbakan Erdoğan'ın Türkiye'yi köklü değişikliklerle AB'ye sokma konusundaki siyasi iradesinden şüphe duymadığını söyledi.

Solana, mevcut durumdan ve şartlardan vazgeçilmesi için birneden görmediğini de ifade ederek, ''Erdoğan, ülkesindeki reform hızını olağanüstü derecede artırdı. Türkiye'de köklü değişiklik yaparak ülkeyi AB'ye sokma konusundaki siyasi iradesinden şüphe duymuyorum'' dedi.
Alman ’Bild am Sonntag’ gazetesine demeç veren Verheugen, hazırladıkları raporun, bazı gözlemcilerin beklentilerinden daha fazla eleştirel olacağını belirterek, "Türkiye’nin, raporda yazdığımız her şeyi kabul etmesi kolay olmayacak" dedi.

"Türkiye, en erken 2015’te üye olabilir"

Türkiye ile üyelik müzakerelerine başlanmasını önerip önermeyecekleri sorusunu cevapsız bırakan Verheugen, müzakerelere başlanması durumunda, bunun ’sonucu açık bir süreç’ olacağını ve Türkiye’nin birliğe en erken 2015 yılında üye olabileceğini belirtti.

Verheugen, "sonuçta Türkiye’nin üyeliği konusunda Avrupa Parlamentosu ve üye ülkelerin parlamentoları karar verecek. Her üye ülke istediği zaman müzakereleri durdurabilir. Ancak Türkiye tarafından reddedilme olarak algılanabilecek her karar, Türkiye’deki reform sürecinin sonu anlamına gelebilir. Tüm bölge istikrar kaybına uğrayabilir. Uzun vadede Avrupa’nın güvenliği bile tehlikeye girebilir" dedi.

Türkiye’nin birliğe maliyeti

Verheugen, Türkiye’nin maliyetiyle ilgili olarak bugüne kadar açıklanan tüm rakamların da sadece tahminlere dayandığını da kaydetti.

Solana: "Türkiye henüz tüm kriterleri yerine getirmedi"

AB Ortak Savunma ve Dış Politika Yüksek Temsilcisi Javier Solana ise Bild gazetesine yaptığı açıklamada, Türkiye’nin henüz tüm kriterleri yerine getirmediğini belirterek, "hiçbir şekilde işkence yapılmaması, azınlıkların haklarından istedikleri gibi faydalanabilmeleri ve basının özgürce haber verebilmesi gerekir" diye konuştu.

Türkiye ile üyelik müzakereleri başlayacak mı?

Solana, Türkiye ile üyelik müzakerelerine başlanıp başlanmayacağı sorusuna da, "Türkiye, anahtarı elinde tutuyor. Türkiye, AB’ye girmeye kararlıysa, reform politikasını kararlı şekilde sürdürmelidir" karşılığını verdi.

"Türkiye’deki siyasi iradeden şüphe duymuyorum"

AB Ortak Savunma ve Dış Politika Yüksek Temsilcisi Javier Solana, Başbakan Erdoğan’ın Türkiye’yi köklü değişikliklerle AB’ye sokma konusundaki siyasi iradesinden şüphe duymadığını söyledi.

Solana, mevcut durumdan ve şartlardan vazgeçilmesi için birneden görmediğini de ifade ederek, ’’Erdoğan, ülkesindeki reform hızını olağanüstü derecede artırdı. Türkiye’de köklü değişiklik yaparak ülkeyi AB’ye sokma konusundaki siyasi iradesinden şüphe duymuyorum’’ dedi.
Bild am Sonntag gazetesi
Yayın Tarihi : 2 Ekim 2004 Cumartesi 14:39:32
Güncelleme :2 Ekim 2004 Cumartesi 14:51:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?