17
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

Af anketinden çarpıcı sonuçlar çıktı

 Ankara -Af konusunda yapılan bir anketten çarpıcı sonuçlar çıktı. Milletvekillerinin de aralarında bulunduğu katılımcılar, yolsuzluk ve devlet aleyhine işlenen suçların affedilmesine karşı çıkarken, düşüncenin ifade edilmesinden kaynaklanan suçların affedilmesinden yana olduklarını bildirdiler.

Türkiye Ortadoğu Amme İdaresi Enstitüsü’nde yüksek lisans öğrenimi gören İbrahim Hakkı Seydioğulları’nın tez için yaptığı ankete Ankara Emniyet Müdürlüğü’nde görev yapan çeşitli rütbede polisler, Ankara Adliyesi’nde görev yapan savcı ve hakimler, Ankara Barosu’nda görev yapan avukatlar, 3 Kasım 2002’de seçilen 22. dönem milletvekilleri, Ankara Ulucanlar Cezaevi’ndeki tutuklu ve hükümlüler ile vatandaşlardan oluşan bin 300 kişi katıldı.

Suç işleyenlerin "Nasıl olsa ben de affedilirim" güvencesi ile hareket edip etmedikleri sorusuna, katılımcıların yüzde 60’ı "evet" şeklinde yanıt verdi. Tutuklu ve hükümlülerin yüzde 51.6’sı bu düşünceye katılmadığını ifade etti.

"Suçlara öngörülen cezaların caydırıcı olmamasının suça neden olduğu" varsayımına katılımcıların geneli yüzde 72.7 ile onay verdi. Hakimlerde bu oran yüzde 76.3, savcılarda yüzde 78.2, milletvekillerinde yüzde 77.5, polislerde ise yüzde 93.6 oldu.

Ankete katılanların yüzde 68.9’u cezaların uygulama biçiminin caydırıcı olmadığına inanırken, polis, hakim, savcı ve avukatlarda bu oran yüzde 90’a kadar yükseliyor.

"Ülkemizde birçok cezaevi suç işleme yöntem, biçim ve tekniklerinin öğrenildiği ’suç okulları’ haline gelmiştir" şeklindeki düşünceye ankete katılanların yüzde 73.3’ü iştirak etti. Hakimlerin yüzde 70.4’ü, savcıların yüzde 75’i, avukatların yüzde 92.5’i, polislerin yüzde 86.8’i, vatandaşların yüzde 66.6’sı, tutuklu ve hükümlülerin yüzde 50.7’si bu düşünceye katıldıklarını bildirdi.

Ankete katılanların yüzde 68.5’i şartla salıverme ve ertelemenin de af niteliği taşıdığını belirtti.

"Yeni bir af yasasına göstereceğiniz ilk tepki ne olur?" şeklindeki soruya katılımcıların yüzde 36.7’si "öfke duyarım", yüzde 11.6’sı "onaylarım", yüzde 37.9’u "onaylamam", yüzde 7.9’u "sevinç duyarım", yüzde 5.9’u ise "umursamam" yanıtını verdi.

Milletvekillerinde "öfke duyarım" ve "onaylamam" diyenlerin oranı yüzde 97.3 oldu. Tutuklu ve hükümlülerden yüzde 44’ü "onaylarım", yüzde 38.2’si "sevinç duyarım" dedi.

AA
Yayın Tarihi : 28 Kasım 2004 Pazar 16:13:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?