18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Afetzedeye domuz helal

Dünyanın en kalabalık Müslüman ülkesi olan Endonezya’da tsunamiden etkilenen afet bölgesi Aceh’te domuz dahil, her türlü gıdanın helal olduğu yönünde fetva çıktı. Endonezya’nın en yüksek dini otoritesi olan Endonezya Ulema Konseyi, tsunamizedelerin çaresiz durumu nedeniyle böyle bir fetva çıkarma kararı aldıklarını açıkladı.

Konsey adına açıklama yapan Maaruf Amin, ‘Yardım kampanyaları çerçevesinde bölgeye gelen gıdaların içeriğinden emin olamayız, bu nedenle tüm gıdaları helal sayıyoruz. İkinci bir karara kadar yardım çerçevesinde Aceh’te dağıtılan tüm gıdalar helaldir’ dedi. Aceh’e gelen yardımların büyük bir bölümünün Batılı yardım örgütleri ve yabancı askeri güçlerden geldiği bildiriliyor. Maaruf, Aceh’teki acil durum nedeniyle Müslümanların tüm dini vecibeler yerine getirilmeden de toprağa verilebileceğine dair karar aldıklarını açıkladı.

Zarurette domuz da yenir, köpek de

Mehmet Nuri Yılmaz (Eski Diyanet İşleri Başkanı): Açlıktan ölüm tehlikesiyle karşılaşan insanın, hayatını idame ettirecek kadar ölmüş hayvan etinden, domuz etinden yemesinde bir sakınca yoktur, yiyebilir.

Prof. Dr. Zekeriya Beyaz (İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi): Zaruret halinde domuz eti yiyebilirler. Bunda İslami açıdan hiçbir sakınca yoktur. Böyle bir kararı, dini bir makam vermeli. Endonezya’da da böyle olmuş. Kuran-ı Kerim’de, yenilebileceği gösterilmiştir. Domuz da köpek de yiyebilirler. ‘Zaruret miktarı’na göre, ölmeyecek, kadar yiyebilirler.
Hürriyet
Yayın Tarihi : 12 Ocak 2005 Çarşamba 11:42:56
Güncelleme :12 Ocak 2005 Çarşamba 11:46:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?