19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

Adli yıl resepsiyonunda Özkaya konuşuldu

Anayasa Mahkemesi Başkan Vekili Haşim Kılıç Kaban’ın bugünkü konuşmasına ilişkin değerlendirmesinin sorulmasına karşılık, konuşmanın ’’gayet makul’’ olduğunu, böyle bir ortamda ancak bu kadar konuşulabileceğini kaydetti.
Kılıç, ’’Türkiye’nin daha ciddi konuları vardı. Ancak bu ortamda tansiyonu düşük, iddiasız bir konuşma yaptı, öyle de olması gerekiyordu. Bu şekilde konuşmasını makul karşılıyorum. Yargının daha önceden bilinen sorunlarını dile getirdi’’ diye konuştu.

Yargıtay Başkanı Özkaya’nın rapor alarak Adli Yıl’ın açılışına katılmamasına yönelik bir soruya ise Kılıç, Özkaya’nın açılış törenine katılmamasını ’’memnuniyetle’’ karşıladığını belirtti. Kılıç, sözlerini şöyle sürdürdü: ’’Belki katılsaydı, atmosferin tansiyonu daha yüksek olabilirdi. Eleştirilerin dozu kaçabilirdi. Bildiğimiz kadarıyla 40 yıllık, çok iyi meslek hayatı olan bir arkadaşımızdır. Böyle bir insanın yargıyı rahatsız edecek, zor duruma düşürecek tavırlardan hareketlerden kaçınacağını bekliyorduk. Nitekim öyle oldu. Kendisinden bekleneni yaptı, gayet uygun bir tavırdı. Sayın Başkan, olması gerekenin asgarisini yaptı, ama yaptı” dedi. 

Anayasa Mahkemesi Başkanı Mustafa Bumin, Yargıtay Başkanı Eraslan Özkaya’ya yönelik iddialara ilişkin bir soru üzerine, Özkaya hakkındaki iddiaların göreviyle ilgili olması durumunda, konunun önlerine geleceğini anımsattı. Bumin, bu nedenle konuşmasının ve sanık dahi olmayan bir kişi hakkında çeşitli yorumlar yapılmasının doğru olmayacağına işaret eden Bumin, ’’Yargı herkese lazım. Yetkili kurullar karar verecektir. Yargı, yargıçlara değil, yargılananlara lazım. Yargı mensuplarını yıpratmanın yararı yok’’ diye konuştu.

Bir soru üzerine, Yargıtay’ın, Yüce Divan görevinin kendilerine verilmesi görüşüne katılmadığını ifade eden Bumin, sözlerini şöyle sürdürdü: ’’Yargıtay Birinci Başkanvekili Mater Kaban, bugünkü konuşmasında, Yüce Divan görevinin Yargıtay’a verilmesinin, yargılananlar açısından teminat olacağını söyledi. Ben de yanımda oturan Başbakan’a döndüm ve ’ben aksi kanaatteyim’ dedim. Yargılananlar için teminat, asıl karma bir kurul tarafından yargılandığında gerçekleşecektir.’’

Danıştay Başkanı Ender Çetinkaya da aynı konuya ilişkin sorular üzerine, ’’Keşke olmasaydı, daha iyi olurdu. Ancak abartılı da oldu’’ dedi.

Özkaya’nın davranışının etik olup olmadığı yönündeki tartışmalar da olduğunu anlatan Çetinkaya, ’’Özkaya’nın izlediği yöntem doğru muydu, siz olsaydınız istifa eder miydiniz’’ sorusuna, ’’Yöntemi değerlendirirdim’’ karşılığını verdi. Çetinkaya, Birinci Başkanlık Kurulu’nun, bu konuyu görüşeceğini, bir değerlendirme yaparak karar vereceğini sözlerine ekledi.

Başbakan Erdoğan ve bakanlar, yaklaşık bir saat kaldıkları resepsiyonda Kaban ile sohbet ettiler.

sansürsüz
Yayın Tarihi : 7 Eylül 2004 Salı 10:51:50
Güncelleme :7 Eylül 2004 Salı 10:59:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?