18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

AB'nin kaygıları nasıl giderilecek?

AKP hükümeti, özellikle Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın ’’Avrupa Birliği içişlerimize karışamaz’’ açıklamaların ardından gerilen ilişkileri nasıl rayına sokacağını düşünüyor.

Dün AB Komisyonu Sözcüsü Jean-Christophe Filori’nin "Türk Ceza Kanunu reformunun önemli parçaları yasalaşmadıkça, müzakereler başlayamaz’’ sözleri de hükümet cephesinde yankı buldu.

Gerilen ikili ilişkiler önce Bakanlar Kurulu’nda, ardından da AKP Merkez Yürütme Kurulu’nda (MYK) Türkiye-AB ilişkileri masaya yatırıldı. Saat 20.30’da başlayan ve yaklaşık üç saat süren MYK’da ceza kanunu tasarısı ile ilgili izlenecek yol haritası değerlendirildi.

AB’nin kaygıları giderilecek

Başbakan Erdoğan’ın, Brüksel ziyaretinde Avrupa Birliği liderlerinin Türkiye hakkındaki kaygılarını giderecek yönde açıklama yapması görüşü benimsendi. Ancak kaygıların nasıl giderileceğine dair bir açıklama yapılmadı.

Erdoğan, Avrupa Parlamentosu’nun geçtiğimiz temmuz ayındaki daveti üzerine yarın Brüksel’e gidecek, önümüzdeki perşembe günü de temaslarına başlayacak.

Parlamento’nun Başkanlık Konseyi’nde bir konuşma yapacak olan Erdoğan, Belçika Başbakanı Guy Verhofstad’la da perşembe sabahı kahvaltıda biraraya gelecek.

Randevu saati netleşmemekle birlikte Erdoğan’ın AB Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Günter Verheugen’le de görüşmesi bekleniyor.

Bu kritik görüşmede Erdoğan’ın iç politikada karşı karşıya kaldığı baskıları öne sürüp, TCK’nın önümüzdeki aralık ayından önce önce çıkacağı güvencesi vererek, Verheugen’i yumuşatmaya çalışması bekleniyor.

Ancak, Avrupa’dan gelen mesajlar TCK yasasının 6 ekimde açıklanacak Türkiye İlerleme Raporu öncesinde çıkarılmasının daha iyi olacağı yönünde.

TCK’nın yasalaşması kasım ayına kalabilir

Dün yapılan Bakanlar Kurulu toplantısının ardından Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek’e "6 ekimden önce TCK Meclis’ten geçer mi?" sorusu yöneltildi. Çiçek, bu soruya "Kanun’un geri çekiliş amacına bakın, içtüzüğe bakın, görürsünüz" yanıtını verdi.

TCK’nın son iki maddesi Meclis Adalet Komisyonu’na geri çekilirken, Ceza Muhakemeleri Usul Kanunu, istinaf mahkemelerine ilişkin düzenleme ve Ceza İnfaz Kanunu’nun TCK ile eşzamanlı olarak yürürlüğe gireceği açıklanmıştı.

Yaklaşık 550 maddelik bu düzenlemeler için önce Adalet Komisyonu’nun görüşme maratonunu tamamlaması gerekiyor. Bu durumda TCK’nın en iyimser tahminle önümüzdeki kasım ortasına kadar yasalaşması mümkün görünmüyor.

İşte bu tablo içinde Çiçek’e hükümetin AB konusunda bir tutum değişikliği içinde olup olmadığı soruldu. Çiçek, bu soruya ise, "hukuki bir konu üzerinden siyasi bir oyun oynanmaya çalışıldı... AB’yi önemsiyoruz ama bu bir değerler bütünü, ’eğer olmasaydı ne yapacaktık?’, yolumuza devame edecektik" diye cevap verdi.
cnn turk
Yayın Tarihi : 21 Eylül 2004 Salı 11:26:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?