17
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

AB'nin tarihi kararı: Türkiye

Times gazetesi, Türklerin Avrupa Birliği üyesi olabilmek için çabaladığı sırada, AB’nin birliğinin tehdit altında olduğunu öne sürdü.

Türkiye’nin üyeliğine ilişkin karar öncesinde, 40 yıllık AB’nin, tarihinin en hararetli tartışmalarına hazırlandığını belirten gazete, Avrupa kıtasında konuyla ilgili tartışmaların hem ülkelerin kendi içlerinde, hem de ülkeler arasında giderek yayıldığını yazdı.

"Tartışmalar garip bir şekilde ’zina’ üzerinde yoğunlaştı"

Gazete, referandum taleplerinin ortaya gelmeye başladığına işaret etti ve tartışmaların ırk, din, insan hakları, Avrupalı kimliği ve ’hatta garip bir şekilde zina üzerinde’ odaklandığını kaydetti.

Ortada AB’nin geleceğinin bulunduğunu savunan gazete, ’’bazılarına göre bütün jeopolitik dünya düzeni, alınacak bu karardan etkilenebilir’’ ifadesini kullandı.

Türkiye’nin en büyük destekcisi ABD ve İngiltere

Bu hassas tartışmaların büyük ölçüde kapalı kapılar ardında yürütüldüğünü belirten The Times, ABD ve İngiltere’nin Türkiye’nin en büyük destekçisi durumunda olduğunu kaydetti.

"Türkiye Avrupa’yı süper güç yapabilir"

Her iki ülkenin de, AB’nin Türkiye’ye kollarını açarak, aslında bütün Müslüman alemine medeniyetler arası bir çatışma olmadığı imajını verebileceği görüşünde olduğunu belirten gazete, üyeliğe destek veren çevrelerin ayrıca, Türkiye’nin büyük askeri gücünün Avrupa’yı gerçek bir süper güç haline getireceğine inandıklarını belirtti.

Bu çevrelerin Türkiye’nin genç nüfusunun Avrupa ekonomisini canlandıracağına, işgücü piyasasına dinamizm kazandıracağına da inandığını kaydeden İngiliz gazetesi, Türkiye’nin dışlanmasının radikal İslamcıların elini güçlendireceğine dair görüşlere de yer verdi.

Türkiye karşıtları Ortadoğu’ya komşu olmak istemiyor

Türkiye’nin üyeliğine karşı çıkanların ise AB’nin Irak, İran ve Suriye gibi ülkelerin bulunduğu sorunlu bir coğrafyaya komşu olacağını öne sürdüklerini belirten The Times gazetesi, ayrıca Türkiye’nin toprak ve nüfus büyüklüğü konularının da Avrupa’nın kaynaklarını emecek bir sorun olarak görüldüğünü öne sürdü.

AB’de İslamlaşma korkusu var

’Avrupa’nın İslamlaşmasına ilişkin derin korkuların da su yüzüne vurduğunu’ yazan gazete, özellikle Fransa, Hollanda ve Almanya’nın kendi toprakları üzerinde giderek büyüyen İslam etkisinden endişe ettikleri, Türkiye’nin üyeliğinin AB toprakları üzerindeki Müslümanların oranını yüzde 3’ten yüzde 20’ye çıkaracağını savundu.

"Türkler bu kez kapıyı açacak"

The Times, yazısını, ’Türkler Viyana kuşatmasından 300 yıl sonra yeniden Avrupa kapısını çalıyor. Bu kez muhtemelen kapıyı açtırmayı başaracaklar, ama görecekleri misafir perverlik hala biraz puslu görünüyor’ diye tamamladı.

Türkiye’nin üyeliği AP’yi böldü

Avrupa Parlamentosu’nda (AP) Türkiye’nin AB üyeliğiyle ilgili tartışmada, Sosyalist Grup Komisyon’un görüşüne uyacağını bildirirken, Hıristiyan Demokrat grup ikiye bölündü.

Liberal Grup ise müzakerelerin geciktirilmeden başlamasını istedi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın katıldığı Avrupa Parlamentosu Başkanlık Konferansı’nın ardından açıklama yapan Sosyalist Grup Başkanı Martin Schullz, AB Komisyonu’nun tam üyelik müzakerelerinin başlamasına yeşil ışık yakması halinde, kendilerinin de bunu destekleyeceklerini söyledi.

Hıristiyan Demokrat Grup Başkanı Hans Gert Pottering ise tam üyelik müzakerelerinin başlaması konusunda kendi siyasi grubunun ikiye bölündüğünü söyledi. Pottering, Hıristiyan Demokrat Grubu içerisinde kendisi gibi Türkiye’ye ’’ayrıcalıklı statü’’ verilmesini önerenlerin olduğunu, diğer grupta da Türkiye’nin üyeliğine destek verenlerin olduğunu belirtti.

aşkanlar Konferansı sonunda basına açıklama yapan Liberal Grup Başkanı Graham Watson ise Türkiye ile tam üylelik müzakerelerinin geciktirilmemesi gerektiğini söyledi. Tam üyelik müzakerelerinin uzun sürebileceğini ifade eden Watson, AB’nin Türkiye konusunda iyi niyetli hareket etmesini istedi.
BBC türkçe
Yayın Tarihi : 23 Eylül 2004 Perşembe 23:22:11
Güncelleme :24 Eylül 2004 Cuma 09:14:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?