23
Mayıs
2024
Perşembe
ANASAYFA

Afganistan’da 9 Türk öldü

Afganistan’ın başkenti Kabil yakınlarında düşen Boeing 737 tipi uçakta bulunan yolculardan 9’unun Türk vatandaşı olduğu açıklandı.

Başbakanlık Basın Merkezi’nden yapılan açıklamada, uçakta bulunan yolculardan 9’unun Afganistan’da faaliyet gösteren Türk şirket temsilciliklerinde çalışan Türk vatandaşları olduğu bildirildi.

Başbakanlık Basın Merkezi’den yapılan açıklamaya göre, uçakta bulunan Türk yolcular ile ilgili elde edilebilen açık kimlik bilgileri şöyle:

Ahmet Hamdi Saral: Trabzon, 21.09.1965 doğumlu. Mühendis. Çukurova-Gülsan Ortak Girişimi çalışanı. Adresi: Karayolları Genel Müdürlüğü Loj. 318/H-14 Demetevler/Ankara.

Erkan Helvacıoğlu: Tokat, 06.08.1981 doğumlu. Mühendis. Çukurova-Gülsan Ortak Girişimi çalışanı. Adresi: Topçam Mah.Nida Apt. Tokat/Merkez.

Ayhan Birci: Elazığ, 15.03.1966 doğumlu. Mühendis. Çukurova-Gülsan Ortak Girişimi çalışanı. Adresi: Gazi Caddesi, Elazığ/ Merkez.

Mustafa Kemal Dündar: Adana, 28.08.1978 doğumlu. İşçi. Çukurova-Gülsan Ortak Girişimi çalışanı. Adresi: Fatih Melekhatun Mah. Dingil Sok.

Mustafa Fırat: Malatya, 22.02.1966 doğumlu. İşçi. Çukurova-Gülsan Ortak Girişimi çalışanı. Adresi: Mimaroba İkinci Kısım 218 B.Çekmece-İstanbul.

Mehmet Korkmaz: İstanbul, 20.03.1965 doğumlu. İşçi. Çukurova-Gülsan Ortak Girişimi çalışanı. Adresi: Havuzbaşı, Atatürk Caddesi, Üsküdar-İstanbul.

Hakan Özkaya: MEGA Şirketi.

Yüksel Öksüz: Özgün Şirketi

Abdulkadir Çamuroğlu: GTS Asansör Şirketi

Gülsan-Çukurova Ortak Girişimi’nden yapılan açıklamada da 6’sı Türk vatandaşı 1’i Afganistan vatandaşı 7 şirket çalışanının uçakta bulunduğu belirtildi.

Çalışanların isimlerinin verildiği şirket açıklamasında, arama-kurtarma çalışmalarının devam ettiği, henüz bir uçak enkazına ulaşılamadığı için personelin akibeti hakkında herhangi bir bilginin olmadığı ifade edilerek, "Sağ salim bulunabilmeleri için tanrıya dua etmekteyiz" denildi.


Uçakta 96 yolcu bulunuyor

Kötü hava koşulları nedeniyle Kabil havaalanına inemeyen uçakta toplam 96 yolcu bulunuyordu. Uçakta başka Türk vatandaşı bulunup bulunmadığı ise henüz netleşmedi.

Herat kentinden havalanan Kam havayollarına ait uçağın Kabil Havaalanı’ndaki yoğun kar yağışı nedeniyle piste iniş yapamadığı açıklandı.

Yetkililer, uçağın daha sonra Peşaver havaalanından iniş izni istediğini, ancak iniş yapamadığını ve kaybolduğunu kaydetti. Daha sonra da uçağın, Kabil’in 20 kilometre doğusuna düştüğü açıklandı.

ABD: "Uçakta ABD’liler olabilir"

ABD’nin Kabil Büyükelçiliği sözcüsü Beth Lee de, düşen uçakta ABD’lilerin de olabileceğini duyurdu.

Lee, uçakta bulunan mürettebat dahil 104 kişinin çoğunun Afgan olduğunun, ancak 96 yolcu arasında ABD’lilerin de bulunduğunun sanıldığını açıkladı.

Lee, yetkililerin uçaktaki ABD’li yolcuların sayısı ve kimliklerini tespit etmeye çalıştıklarını da sözlerine ekledi.

Uçakta bulunan sekiz mürettebattan altısının Rus olduğu belirtildi.

MÜRETTEBAT KIRGIZ

KAM Genel Müdür Yardımcısı Feda Muhammed Fedayi de Boeing 737 tipi uçağın mürettebatının Kırgız olduğunu, pilotun da Kanada pasaportu taşıdığını belirtti. Fedayi, dün öğleden sonra Herat’tan başkent Kabil’e gitmek için havalanan uçağın kar fırtınası nedeniyle Pakistan’a yönlendirildiğini kaydetti.

Fedayi, uçağın kaybolmadan önce Kabil’in kuzeyinde, Bagram’daki ABD üssüyle hava durumu konusunda haberleştiğini, ancak iniş izni istemediğini ifade etti.

Taliban rejiminin 2001’de son bulmasının ardından ülkede kurulan ilk özel havayolu şirketi olan KAM, Kabil-Herat seferine 2003 yılı Kasım ayında başladı.

UÇAĞIN ENKAZI BULUNDU

AFP’ye açıklama yapan bir Batılı güvenlik kaynağı, uçak enkazının başkent Kabil’in 50 km kadar doğusunda bulunduğunu bildirdi.

Herat-Kabil seferini yaparken düşen KAM havayollarına ait uçakta, dokuzu Türk en az 16 yabancı bulunuyordu.

Afgan yetkilileri, enkazın bulunmasıyla ilgili açıklama yapmadı.

KAM, Afganistan’da kurulan ilk özel havayolu şirketi

Taliban’ın 2001’de yıkılmasının ardından ülkede kurulan ilk özel havayolu şirketi olan KAM, Kabil-Herat seferine 2003 yılı kasım ayında başladı. Afganistan Ulaştırma Bakanı’nın da ilerleyen saatlerde konuyla ilgili basın toplantısı düzenlemesi bekleniyor.

AA - KENTHABER
Yayın Tarihi : 4 Şubat 2005 Cuma 12:49:00
Güncelleme :4 Şubat 2005 Cuma 16:46:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?