29
Mayıs
2024
Çarşamba
ANASAYFA

Ağar'a derin devlet yargılaması!

Danıştay 1. Dairesi, DYP eski Genel Başkanı Mehmet Ağar'ın, Emniyet Genel Müdürlüğü döneminde, 'çete kurmak' suçundan Susurluk davası kapsamında yargılanmasına karar verdi. Daire, Ağar'ın vali statüsünde bulunması nedeniyle yargılamasının Yargıtay'da yapılmasına hükmetti.


1. Daire, Ağar'ın 1993-1996 yılları arasında, "cürüm işlemek için silahlı teşekkül meydana getirmek, gıyabi tutuklu sanık Abdullah Çatlı'nın yerini yetkili mercilere haber vermemek ve gizlenmesine yardım etmek; Çatlı ve Yaşar Öz'e silah taşıma izin belgesi 'yeşil' pasaport verilmesini sağlamak suretiyle görevi kötüye kullanmak" suçlamalarıyla hakkında dava açılmasını istedi.

SUSURLUK'LA BAĞLANTILI

Kararda 'cürüm işlemek için silahlı teşekkül meydana getirmek' suçuyla ilgili İstanbul DGM'de yargılanan İbrahim Şahin, Korkut Eken, Ayhan Çarkın, Ercan Ersoy, Oğuz Yorulmaz, Ayhan Akça, Yaşar Öz, Ali Fevzi Bir, Haluk Kırcı ve Sami Hoştan'ında aralarında bulunduğu Susurluk sanıkları ile Ağar arasında bağlantılar tespit edildiği belirtildi.

ÖRGÜT SUÇU İÇİN DELİL VAR

Danıştay'ın kararında, Yargıtay'ın onama kararının yanısıra İçişleri Bakanlığı tarafından 1999'da düzenlenen fezlekede 'çete kurma' suçunu işlediğine ilişkin delil bulunduğu bildirildi. Danıştay kararında, Ağar vali statüsünde olduğu için, yargılamasının Yargıtay'ın ilgili ceza dairesinde yapılmasına hükmedildi. Ağar hakkında Susurluk kapsamında açılan dava, milletvekili seçilmesi nedeniyle durdurulmuştu. Ancak, 2007'de milletvekili seçilemeyince dokunulmazlığı kalktığı için İçişleri Bakanlığı dosyayı Danıştay'a göndermişti.


Skandalın kilit ismi


n Edip Bucak'ın yaralandığı, Abdullah Çatlı, Gonca Us ve İstanbul Emniyet Müdür Yardımcısı Hüseyin Kocadağ'ın öldüğü 1996'daki Susurluk kazasıyla ortaya çıkan mafya-derin devlet yapılanmasında Ağar'ın ismi sık sık gündeme geldi, ancak yargılanamadı.

KOCADAĞ'I SAVUNDU ANAYOL hükümetinde İçişleri Bakanlığı yapan Ağar, kazadan sonra Kocadağ'ı savundu, Çatlı'yı teslim olmaya götürdüğünü açıkladı. Tepkiler üzerine istifa etti.

ÖZEL ÖRGÜT İDDİASI Kazadan sonra ortaya çıkan bir MİT raporunda Ağar'ın Emniyet Genel Müdürü olduğu dönemde 'yeşil' pasaport ve silah taşıma belgeleriyle özel bir örgüt kurduğu ve yasadışı faaliyetlerde bulunduğu ileri sürüldü. Kazada ölen Çatlı'nın üzerinde çıkan silah taşıma belgesindeki imzanın da Ağar'a ait olduğu tespit edildi.

ERGENEKON BAĞLANTISI 1997'de dokunulmazlığı kaldırılan Ağar, mahkemede Hospro silahları Susurluk sanığı Korkut Eken'e senet karşılığı verdiğini söyledi. Ağar'ın ilişkisi olduğu ileri sürülen Susurluk sanıkları Veli Küçük ve Sami Hoştan Ergenekon operasyonunda tutuklanmıştı.

Olayların adamı Yaşar Öz

Abdullah Çatlı'nın eşi Meral Çatlı'nın üvey dayısı olan Yaşar Öz, esrarengiz şekilde ortadan kaybolan eski MİT ajanı Tarık Ümit'in de iş ortağı. Susurluk davası nedeniyle 7 yıl hapis yatan Öz, Savaş Buldan, Hacı Karay ve Adnan Yıldırım'ın öldürülmesi davalarında da sanık olarak yargılandı. Yaşar Öz, Kıbrıs'ta Grand Ruby Gazinosu'ndaki çatışma olayıyla tekrar gündeme geldi. İki kişinin öldüğü olaydan sonra sınırdışı edilen Öz, Türkiye'ye geldi. Ağustos 2007'ta 'kumar oynatmak, çek senet tahsilatı yapmak' suçlarından tekrar tutuklandı.

Ajanslar
Yayın Tarihi : 15 Şubat 2008 Cuma 08:37:32
Güncelleme :15 Şubat 2008 Cuma 16:42:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?