18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

AB'nin Türkiye kararı İslam alemine mesaj

Eski Finlandiya Cumhurbaşkanı Martti Ahtisaari, aralık ayında yapılacak AB zirvesinde alınacak tarihi kararın tüm İslam alemine verilecek önemli bir mesaj olacağını söyledi.

Ahtisaari başkanlığındaki Bağımsız Türkiye Komisyonu, Türkiye raporunu Avusturya’nın başkenti Viyana’da dün akşam tanıttı.

İslam alemine verilecek önemli mesaj

Komisyon başkanı Ahtisaari konuşmasında, Türkiye’nin NATO, Avrupa Konseyi, OECD, UNESCO, BM gibi çok sayıda uluslararası örgütün üyesi olduğunu hatırlatarak, AB hükümet ve devlet başkanlarının aralık ayında yapacakları zirvede tarihi bir karar alacaklarını, bu kararın aynı zamanda tüm İslam alemine verilecek önemli bir mesaj olacağını söyledi.

Müzakerelerin başlamasıyla Türkiye’nin hemen tam üye olacağının belirtilmediğini söyleyen Ahtisaari, müzakere sürecinin 10 yıl sürebileceğini, Türkiye’nin 2015’te tam üye olabileceğini vurguladı.

Rohan: "Türkiye hakkındaki bilgiler gerçekçi değil

Avrupa’nın önde gelen siyasetçi ve devlet adamları tarafından Türkiye’nin AB’ye katılımının olumlu ve olumsuz yanlarını araştırmak üzere kurulan komisyonun raportörü Avusturya Dışişleri Bakanlığı’nın eski genel sekreteri Albert Rohan, Türkiye hakkında çeşitli çevrelerin verdiği bilgilerin gerçekçi olmadığını söyledi.

’Üçüncü Viyana kuşatması’ benzetmesi

Rohan, ’’Türkiye’nin AB’ye tam üye olmasıyla iddia edildiği gibi üçüncü Viyana kuşatması olmayacak ama bizler Kostantinopolis’i barışçı olarak kuşatacağız’’ dedi.

’Üçüncü Viyana kuşatması’ sözlerine açıklık getiren Rohan, ’’AB’de en büyük korku, Türkiye’den çok büyük bir göç olması" dedi.

Yaptıkları araştırmalara göre, Türkiye’nin tam üyeliğiyle yaklaşık 2,7 milyon kişinin Türkiye’den AB ülkelerine göç edeceğini belirten Rohan, "Türk hükümeti olası aşırı bir göçü önlemek için gerekli önlemleri alacaktır’’ dedi.

Rohan, D’Esteing’in görüşüne katılmadı

Rohan, eski Fransa Cumhurbaşkanı Giscard D’Esteing’in, ’’Türkiye’nin üyeliği AB’nin sonu olur’’ görüşüne katılmadığını da belirtti.

Rohan, ’’her yeni üye, AB’nin daha da homojen olmasına katkıda bulunacaktır. Türkiye’nin üyeliği gelecekte AB’de çok şey değiştirmeyecektir. NATO içindeki en önemli askeri güç olan Türkiye’nin katılımı AB’yi askeri bakımdan güçlendirecektir. AB içindeki olumsuz görüşleri bertaraf etmek için müzakere süreci içinde halkımızı aydınlatmalıyız’’ dedi.

Rohan: "İmtiyazlı ortaklık önerileri kabul edilemez"

Rohan, Alman Hıristiyan Demokrat Birlik partisi Genel Başkanı Angela Merkel başta olmak üzere bazı batılı politikacıların Türkiye’ye imtiyazlı ortaklık önerilerinin kabul edilemez olduğunu da vurguladı.

Rohan: "Türkiye, AB içinde özel bir statüye sahip"

Hiçbir hükümetin böyle bir ortaklığı kabul edemeyeceğini söyleyen Rohan, Türkiye’nin 1963 yılından bu yana AB içinde özel bir statüye sahip olduğunu da belirtti.

AB üyesi ülkeler içinde Türkiye’nin üyeliği ile ilgili Avusturyalıların çok olumsuz görüşlere sahip olduğunu da anımsatan Rohan,’’sürekli Üçüncü Viyana kuşatmasından söz etmeyin. Bu olmayacaktır. Ama bizler Kostantinopolis’i barışçı olarak kuşatacağız’’ dedi.

Toplantıyı Türkiye’nin Viyana Büyükelçisi Mithat Balkan, BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Aydın Şahinbaş ile çok sayıda büyükelçilik mensubu da takip etti.

Türkiye’nin AB üyeliği Alman basınında

Almanya’nın önde gelen bazı gazeteleri Türkiye’nin AB üyeliğiyle ilgili haberlere geniş yer verdi.

Bild gazetesi, ’’Türkiye modern Avrupa’ya uyuyor mu?’’ başlığıyla verdiği haberde, Atatürk’ün büyük bir resmini yayımlayarak, Türkiye’nin AB üyeliğine ilişkin merak edilen bazı soruları cevapladı.

Türkiye’nin AB üyeliğinin ilk üç yılda yaklaşık 20 milyar euroya mal olacağı ve bunun 5 milyarını Almanya’nın ödeyeceği belirtilen haberde, Türk vatandaşlarının üyelik durumunda istedikleri her ülkede yaşama hakkına sahip olacakları belirtildi.

Avrupa’ya göçün fazla artmayacağı görüşü

Haberde, bazı uzmanların ve Dışişleri Bakanı Joschka Fischer’in de Türkiye’nin ekonomik durumunun düzelmesinin ardından Avrupa’ya göçün fazla artmayacağı görüşünde olduğu belirtildi.

Türkiye’nin ihracatının yaklaşık yüzde 50’sini AB ülkelerinden yaptığına işaret edilen haberde, Öger Tours Yönetim Kurulu Başkanı ve Avrupa Parlamentosu milletvekili Vural Öger’in, ’’Türkiye Avrupa’ya Ortadoğu’daki hemen hemen tüm pazarları açacaktır’’ dediği de vurgulandı.

Alman Sanayiciler Birliği Başkanı Michael Rogowski de, gazeteye yaptığı açıklamada, ’’öncelikle somut görüşmeleri beklememiz lazım. Üyelik Türkiye’nin kriterleri yerine getirip getirmemesine bağlı. Şirketlerin planlama güvenliğini artırmak için ilke olarak Türkiye ile istikrarlı siyasi ve ekonomik ilişkilere ihtiyacımız var’’ dedi.

Die Welt ve Berliner Morgenpost gazeteleri ise, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı Türk bayraklarının önünde gösteren aynı fotoğrafa yerverdikleri haberde, Türkiye’nin AB üyeliğini destekleyen Avrupa ülkelerinin sayısının çoğunlukta olduğunu, ancak halklar arasında direnişin arttığını savundular.

Haberde, Almanya’da iktidar partileri ile muhalefet arasında olduğu kadar AB komisyonu üyeleri arasında da Türkiye’nin AB üyeliğine ilişkin görüş ayrılıkları bulunduğuna işaret edildi.
BBC Türkçe
Yayın Tarihi : 17 Eylül 2004 Cuma 14:25:46
Güncelleme :17 Eylül 2004 Cuma 14:46:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?