18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Acı dolu sayısız darbe vurmalıyız!

İsrail Başbakanı Netanyahu'nun kameraları kapalı zannederek yaptığı bir konuşmada Filistinliler için "bir değil acı dolu sayısız darbeden bahsediyorum" diyor. Netanyahu ABD için de , "kolay manipüle edilir, yolumuza çıkamaz" şeklinde konuşuyor.

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu’nun dokuz yıl önce çekilmiş görüntüleri ortaya çıktı. İkinci intifadanın ilk günlerinde çekilen görüntülerde, Netanyahu Filistinlilere tehdit savurduğu gibi ABD yönetimi hakkında da çok ilginç yorumlarda bulunuyor.

Netanyahu, görüntülerde Filistin Yönetimine “geniş çaplı bir saldırı” yapma tehdidinde bulunuyor. İsrail Başbakanı, Filistin Yönetimi hakkında, “En temel şey, ilk olarak onlara darbe vurmak. Sadece bir tane değil, altından kalkabilmesi çok zor olan acı dolu sayısız darbeden bahsediyorum” diyor.

Netanyahu’nun tehdit içerikli sözleri, İsrail ve Filistinliler arasındaki çatışmaların arttığı ve dönemin Başbakanı Ariel Şeron’un Batı Şeria’ya askeri güç yığdığı ikinci intifadanın ilk günlerinde çekilmiş.

Netanyahu’nun bilgisi dışında kaydedildiği düşünülen görüntüler, Batı Şeria’da düzenlenen bir toplantıya ait. İlk olarak İsrail’in Channel 10 televizyonunda yayınlanan görüntülerde, Netanyahu Filistin Yönetimi’ni tehdit eden sözlerinin yanı sıra Oslo Anlaşmaları’nın altını nasıl oyabilecekleri ve ABD hükümetini nasıl yönlendirileceği hakkında da yorumlarda bulunuyor.

OSLO ANLAŞMASI NASIL YIPRATILIR

Toplantının düzenlendiği günlerde İsrail hükümetinde herhangi bir bakanlık pozisyonu bulunmayan Netanyahu, ABD’yi küçük gören sözler sarf ederek, ABD hükümetinin “kolayca yönlendirildiği” yorumunu yapıyor.

Netanyahu, “ABD’nin ne olduğunu biliyorum. ABD çok kolay hareket ettirebileceğiniz bir şey. Onları doğru yönde hareket ettirin, sizin yolunuza çıkmazlar” ifadesini kullanıyor.

Çatışmalar yüzünden evlerini kaybeden İsrailli ailelerin yer aldığı toplantıda, Netanyahu İsrail-Filistin görüşmelerinin çerçevesini belirlemek için 1993 yılında imzalanan Oslo Anlaşması’nın nasıl etkisiz kılınacağı hakkında da detaylı bir konuşma yaptı.

Oslo Anlaşması’nın, Filistin’le bir anlaşmaya varılması halinde İsrail’in Batı Şeria’da askeri bölgeler bulundurabileceğini içeren maddesine değinen Netanyahu, bu maddeden faydalanarak Filistin’den geniş toprak parçaları alacağını söylüyor:

“Anlaşmanın maddelerini öyle bir düzenleyeceğim ki, 1967’de belirlenen sınırları destekleyen görüşe bir son vereceğim” diyor ve ekliyor: “Peki bunu nasıl yapacağız? Kimse tanımlanmış askeri bölgenin ne olduğunu belirtmedi. Tanımlanmış askeri bölge güvenlik bölgesidir. Benim bildiğim kadarıyla da, tüm Ürdün Vadisi tanımlanmış askeri bölgedir."

Netanyahu, Oslo Anlaşmaları’nın imzalanmasında rol oynayan ABD eski Başkanı Bill Clinton’ı ise “Filistin yandaşı” olarak nitelendiriyor.
 

...
Yayın Tarihi : 19 Temmuz 2010 Pazartesi 12:51:46
Güncelleme :19 Temmuz 2010 Pazartesi 13:11:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?