18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Af Örgütü Başkanı'ndan Türkiye'ye övgü

İngiliz basınının saygın gazetelerinden Financial Times'ta Uluslararası Af Örgütü'nün başkanı Irene Khan'ın bugün başlayarak 1 hafta sürecek Türkiye gezisi üzerine bir haber yer alıyor.
Irene Khan, Financial Times'a verdiği demeçte, Tayyip Erdoğan hükümetinin gerçekleştirdiği reformları cesaret verici bulduğunu ancak Türkiye'de hala çözülmemiş birçok insan hakları sorunu olduğunu belirtiyor. Khan, demecinde, "Elektrik şoku gibi en kötü işkence yöntemine yönelik haberler azalıyor. Ancak insanlar hala, yiyecek ve uykudan yoksun bırakılarak işkenceye maruz kalıyor. Tayyip Erdoğan'ın reformlarına karşın, insan hakları eylemcilerine karşı açılan davaların sayısında artış var" dedi.
Erdoğan hükümetinin Avrupa Birliği'ne uyum sürecindeki çalışmaları sonuç vermeye başlamasına rağmen Türkiye'deki tüm yönetim birimlerinin reformlara ihtiyaç duyulduğunu henüz kavrayamadığını belirten Khan şunları söyledi:
"Türkiye'de reform sürecinden kaygı duyan çeşitli çevreler var. Bu kişiler bazı noktalarda sürecin sekteye uğradığını görmek istiyor. Avrupa Birliği içinde de benzer görüşte olanlar var"
Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne üyelik başvurusunun Haziran ayındaki Avrupa Parlamentosu seçimlerinde önemli bir konu olacağının belirtildiği haberde, konunun bazı aşırı sağ partilerce istismar edilebileceği belirtiliyor.
Khan'ın programında, Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'la yapacağı görüşme de bulunuyor. Uluslararası Af Örgütü'nün hiçbir başkanı, Türkiye'de daha önce bu düzeyde temaslar yapmadı.

"İNGİLTERE VE FRANSA, 'ORTAK GÜÇ' OLUŞTURMAYI PLANLIYOR"
Gazetenin manşetinde ise "İngiltere ve Fransa, 'Ortak Güç' Oluşturmayı Planlıyor" başlıklı bir haber var. Haberde iki ülkenin savunma alanında işbirliği yapma yolunda önemli bir adım attıkları ve üst düzey eğitim görmüş, hızla konuşlandırılabilen birlikler oluşturacakları belirtiliyor.
Birleşmiş Milletler'in himayesinde 30 gün görev yapacak olan bin 500 askerden oluşturulacak olan birlikler; 15 gün içinde orman, çöl ve dağlarda operasyonlara katılacak. Bu birlikler, özellikle iç karışıklıkların hüküm sürdüğü ülkelerde bulunacak.
Times gazetesinin "Annan, Kıbrıs'ın Birleşmesi İçin Son Kez Çaba Harcıyor" başlıklı haberinde, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan'ın, bugün Kıbrıs Türk ve Rum toplumu liderleriyle New York'ta yapacağı görüşmelere temas ediliyor.
Gazete, Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Avrupa Birliği üyeliğini dış politikadaki en önemli hedef olarak belirlediğine dikkat çekiyor.
Times, önemli bir stratejik müttefik olan Türkiye'nin desteklenmesi açısından Washington'un Kıbrıs sorunuyla yakından ilgilendiğini belirterek, Amerikan Dışişleri Bakanı Colin Powell'in Kıbrıs sorununun çözümü için elinden geleni yapacağını söylediğini hatırlatıyor. Gazetede, KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'ın "Halkımız için en iyi olanı yapmaya çalışacağız. Ancak baskıya boyun eğmeyeceğiz" sözleri de yer alıyor.

"BLAIR, YANLIŞ BEKLENTİLERİ ÇOĞALTTI"
Bir başka İngiliz gazetesi Independent'ın bugünkü manşetinde; İngiltere Savunma Bakanlığı'ndan emekli olan Doktor Brian Jones'un, İngiltere başbakanı Tony Blair'in uzmanları bir kenara iterek Irak'ın silahları hakkında yanlış beklentiler oluşturduğunu söylediği haberi yer alıyor.
Brian Jones, bakanlığın istihbarat bölümünde nükleer, kimyasal ve biyolojik silahlardan sorumlu en üst düzey yetkiliydi. Jones, daha önce bakanlıkta görevli uzmanların İngiliz hükümetinin Irak dosyası hakkında şüpheleri olduğunu açıklamıştı.
"Jones, bir kez daha gizlendiği yerden çıkıyor: Blair, yanlış beklentileri çoğalttı" başlıklı haberde, Jones'a göre yanlış beklentiler oluşturan Blair, bu davranışıyla silahlanmaya karşı küresel çapta verilen mücadeleyi de zayıflattı. Brian Jones, sözlerini şöyle sürdürüyor.
"Şimdi Irak'la ilgili gelişmelerin, sorunu daha da karmaşık hale getirme tehlikesi var. İnsanlardan, belli bir yöne bakmaları istenerek, "Burada kaygı verici bir şey var" dendi. Ancak hiçbir şey olmadığı görüldü. Ben Irak'ta geniş çapta silah bulacaklarına inanmıyorum. Irak'la ilgili olarak yanlış beklentiler yaratıldı. Şimdi insanlar kitle imha silahlarının gerçekte problem olmadığını söyleyecek. Çünkü sorun siyasallaştırıldı"

"CHIRAC'IN, JUPPE DAVASIYLA İLGİLİ SORUŞTURMA AÇMASI, RİSKLİ"
Basın özetlerine yine bir İngiliz gazetesi olan Daily Telegraph'la devam ediyoruz. Daily Telegraph'ın bugünkü başyazısında, Fransız avukatların yeni ceza yasa tasarısını protesto amacıyla yarın greve gitmeyi planladıkları yazıyor.
Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac'ın, Paris Belediye Başkan Yardımcısı olduğu dönemde partisinden 7 kişiye belediye bütçesinden maaş vermekle suçlanan Alain Juppe'yi savunmasını "Chirac'ın Hukuku" başlıklı yazıda eleştiren gazete şunları yazıyor:
"Tasarı, şüpheli kişilerin tutukluluk sürelerinin suçlanmaksızın arttırılmasını öngörüyor. Ancak Fransız avukatların esas tepkisi, Cumhurbaşkanı Jacques Chirac'a. Chirac, 18 ay hapis cezası tecil edilen eski Başbakan Alain Juppe'yi "sıra dışı yeteneklere sahip, insancıl ve dürüst bir kişi" olarak tanımlamıştı. Ülkede yargı bağımsızlığının ve hukukun üstünlüğünün kefili olması gereken bir devlet başkanının, bir mahkeme kararını sorgulaması kabul edilemez. Ancak Chirac, bununla da yetinmedi ve davayla ilgili olarak kendisi bir soruşturma açtı. Bu, Chirac için son derece riskli. Juppe'nin mahkemece mahkum edilmesinin ardından gözler Jacques Chirac'ın Paris Belediye Başkanı olduğu döneme çevriliyor. Ancak Cumhurbaşkanı olduğu sürece Chirac'ın yargı dokunulmazlığı var. Tüm bu gelişmeler, Chirac'ın, kendisinden sonra Juppe'nin Cumhurbaşkanı olmasına yönelik planlarına da zarar veriyor. Ancak bunların hiçbiri, politikacıların yasaların üzerinde olmasına yönelik bir davranışı geçerli kılamaz"
LONDRA - İHA
Yayın Tarihi : 10 Şubat 2004 Salı 12:26:00
Güncelleme :10 Şubat 2004 Salı 14:45:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?