17
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

AB'nin en tutucu ve ırkçı kesiminden Türkiye'ye 'Evet'

AB Komisyonu'nun 1997 yılında ırkçılığa karşı hazırladığı mücadele raporuna göre, AB'nin en tutucu ve ırkçı olan Flaman bölgesinin Türkiye'nin AB'ye üye olması yönünde büyük destek verdiği ortaya çıktı.


Belçika'nın resmi kanalı VRT ve De Standart gazetesince yapılan ortak anket, Flamanların Türkiye'nin AB'ye tam üye olması konusunda yüzde 70'inin "evet" dediğini ortaya çıkardı.


Bu durum, Türkiye'nin AB'ye üye olmasını engellemek isteyen güç odaklarını şoke etti. Anket, ırkçılık ve yabancı düşmanlığı ile tanınan Vlaams Blok Partisi'nde soğuk duş etkisi yaptı.
Araştırmaya göre, Türkiye'nin AB'ye girmesini Flaman bölgesinde yüksek eğitimli kişilerin yüzde 77'si, yüksek kadrolu devlet memurların yüzde 82'si ve öğrencilerin yüzde 86'sı istedi.


Belçika eski Başbakanı ve şu anki AB Konvansiyon Başkan Yardımcısı Jean-Luc De Haene, çıkan sonucu şaşkınlıkla karşıladığını belirtti. Haene, "Doğu Avrupa'nın Avrupa'ya girmesini normal karşılıyorlar ancak Türkiye'ye daha eleştirici bir şekilde yaklaşıyorlar. Açıkçası bu sonuç beni şaşırttı. Çünkü biz diğer Avrupa ülkelerine nazaran Türkiye açısından daha farklı bir kültür yapısına sahibiz" dedi.


Flamanların AB Parlamenteri Bart Staes, çıkan sonucu alkışlayarak, "Bu çıkan sonuç, ırkçılığı ve yabancı düşmanlığı ile tanınan Vlaams Blok Partisi'ne en güzel cevap" diye konuştu.
Irkçı Parti Vlaams Blok Başkanı Frank Van Hecke ise, sonuca şaşırdığını söyledi. Hecke, "Anlayamadığım, yapılan bu anketlerde AB'nin Doğu Avrupa'ya doğru genişlemesinden Flamanların yüzde 40'ı çok memnun değil fakat Türklere karşı daha olumlu olması beni şaşırttı" şeklinde konuştu.


Hecke, konuşmasına en çok sevdiği ülkenin Türkiye olduğunu ve hemen hemen her sene Türkiye'ye tatil yapmaya gittiğini belirterek son verdi.

MEHMET CÖMERT - BRÜKSEL (İHA)
Yayın Tarihi : 19 Nisan 2004 Pazartesi 17:37:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?