23
Mayıs
2024
Perşembe
ANASAYFA

Ağca’dan Dan Brown’a ortak kitap yazma teklifi

Kürşat Akyol
İstanbul / BBC Türkçe Yayını

Cinayet ve gasp suçlarından cezaevinde bulunan Mehmet Ali Ağca, Vatikan’ın tepkisine karşın dünya çapında en çok satanlar listesine yerleşen "Da Vinci Şifresi" adlı kitabın yazarına birlikte roman yazma teklifinde bulundu.

Avukatı Mustafa Demirbağ aracılığıyla Fransız haber ajansı AFP’ye gönderdiği mektuba göre, 1981 yılında Papa 2. Jean Paul’e suikast girişiminde bulunan Ağca, "Vatikan’ın Şifresi" adıyla Da Vinci Şifresi’nin devamını yazmayı öneriyor.

Cezaevinden sık sık kamuoyunda dikkat çekici önerilerde bulunan Ağca, geçen hafta da, Papa İkinci Jean Paul’un cenaze törenine katılmak istediğini Adalet Bakanlığı’na bildirmiş ve izin talebinde bulunmuştu.

Mehmet Ali Ağca’nın basında ilgi toplayan bu talebi Adalet Bakanlığı tarafından reddedilmişti.

Bakanlık, istenen izni vermedi ama dünya basını Ağca ile görüşmek için sırada.

Basının peşinde olduğu, Papa’nın 1983 yılında Ağca’yla başbaşa yaptığı 20 dakikalık görüşmede konuşulanlar.

Papa, bu görüşmenin ardından Ağca’yı affettiğini açıklamış ve kendisinden "Kardeşim" diye söz etmişti.

Adalet Bakanı Cemil Çiçek, Ağca’nın gazetecilerle görüşmesine izin verilmeyeceğini daha önce açıklamıştı.

Avukat Demirbağ, "Eğer Dan Brown kabul eder, Adalet Bakanlığı da izin verirse, müvekkilim, bu girişimden tüm insanlık için yararlı sonuçlar çıkacağına inanıyor" dedi.

Yazar Dan Brown’ın Da Vinci şifresi adlı polisiye romanı, Paganizm ile Hıristiyanlık arasında bağlantılar kuruyor ve bazı Katolik örgütlerin yüzyıllardır sakladığı sırlar olduğunu ileri sürüyor.

Kitap bu nedenle, Vatikan’ın tepkisini çekmişti.

Mehmet Ali Ağca, Papa’ya suikast girişiminde bulunmasının ardından Roma’da 19 yıl hapis yattıktan sonra, Türkiye’ye iade edilmişti.

Soygun ve cinayet suçları nedeniyle İstanbul’da cezaevinde bulunan Ağca’nın şartlı tahliyeden yararlanarak önümüzdeki Ocak ayında hapishaneden çıkması bekleniyor.

Avukatı Demirbağ’a göre, Ağca, Papa 2. Jean Paul hakkında bir film yapmaya hazırlanan Avustralyalı yönetmen ve oyuncu Mel Gibson’a da, katkıda bulunmayı istiyor.

BBC TÜRKÇE
Yayın Tarihi : 17 Nisan 2005 Pazar 00:22:49
Güncelleme :17 Nisan 2005 Pazar 01:26:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?