24
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

Af Örgütü’nden Türkiye’ye yeni suçlama

Metin Güneş/CNN TÜRK/Londra

Uluslararası Af Örgütü, Türkiye’de devlet yetkilileri tarafından insan hakları savunucularına yönelik tacizlerin sürdüğünü iddia etti.

Avrupa ve Orta Asya’da insan hakları için çalışan kişilerin taciz edildiğini, işkence yapılıp gözaltına alındığını belirten Uluslararası Af Örgütü, bu ihlallerin Rusya Federasyonu, Belarus, Türkmenistan ve Türkiye’de gerçekleştiğini savundu.

Türkiye’de son zamanlarda yapılan anayasal ve hukuki reformlara karşın, insan hakları savunucularının hala tacizlere hedef olduğunu vurgulayan Uluslararası Af Örgütü raporunda, "Türkiye’de insan hakları savunucularının faaliyetleri, fikir özgürlüğü ve toplantı yapma girişimleri çok sayıda yasa ile kısıtlanmaktadır. Polis şefleri, valiler ve savcılar gibi çok sayıda yerel yetkili insan hakları savunucularını hala devletin düşmanı olarak görmeye devam ediyor" denildi.

12 İHD ÜYESİ ÖLDÜRÜLDÜ

İnsan Hakları Derneği (İHD) gibi kuruluşlarını üyelerinin tehdit edilip, gözaltına alındığını, işkenceye maruz bırakılıp, kaçırıldığını ve hatta öldürüldüğünü ifade eden Uluslararası Af Örgütü, 1991 yılından bu yana en az 12 İnsan Hakları Derneği üyesinin cinayete kurban gittiğini belirtti.

Bu cinayet vakalarını çoğunda suçluların hiç belirlenemediğini kaydeden Uluslararası Af Örgütü, bazı cinayetlerde Türk güvenlik güçlerinin parmağı olduğuna dair güçlü veriler bulunduğuna da işaret etti.

TÜRK İNTİKAM TUGAYI İZLERİ

Örgüt, Türkiye ile ilgili örneklerde de İnsan Hakları Derneği üyesi olan Eren Keskin, Şaban Dayanan ve Doğan Genç’in Türk İntikam Tugayı adlı bir örgüt tarafından ölümle tehdit edildiğini kaydetti.

Af Örgütü, 1998 yılında İnsan Hakları Derneği başkanı Akın Birdal’a yapılan silahlı saldırının arkasında da yine Türk İntikam Tugayı’nın olduğunu belirtti.

Uluslararası Af Örgütü, Rusya Federasyonu, Belarus, Türkmenistan ve Türkiye hükümetlerine yaptığı çağrıda insan hakları savunucularının tacizine son verilmesini ve herkesin ifade özgürlüğü haklarına saygı gösterilmesini istedi.


CNN TÜRK
Yayın Tarihi : 3 Mayıs 2005 Salı 15:09:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?