17
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

Adım adım başkanlık sistemi

AKP hükümetinin, 17 Aralık sonrası gerçekleştirmeyi gündemine aldığı başkanlık sistemiyle birlikte Türkiye’nin idari yapısında köklü değişikliklere yol açacağı için büyük tartışmalara neden olacak bir adım daha atarak, Genelkurmay Başkanlığı’nı Milli Savunma Bakanlığı’na bağlamayı planladığı öğrenildi. 

ANKA’nın edindiği bilgilere göre 17 Aralık sonrasının ilk büyük çalışması olduğu belirtilen başkanlık sistemiyle birlikte her biri Türkiye’nin yönetim yapısını kökünden değiştirecek yeni düzenlemelerin yer aldığı bir paket AKP’nin gündemine girdi.

AKP başkanlık sistemi ile birlikte Anayasa değişikliği sırasında Başbakan Erdoğan’ın her fırsatta suçlama yönelttiği "’Bürokratik Oligarşi’ ile Mücadele" adıyla bir paketi TBMM’ye sunacak.

Paketin en iddialı düzenlemesini 17 Aralık’ta AB’den müzakere tarihi alınmasına da parelel olarak Genelkurmay Başkanlığı’nın Milli Savunma Bakanlığı’na (MSB) bağlanması oluşturuyor. Bir süredir AKP içinde alttan alta konuşulan Genelkurmay Başkanlığı’nın Başbakanlık’tan alınarak MSB’ye bağlanmasına ilişkin düzenleme, 17 Aralık’ta AB sürecine devam edilecek bir tarih alınması halinde 2005 yılı başında başkanlık sistemiyle bağlantılı olarak TBMM’ye getirilecek.

Düzenleme, TBMM’ye getirilmeden önce Başbakan Erdoğan tarafından Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök’e iletilecek.

Pakette ikinci başlığı ise yüksek yargı organlarına ilişkin düzenleme oluşturacak. Bu çerçevede de Anayasa Mahkemesi, Danıştay ve idare mahkemelerinin kuruluş ve çalışma esasları yeniden düzenlenerek, yürütmenin iş ve işlemlerinde bürokrasiden arındırılmış bir şekilde daha rahat çalışması sağlanacak. Bu düzenlemeyle özellikle hükümetin atama ve yasalar ile bazı idari tasarruflarında yargının "yavaşlatıcı ve bazen de engelleyici" yetkileri budanacak.
"Bürokratik oligarşi ile mücadele" adıyla gerçekleştirilecek düzenlemelerin en önemli adımlarından birini de daha önce üniversiteler ile hükümet arasında gerilimlere neden olan yeni bir YÖK yasası oluşturacak.

Pakette kamuda hiyerarşik olarak bakanlıklardan en küçük birimlere kadar, iş yapmanın önündeki bürokrasiyi en aza indirecek her türlü değişikliğe de gidilecek.

17 Aralık’ta müzakere tarihi alınacağı kabulüyle AKP içinde idari yapıyı kökünden değiştirecek bu düzenlemelere ilişkin tasarı çalışmaları başlatıldı. Bu düzenlemeler, "AB ile müzakere sürecinin ruhuna uygun olacağı" gerekçesiyle TBMM’ye getirilirken, öncelikle CHP’nin de desteği alınmaya çalışılacak. CHP’nin destek vermemesi durumunda her biri kökten değişiklik sayılan bu adımlar için referandum da göze alınacak.

HÜRRİYET
Yayın Tarihi : 12 Aralık 2004 Pazar 00:06:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?