19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

Afganistan'da açılan rehabilitasyon merkezi uyuşturucu bağımlılarının akınına uğruyor

Afyon üretiminde ve kullanımında dünyanın önde gelen ülkelerinden olan Afganistan’da uyuşturucu bağımlılarının tedavisi için açılan Kabil Psikolojik Tedavi Merkezi, hasta akınına uğruyor.

Merkezde son 10 ayda 640 kokainman, alkolik ve uyuşturucu müptelası tedavi edilmiş.

Yaşları 18 ile 35 arasında değişen hastaların 11 gün süre ile yatışı yapılarak tedavi edilen merkezde, tedavileri tamamlanan hastalar, 6 ay süre ile iki haftada bir merkeze gelerek kontrole tabi tutuluyorlar.
60 yataklı olan ve 30 yatağı psikolojik rahatsızlığı olanlar için ayrılan merkezde 30 yatak kapasitesiyle hizmet veren uyuşturucu bağımlıları tedavi merkezinde hastaların tüm tedavi masrafları, ilaçlar dahil devlet tarafından karşılanıyor.

Her gün periyodik aralıklarla uzman doktorlar tarafından muayene edilen hastalar, günlerini bahçede radyo dinleyerek ve sigara içerek geçiriyor. Uyuşturucu kullanımının toplumda yüz kızartıcı bir suç olarak görüldüğü Afganistan’da görüntülerinin alınmasını istemeyen uyuşturucu bağımlılarının bazıları yüzlerini saklarken, tedavisi sonuç veren bazı hastalar gençleri uyarıyor.

10 sene önce afyon kullanmaya başladığını söyleyen Kamar Uddin, "8 ay önce geldiğim Afganistan’da tedavim başlayalı 10 gün oldu. Şu anda kendimi çok iyi hissediyorum. Burada halen işsizim, tedavim bittikten sonra kendime bir iş bulacağım. İnsanların Afyon kullananların bu kötü alışkanlıktan vazgeçmeleri için insanların destek olması lazım" dedi.
Hastane başhekimi Şirinşah Vasıki, aralarında kadınların da bulunduğu 18-35 yaş arası yüzlerce insanın tedavi edildiği merkeze son 10 ayda iki kadının müracaat ettiğini belirterek, "Hastalarımız gözaltında bulunuyor. Ancak bunların tedaviden sonra yeniden topluma kazandırılması konusunda sıkıntılar çekiyoruz. İşleri olmadığı için kurtuluşu yine uyuşturucuda buluyorlar. Birçoğu tekrar başlıyor. Bu konuda yabancı kuruluşlarla temaslarımız devam ediyor" dedi.

Haşhaş üretimi, Sovyet işgaline karşı direniş döneminde Mücahitler, döneminde başladı. Çiftçiler de haşhaş üretmeyi tahıl üretmeye tercih etmekte çünkü haşhaş tahıldan çok daha az suyla yetişiyor. Ülkenin kuru bir iklime sahip olması ve savaş dolayısıyla sulama sisteminin kullanılamaz durumda hasarlı olması göz önüne alındığında bunun önemi daha kolay anlaşılıyor.

Uluslararası organizasyonlar, tahılı destekleyerek haşhaş üretimini engellemeye çalışsalar da başarılı olamadılar. Çünkü haşhaşın tarlabaşı değeri oldukça düşük fakat sınırdaki değeri bir o kadar yüksek. Bu yüzden haşhaş tüccarları çiftçiye ödedikleri ücreti kolaylıkla artırabilmekte ve tahıl üretiminin desteklenmesi etkisiz kalmakta.

(İHA)
Yayın Tarihi : 10 Ocak 2004 Cumartesi 13:52:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?