17
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

Adalate Bakanı Çiçek'ten Uzanlar'a: Gelin borcunuzu ödeyin

Adalet Bakanı Cemil Çiçek, bazı şirketlerine el konulan Uzan grubuna çağrıda bulunarak, "Otursunlar fon yönetimi ile anlaşsınlar. Yolunu bulacaksan gelir devlete borcunu ödersin" dedi.
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat'ın kızının Bilkent Otel'de düzenlenen nikah törenine katılan Adalet Bakanı Çiçek, burada gazetecilerin, Uzanlar'a ait bazı şirketlere Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) tarafından el konulmasına ilişkin sorularını cevapladı. Bu konunun TMSF'ye devredilmiş olan batık bankalarla ilgili bir konu olduğuna işaret eden Çiçek, fona devredilen bankaların borçlarını devletin ve halkın yüklendiğini kaydetti. "Bir tarafatan borç ödeyeceksiniz, öbür taraftan tahsilat yapamayacaksınız. Bu doğru değil. O Kanun bu maksatla çıkarıldı" diye konuşan Çiek, TMSF'nin yeni yönetiminin, Kanun'un gereğini yaptığını vurguladı. TMSF'ye devredilen bankalar nedeniyle devletin 4 katrilyon lira ödediğini ve hala ödemeye devam ettiğini kaydeden Çiçek, bu işlemin, devletin ödediği paranın tahsilatından ve yasal yetkinin kullanılmasından ibaret olduğunu belirtti.
Bundan sonraki sürecin nasıl işleyeceği yönündeki soru üzerine Çiçek, grubun gelir ve giderlerinin kontrol edileceğini, Hükümet'in bu konuyla herhangi bir ilgisinin bulunmadığını bildirdi. Şirketlerin faaliyetlerine devam ettiğine dikkat çeken Çiçek, "Gelirleri bir şekilde bunlara kalmaya devam ediyor ama devlete bir ödeme yoktu. Şimdi kaydedilen kayyumla, özel sektör anlayışı ile şüphesiz yönetimlerini sürdürecekler. Gelirlerinden de devlete olan borçlarını ödeyecekler. Adı üzerinde Tahsilat Kanunu. Tahsilat için yapılmış düzenlemelerdir" şeklinde konuştu.
Çiçek, hükümet olarak amaçlarının üzüm yemek olduğunu ifade ederek, kimseyle özel bir meseleleri bulunmadığını söyledi. Çiçek, "Bankaları batmış, borcu biz ödüyoruz. Ama borcunu ödediğimiz kişilerin iş yerleri, şirketleri, fabrikaları devam ediyor. Aynı yaşam standartları sürüyor. Buna karşılık devlete ödemede bulunmuyorlar. Nasıl olsa bir yolunu buluruz zihniyeti içindeler. Yolunu bulacaksan gelir devlete borcunu ödersin. Otursunlar, anlaşsınlar fon yönetimiyle. Desinler ki 'evet, bizim böyle bir borcumuz vardır, imkanlarımız şudur, şu şartlar altında ödemeye kararlıyız'. Nitekim bunu yapan kuruluşlar da var. Benim bildiğim Bank Kapital var. Böyle yaptı. Bazı gazeteler var. Ortada olumlu örnekler var. Geri kalanların da bu yola gitmesi gerekir" değerlendirmesinde bulundu.
Ortadaki paranın küçük bir rakam olmadığına dikkat çeken Çiçek, BDDK Başkanı'nın açıklamalarına göre batık bankalardan dolayı devletin yüklenmek zorunda olduğu miktarın 77 milyar dolar olduğunu bildirdi. Çiçek şöyle konuştu: "Bu kadar büyük parayı kışta kıyamette, fakir fukara millet ödüyor. Bu borcu ödettirenlerin de hayat standartı aynen devam ediyor. Şirketleri, fabrikaları devam ediyor. Buna bir itirazımız yok, devam etsin. Ama borcunu da ödemeye başlasın".
ANKARA - İHA
Yayın Tarihi : 14 Şubat 2004 Cumartesi 15:54:00
Güncelleme :14 Şubat 2004 Cumartesi 16:20:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?