18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Adalet sistemi sil baştan

AB’ye uyum yolundaki Türkiye, bu kez mahkeme salonlarında reforma gitmeye hazırlanıyor. Yeniden yazılan CMUK ile duruşma öncesinde gazetecilerin görüntü alması yasaklanıyor.

CNN Türk Televizyonunda Gökhan BOZKURT imzalı haberi alıntılayarak aktarıyoruz...


Yeni uygulama ile duruşma öncesinde kameraların birbirini ezerek görüntü almaya çalıştığı mahkeme salonları tarihe karışıyor. Yeni Ceza Muhakemeleri Usulü Yasası, duruşma salonlarının kapısını kameralara kapatıyor.

Türk yargısında çizerler dönemi

Artık Türk yargısında da çizerler dönemi başlıyor. ABD gazetelerinde sıkça görülen duruşma resimleri, artık Türk gazetelerinin de sayfalarını süsleyecek.

Yasanın beraberinde getirdiği yeniliklerden bazıları şöyle:


Duruşma resimlerinin süsleyeceği gazete sayfalarında, bir daha 18 yaşının altındaki sanıkların fotoğrafları yer almayacak.

18 yaş altındaki sanıkların yargılanması gizli oturumlarda yapılacak ve cezaları gizli celselerde verilecek.

Türkiye, sanık çocukları tanımayacak ancak tanık çocuklarla tanışacak.

Yeni yasa 18 yaşın altında ya da akli dengesi bozuk olanların da kendilerini ifade edebilmeleri halinde tanıklık yapabileceklerini hükme bağlıyor.

Dinlenecek tanık bulunamadığı için bir türlü tamamlanamayan davaların zaman aşımına karşı yarışında önemli bir adım atılıyor.

Mahkemeler teknolojiden yararlanacak

Zamanın paradan değerli olduğu çağa ayak uydurma çabasıyla yapılan değişiklik, öncelikle tanığın mahkemeye çağrıldığı noktada kendini gösterecek. Tanıklık yapmak için mahkemeye çağrılanlar, bu çağrıyı cep telefonlarına kısa mesaj ya da bilgisayarlarına elektronik posta olarak alabilecekler.

İddianameye iade yolu açıldı

Zamana karşı yarış, iddianameler okunurken de kendini hissettirecek. Artık Türk yargısı, her gelen iddianameyi değerlendirmek zorunda değil. Hakimlere, dava açmaya yeterli olmayan iddianameyi iade yolu açıldı.

Yani artık, şarkıların, filmlerin, televizyon şovlarında yapılanların, dahası yazılan kitapların, haberlerin kendince ’sakıncalı’ olduğunu düşünenler, kucaklarında iade edilmiş iddianameleri bulabilecek.

Çapraz sorgu yöntemi uygulanacak

Türk insanının yıllardır izlediği ABD filmlerindeki çapraz sorgu yöntemi artık Türk mahkemelerinde de uygulanacak. Çapraz sorgu sistemiyle, avukat doğrudan sanığı sorgulayabilecek.

Tanık koruma programı başlıyor

AB yolundaki Türkiye’de, örgüt suçlarında tanıklık yapan ve mahkemeden çıktıktan bir hafta sonra bilinmeyen(!) bir nedenle ortadan kaybolan tanıklar dönemi kapanıyor. Devlet, tanıklık yaptırdığı ismi koruma altına alacak. Gerekirse, kişinin kimliği tamamen değiştirilecek. Yeni kimlikle resmi işlemleri yapılacak. Hatta bir adım ötesinde, istediği takdirde tanığın yüzü bile estetik operasyonla değiştirilebilecek.

Mahkemelerdeki tercüman sayısı artacak

Yeni yasanın getirdiği yeniliklerden biri de mahkemelerdeki tercümanların sayısının artacak olması. Bundan böyle, Kürtçe dışında bir dil konuşamayan sanık mağdur olmayacak. Mahkeme sanığa Kürtçe tercüman sağlayacak.

Yeni CMUK 1 nisanda yürürlüğe giriyor

17 aralık zirvesi öncesi Meclis’ten geçen, Cumhurbaşkanı’nın Brüksel’de hükümetin elini güçlendirmek için hemen onayladığı yeni CMUK, 1 nisan 2005 tarihinde yürürlüğe giriyor.

CNN TÜRK TELEVİZYONU
Yayın Tarihi : 4 Ocak 2005 Salı 17:18:40
Güncelleme :5 Ocak 2005 Çarşamba 00:44:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?