18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

AB'nin ilerleme raporu belirsiz olabilir

Başbakan Erdoğan, Brüksel ziyaretinin TCK’nın akıbetinin belirlenmesi açısından en kritik görüşmesini yarın sabah saat 11.00’de AB Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu üyesi Günter Verheugen ile yapacak.

AB Komisyonu’nun sözcüsü Jean Christophe Filori, bu görüşmeden beklentilerini ’’beklediğimiz açıklamayı alacağımıza inancımız tam’’ diyerek dile getirdi.

Filori, geçtiğimiz pazartesi günü yaptığı açıklamada ’TCK yoksa, müzakere de yok’ mesajını vermiş ve tasarının 6 ekimden önce yasalaşmasının önemine bir kez daha dikkat çekmişti.

Erdoğan, Belçika Başbakanı ile görüşemeyecek

Başbakan Erdoğan’ın Belçika Başbakanı Guy Verhofstad ile yapacağı sabah toplantısı, meslektaşının geçirdiği trafik kazası nedeniyle iptal oldu.

Verheugen, "TCK’yı 6 ekimden önce Meclis’ten geçirin" diyecek

Ziyaret öncesi AKP’de, Erdoğan’ın Verheugen ile Ankara’da yaptığı görüşmeyi gündeme getireceği konuşuluyor. Başbakan Erdoğan’ın zina konusunda Ankara’daki görüşmelerle, Brüksel’deki açıklamaların ne manaya geldiğini soracağı belirtiliyor.

Verheugen’in ise konunun Avrupa’da yarattığı tepkiye dikkat çekip, Erdoğan’a "tutumunuzu değiştirin" demesi ve TCK’nın 6 ekimden önce Meclis’ten geçirilmesi için telkinde bulunması bekleniyor.

İkili zirveden sonra Erdoğan, AP üyeleriyle görüşecek

Erdoğan, Verheugen ile görüşmesinin ardından Avrupa Parlamentosu’na giderek, Parlamento Başkanı ve siyasi grup başkanlarının oluşturduğu Başkanlık Konseyi ile biraraya gelecek.

Erdoğan daha sonra Avrupa Parlamentosu Başkanı’yla birlikte ortak bir basın toplantısı düzenleyecek. AP, Türkiye karşıtı kurumların başında geliyor.

AP’de tepkiler yükselebilir

Türkiye’nin AB üyeliği konusunda pek çok farklı rengi barındıran Avrupa Parlamentosu’nun Başbakan Erdoğan’a karşı farklı yaklaşımlar içinde olacağı belirtiliyor. Erdoğan’ın Parlamento’daki siyasetçilerinin yoğun eleştirileriyle karşılaşabileceği de tahminler arasında.

Komisyon, siyasi taahhüt bekliyor

Türkiye’nin AB yolunun kaderini tayin edecek İlerleme Raporu’nu hazırlayacak AB Komisyonu’ndan ise, Erdoğan’a karşı anlayışlı bir tutum içinde olması bekleniyor.

Bu anlayışlı tutuma karşılık, Komisyon Erdoğan’dan en üst seviyede siyasi taahhüt bekliyor. Başbakan Erdoğan’ın Türk hükümetinin reformları gerçekleştirme konusundaki kararlılığını vurgulaması ve reform çalışmalarının 6 ekim tarihinden önce bitmesi de AB Komisyonu’nun ikna edilmesi açısından büyük önem taşıyor.

AB, TCK tasarısının zina konusundaki düzenlemeyi içermemesi konusundaki hassasiyetini de koruyor.

Rapor, belirsiz ifadeler taşıyabilir

Ancak, askıya alınan TCK tasarısı 6 ekim tarihinden önce geçse bile Komisyon yasayı incelemek için yeterli zamanı bulamayacağı için İlerleme Raporu’nun belirsiz ifadeler içerebileceği belirtiliyor.

AB, güven bunalımı yaşadı

Başbakan Erdoğan, bundan iki hafta öncesine kadar AB’de ’müslüman demokrat’ kimliğini taşıyan ve İslam alemiyle Batı arasındaki görevi rahatlıkla yerine getirebilecek bir isim olarak görülüyordu.

Ancak, TCK tasarısıyla ilgili resti nedeniyle, AB’de büyük bir güven bunalımına yol açtı. Bu nedenle şimdi ’güven verici’ açıklamalar yapması bekleniyor.

Erdoğan’a kimler eşlik edecek?

Başbakan Erdoğan’a, Brüksel ziyaretinde, Devlet Bakanı Mehmet Aydın ve milletvekilleri Egemen Bağış ile Ömer Çelik eşlik edecek.

Çok iyi yabancı dil bilen, Avrupa’da Türkiye’ye karşı olumsuz görüş taşıyanları ikna etmekle görevlendirilen diyanetten sorumlu Devlet Bakanı Mehmet Aydın, Avrupalı muhataplarını etkileyen bir isim olarak biliniyor.

Eşi Emine Erdoğan da Başbakan’la birlikte Brüksel’e gidecek.
BBC türkçe
Yayın Tarihi : 22 Eylül 2004 Çarşamba 15:19:42
Güncelleme :22 Eylül 2004 Çarşamba 17:33:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?