19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

AB'nin İlerleme Raporu 6 Ekim'de

Avrupa Komisyonu, Türkiye’yle ilgili İlerleme Raporu’nu 6 Ekim’de sunacağını bildirdi.

Komisyon raporunda, Avrupa Birliği’nin Türkiye’yle tam üyelik görüşmelerine başlayıp başlamaması hakkında tavsiyede bulunacak.

Avrupa Komisyonu’nun genişlemeden sorumlu üyesi Günter Verheugen’in sözcüsü Jean-Christophe Filori, raporlarda ayrıca, Türkiye’nin üyeliğinin AB’ye etkisine yönelik bir çalışmanın da yer alacağını söyledi.

Filori’nin açıklamasına göre komisyonun raporu, görevini Jose Manuel Durao Barroso’ya devredecek Avrupa Komisyonu Başkanı Romano Prodi’ye sunulacak.

Ancak Jose Manuel Durao Barroso da, hazırlanış sürecinde rapor hakkında bilgilendirilecek.

İlerleme Raporu daha sonra AB üyesi ülkelerin dışişleri bakanlarına sunulacak.

Dışişleri bakanlarının, Ekim ayında yapacakları bir toplantıda, raporu değerlendirmeleri bekleniyor.

Aralık ayında yapılacak zirvelerinde de AB liderleri, Türkiye’yle tam üyelik müzakerelerine başlanıp başlanmaması hakkında karar alacak.

Türkiye’yle ilgili İlerleme Raporu’nu hazırlayacak Avrupa Komisyonu, Avrupa Birliği’nin idari organı konumunda.

Komisyonun yeni başkanı Jose Manuel Durao Barroso ise görevine Ekim ayı sonunda başlayacak.

AB Türkiye’ye olumlu bir yanıt vermek zorunda, ama...

Öte yandan Avusturya gazetesi Die Presse’nin haberine göre, daha önceki yıllarda Türkiye raportörlüğü yapan Avusturya’nın Avrupa Parlamentosu Milletvekili Hannes Swoboda, Türkiye’nin 2014 yılında tam üye olmasının mümkün olmadığını söyledi.

Avrupa Parlamentosu’ndaki Sosyal Demokrat Parti’nin yeni başkan yardımcısı olan Hannes Swoboda, Türkiye’yle ilgili dikkatli bir tutum izlenmesi gerektiğini belirterek, "Avrupa Birliği, yıl sonunda Türkiye’ye olumlu bir yanıt vermek zorunda. Prensip olarak bunun tersi bir tutum izlemek imkansızdır. Ancak, bu konuda körü körüne aceleci olmamak gerekir" dedi.

Swoboda, söz ettiği "olumlu yanıtın" hemen müzakerelerin başlaması anlamına gelmeyebileceğini belirterek bunun yanlış bir işaret vermek olacağını ifade etti.

"Türkiye’yi umutları abartılı şekilde umutlandırmaktan kaçınmak gerekir çünkü Türkiye’nin 10 yıldan daha kısa sürede üye olması kesinlikle imkansızdır" dedi.


BBC TÜRKÇE
Yayın Tarihi : 27 Ağustos 2004 Cuma 17:04:48
Güncelleme :27 Ağustos 2004 Cuma 17:07:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?