20
Mayıs
2024
Pazertesi
ANASAYFA

AB'ye rest çekti: Haddinizi bilin

Avrupa Birliği ile CHP arasındaki kriz büyüyor. Cumartesi günü Lagendijk'in açıklamalarını 'önemsemediğini' söyleyen Baykal, dün ipleri kopardı: "Aklınızı başınıza alın, haddinizi bilin."


Avrupa Birliği (AB) ile CHP arasındaki polemik, karşılıklı restleşmeye dönüştü. CHP lideri Deniz Baykal, Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu Eşbaşkanı Joost Lagendijk'in "Avrupalı sosyal demokratlar, CHP'den utanç duyuyor." şeklindeki sözlerine sert cevap verdi. AB temsilcilerini kulaktan dolma ve yarım yamalak bilgilerle konuşmakla suçlayan Baykal, "Aklınızı başınıza alın, haddinizi bilin." dedi.

Üyesi bulunduğu Sosyalist Enternasyonel (SE)'den sık sık eleştiri alan CHP, demokratikleşme karşıtı tavırları nedeniyle AB'nin de hedefinde. Joost Lagendijk, İzmir'deki konferansta "AB sosyal demokratları olarak CHP'den utanç duyuyoruz. CHP tam bir felaket." ifadelerini kullandı. Bu sözlere, önceki gün CHP Grup Başkan Vekili Kemal Anadol "Kendisini müstemleke valisi sanıyor. Saldırmaya devam ederse, haddini bildiririz." diyerek karşılık verdi. Lagendijk'in cevabı gecikmedi: "CHP, AB üyelik sürecini anlamamış görünüyor. Eğer AB'yi istemiyorlarsa dürüst olup bunu açıklamalılar. Tehditler savuracaklarına siyaset üretsinler." Bunun üzerine devreye Baykal girdi. Geçen hafta sonu Parti Meclisi (PM) toplantısı öncesinde "Yoruma tabi tutulması gereken yaklaşımlar değil. Biz ne yaptığımızı biliyoruz." demekle yetinen Baykal, dünkü grup toplantısında ağır bir dil kullandı. AB ilişkilerine en büyük darbeyi Türkiye'de 'ulu orta, patavatsızca konuşan insanlar'ın verdiğini savunan Baykal, bu eleştirileri anlayışla karşılamalarının mümkün olmadığını kaydetti. Baykal, şöyle konuştu: "Bu ne söylediğini bilmez insanlara Türkiye anlatılmalıdır. Bunlar Türkiye'yi bilmez, tarihini bilmez, büyük modernleşme mücadelesinin nasıl yürütüldüğünü bilmez... Türkiye'de demokrasinin hangi tehditlere ne zaman nasıl maruz kaldığını bilmezler. Laikliği, cumhuriyeti, bilmezler. Türkiye'ye gelir, kulaktan dolma, yarım yamalak bilgilerle en hassas konularda en ağır iddiaları söyler geçerler. Olmaz... Böyle ilişki götürülmez. Herkes aklını başına alsın. AKP'nin başı derde girdikçe bazı AB yöneticilerinin saldırganlığı artıyor."

Baykal, AB'nin bu tavırlarıyla AK Parti'yi mütareke döneminin 'Damat Ferit Paşa hükümeti'ne döndürmeye çalıştığını iddia etti. Baykal, "O laflar bize zarar vermez, ama bu hükümeti perişan ediyor. Birileri (Türk hükümeti mi olur, AB yönetimi mi olur) haddini bildirmelidir. Biz had bildirme işini üstlenmek istemiyoruz. Bunun ötesinde bir şeyi şu aşamada söylemeyi uygun görmüyorum. Herkes haddini bilsin." ifadelerini kullandı.

Ergenekon'u savundu; soruşturmayı eleştirdi

Birbiri ardına çıkan çetelere ilişkin değerlendirme yapmayan CHP lideri, savcının "terör örgütü" nitelendirmesinde bulunduğu Ergenekon konusunda da ilginç bir çıkış yaptı. Baykal, soruşturmanın çok uzun sürdüğünü öne sürerken, bazı siyasetçilerin kendilerini savcı, hatta yargı organı yerine koyduğunu savundu. Söz konusu siyasetçilerin Türkiye'nin sorunlarıyla ilgili tespitler yaptığını ve iddialar sergilediğini ileri süren Baykal, bunları kanıtlama görevinin adli mekanizmalara verildiğini söyledi. Baykal, "Teşhisi yapan siyasetçi. 'Danıştay olayının arkasında çete var, onun içinde Baykal da var' diyor. Şimdi o çeteyi ispatlamaya çalışıyor. Çıkmıyor bir şey. Arıyor, bulamıyor. Bir yıla yakın süredir bu çeteyi bulmaya çalışıyor. Hangi demokratik hukuk devletinde bir yıla yakın insanlar hangi suçlamayla tutuklandıklarını bilmeden beklerler? Eğer bu böyle olursa her kamu görevlisi elinden ne gelirse onu uygulamaya kalkar, demokratik hukuk devleti olmaz. Gücü yeten yetene olur."

Zaman
Yayın Tarihi : 7 Mayıs 2008 Çarşamba 04:43:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?