17
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

Acil servis personeli bunalımda

Sağlık sektörünün vitrini konumundaki acil servislerdeki çalışanların çalışma ortamı ve ekonomik sıkıntılardan dolayı psikolojik çöküntü içinde olduğu belirtildi.

Uludağ Üniversitesi ve Bursa Tabip Odası tarafından Uludağ’da düzenlenen ’1. Acil Servis Hekimliği Günleri’nde acil servislerin durumu ve çalışanlarının sorunları masaya yatırıldı. Panelin açılış konuşmasını yapan Bursa Tabip Odası Başkanı Murat Ünal, Sağlık Bakanlığı’nın 112 Acil Servis’lerle ilgili yeni bir entegrasyon çalışması yaptığını hatırlatarak, panelin bu çalışmaya yol gösterici olacağını söyledi.

Ölümlerin yüzde 10’unun kazadan sonraki ilk dakikada, yüzde 20’sinin ise ilk 4 saat içinde meydana geldiğine dikkat çeken Ünal, bu oranların acil servislerin önemini ortaya koyduğunu belirterek, "Bu paneli acil servis konusunda bilimsel gelişmeleri takip etmek ve değerlendirmek amacıyla düzenledik. İlk müdahalenin başarılı olması hem ölüm oranlarını azaltıyor, hem de kazalarda meydana gelen sakatlıkları önlüyor"dedi.

ACİL SERVİS ÇALIŞANLARI BUNALIMDA

Acil servis çalışanlarının sorunlarıyla ilgili görüşlerini dile getiren Yrd. Doç. Dr. Başar Cander de, bu birimlerde görev yapan personelin fiziksel ve psikolojik hastalıklarla karşı karşıya kaldıklarını belirtti. Sağlık sektöründe en çok şiddet ve tacize acil servis çalışanlarının maruz kaldığını ifade eden Başar, "Acil serviste hastaya en iyi hizmeti verseniz bile karşılığında teşekkür alamazsınız. Bu birimde çalışanların rahat yemek yeme veya ihtiyaç giderme lüksleri yok. Her an savaştaki ordu mensubu gibi hazır kıta bekliyorsunuz. Çalışanlar nöbetlerden dolayı sosyal aktivitelerden uzak bir hayat yaşıyorlar. Bunun getirdiği psikolojik sıkıntının yanı sıra acil servis çalışanları HIV, hepatit, tüberküloz hastalıklarının bulaşma riski içinde görev yapıyor. Acil servis personeli gelen hastanın ölümü halinde suçluluk duygusu taşıyor. İlk müdahaleyi yapmasından dolayı tanı koyma sorumluluğu içindeki acil servis çalışanlarının ülkemizde can güvenlikleri de yok"diye konuştu.
Acil servis çalışanlarıyla ilgili yapılan ankete değinen Başar, "Bu birimde görev yapanların yüzde 80’ini mesleğin 3 ila 5. yılında psikolojik sorunlarla karşılaşıyor. Sağlık çalışanları arasında en fazla boşanma, evlilik içi problemler ve depresyon acil servis personellerinde görülüyor. Çalışırken tacize uğrayan bayan personeller, hamilelik döneminde erken doğum riskiyle karşılaşıyorlar. Bütün bunlar ekonomik sorunlarla bir araya gelince çalışanların hizmet kalitesi düşüyor" şeklinde konuştu.
Türkiye’nin çeşitli illerinden 300 sağlık personelinin katıldığı panel yarın yapılacak konuşmalarla sona erecek.

İHA
Yayın Tarihi : 3 Nisan 2004 Cumartesi 22:03:51
Güncelleme :3 Nisan 2004 Cumartesi 22:12:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?