22
Mayıs
2024
Çarşamba
ANASAYFA

'AB'nin Türkiye'ye kapıları kapatması büyük hata'

The New York Times gazetesi, ’’AB’nin üyelik için kalkış rampasında bulunan Türkiye gibi ülkelere kapılarını kapamasının korkunç bir hata olacağını’’ yazdı.

ABD’de yayımlanan gazetenin haberinde, AB’nin, ülkelerin yönetişim ve sivil haklarını en yüksek küresel standartlara ulaştırması için çok güçlü bir teşvik oluşturduğu, Türk fobisine kapılmanın, Müslüman ülkelerin en moderni olan Türkiye’ye büyük ve potansiyel olarak tehlikeli bir darbe vuracağı belirtildi.

Fransa ve Hollanda’nın, AB anayasasını reddetmesinin AB’yi krize soktuğu ifade edilen haberde, Avrupa’nın güçlenen ve yayılan ’Batıya karşı Doğu’, ’yeniye karşı eski’ ve ’zengine karşı yoksul’ kamplaşmalarını engelleme sorunuyla yüz yüze olduğu belirtildi.

Bunun gerçek bir risk olduğu belirtilen haberde, sandık başında yapılan kamuoyu yoklamalarında çoğunlukla gençlerin ve yoksulların ’hayır’ oyu, yaşlı ve zenginlerin ise ’evet’ oyu kullandığının ortaya çıkmasının verdiği uyarının göz ardı edilmemesi gerektiği ifade edildi.

’Anayasa’nın öldüğü kabul edilmeli’

16 haziranda toplanacak AB liderler zirvesinin acil görevinin, AB’de yanlış giden neyse bunu tespit ederek değiştirmek olduğuna dikkat çeken gazete, her şeyden önce herkesin sadece kuralların derlenmesinden ibaret olan anayasa taslağının öldüğünü kabul etmesinin gerektiğini yazdı.

Haberde Avrupa’nın, hızla değişen bir dünyada, kendisini bir krize kaptıramayacak kadar önemli olduğu, özellikle Türkiye gibi ülkelere kapıları kapatmasının korkunç bir hata olacağı vurgulandı.

Frattini: "Müzakereler uzun sürecek"

AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Franco Frattini ise bugün yaptığı bir açıklamada, ekim ayında Türkiye ile başlatılacak müzakerelerin 10 yıldan daha fazla sürebileceğini söyledi.

Frattini, İtalyan Katolik Piskoposlar Kurulu’nun resmi yayın organı Avvenire gazetesinde bugün yayımlanan demecinde, ’’Türkiye ile müzakereler çok uzun sürecek. Müzakereler bittiğinde mevcut hükümetlerin hiçbiri iktidarda olmayacak’’ dedi.

’’Türkiye’yle müzakereler ekim ayında başlayacak" diyen Frattini, bazı çevrelerin müzakerelerin 10 yıl süreceğini öngördüğünü ancak bunun 10 yıldan daha uzun sürebileceğini belirtti.

Frattini, Türkiye’nin AB’ye tam üyeliğinin, müzakerelerin neticesine bağlı bir konu olduğunu hatırlatarak, Türkiye’nin pek çok konuda ilerleme kaydetmesi gerektiğini belirtti.

Fransa ve Hollanda anayasaya ’hayır’ dedi

AB’nin kurucu üyelerinden Fransa 29 mayısta, Hollanda ise 1 haziranda yaptığı referandumla AB Anayasası’nı reddetti.

Birliğin iki kurucu üyesinin AB Anayasası’nın referandum yoluyla reddetmesi, AB’ye ciddi bir darbe olarak kabul ediliyor.

Referandumdan çıkan sonuçlar AB’de hayal kırıklığı yaratırken, süreci yakından takip eden Türkiye’nin de bu durumdan etkilenmemesi zor görünüyor.

Hollanda ve Fransa’da yapılan referandumlardan sonra AB liderliği yaptığı açıklamalarda bu durumun Türkiye’nin üyelik sürecini etkilemeyeceğini söylese de Anayasa’ya ’hayır’ diyenlerin bir nedeni de Türkiye’nin AB üyeliği.

Erdoğan: "Türkiye reformlarını sürdürecek"

Fransa ve Hollanda’nın AB Anayasası’na verdiği ’hayır’ cevabına ilişkin Associated Press haber ajansına konuşan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ise, her şeye rağmen Türkiye’nin reformları sürdüreceğini söyledi.

Başbakan Erdoğan, Fransa ve Hollanda’daki referandum sonuçlarının hayalkırıklığı yarattığını, ancak Türkiye’nin AB üyeliği yolunda çabalarını sürdürmekte kararlı olduğunu belirtti.

AB’nin 10-15 yıl içinde medeniyetlerin buluşacağı bir yer olacağını belirten Erdoğan, "AB Türkiye’nin katılımıyla bir süper güç haline gelecek’’ dedi.

Erdoğan, AB ülkelerinin Müslüman bir ülkeyi aralarına almak isteyip istemeyecekleri sorusuna karşılık "bu soruyu artık aştık. Yapmamız gerekeni yaparsak tüm üye ülkeler bize adil davranacaktır" cevabını verdi.

Başbakan AB’nin, Fransa ve Hollanda’da AB Anayasası konusunda yapılan referandumlardan alınan olumsuz sonuçların üstesinden geleceğini de söyledi.

ALMANYA KAYBEDİLEBİLİR

Türkiye’nin AB üyeliği sürecindeki en büyük destekçilerinden Almanya’da hükümetin, yerel seçimlerde ülkenin en büyük eyaleti Kuzey-Ren Vestfalya’daki seçimleri kaybetmesi de yeni bir olumsuz gelişme olarak ortaya çıktı.

22 mayısta yapılan seçimden yenik çıkan Şansölye Gerhard Schröder, sonbaharda erken seçime gidilmesi kararı aldı.

Almanya’nın en büyük eyaletinde seçimleri kazanan Hıristiyan Demokratlar Türkiye ile başlatılacak müzakerelerin ertelenmesini istiyor.

Angela Merkel ve Edmund Stoiber’in Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliğine sıcak bakmadıkları biliniyor. Merkel her fırsatta Türkiye’ye ‘ayrıcalıklı ortaklık’ önerisinde bulunuyor.

Sosyal Demokratların sonbahardaki erken genel seçimi kaybetmesi durumunda, Türkiye AB yolunda önemli bir desteği kaybedecek.

CNN TÜRK
Yayın Tarihi : 5 Haziran 2005 Pazar 03:51:26
Güncelleme :5 Haziran 2005 Pazar 14:24:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?