18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Afganistan'da İtalyan rehine muamması

Afganistan’da yaklaşık iki senedir gönüllü olarak faaliyette bulunan 32 yaşındaki Clementina Catoni, önceki gün kaçırıldı.

Savaşın başlamasından kısa bir süre sonra çeşitli gönüllü sivil toplum örgütlerine yardım etmek üzere Afganistan'da çalışmaya başlayan Catoni, henüz kimliğini açıklamayan bir örgüt tarafından kaçırıldı.

Catoni'nin "İyiyim merak etmeyin" şeklindeki ses kasedini Afganistan'daki batılı yetkililere ulaştıran örgüt, tutuklu olan liderlerinin bir an önce serbest bırakılmasını, aksi takdirde ellerindeki rehineyi öldürecekleri tehditinde bulundu.

Taliban sözcüleri ise yaptıkları açıklamada, söz konusu rehineyi kendilerinin kaçırmadığını ve bu kişilerle de bir bağlantılarının olmadığını bildirdi.

İtalyan Dışişleri Bakanı Fini ise, kasedin yeni ellerine geçtiğini ve Catoni'nin kurtarılması için hükümet nezdinde henüz bir girişimde bulunulmadığını açıkladı.

Öte yandan Afganistan’dan akıllarda çesitli soru isaretleri olusturan tepkiler de gelmeye başladı.

Dün itibariyle yaklaşık 500 Afgan kadın, Kabil’de yaptiklari gosteride Milanolu Catoni’nin serbest bırakılmasını istedi. Ancak işin ilginç yanı ise, Afgan kadınlarin ellerindeki pankartlarda “kusursuz” bir Ingilizce ile yazılmış sloganlarin bulunmasi idi.

Öte yandan Kabil’de her türlü eylemi yasaklayan Uluslararası Güvenlik Birliği Komutası bu gosteriye “bir saat” içinde izin verdi.

Afganistan Başbakanı Hamid Karzai ise, bu konuda Italyan halkının endişelerini  paylaştığinı ve en kısa zamanda gerekli girişimlere başlayacaklarını söyledi.

Murat Çınar-Kenthaber/İtalya
Yayın Tarihi : 19 Mayıs 2005 Perşembe 11:23:42
Güncelleme :19 Mayıs 2005 Perşembe 11:39:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?