18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

AİHM Türkiye'yi 14 davada haksız buldu

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Türkiye aleyhine açılan 14 davayı karara bağladı.

Cafer Kaplan, Orhan Kahveci, Mehmet Kurucu, Salih Kaplan, Bekir Yılmaz, Emine Gümüş ve Zeynep Şahin isimli vatandaşların, istimlak edilen toprakları için yapılacak ödemenin gecikmesinden dolayı yaptıkları başvuruyu değerlendiren AİHM, Türkiye'yi haksız buldu.

AİHM, "Türkiye'nin, mal ve mülk hakkının korunmasıyla ilgili Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin birinci protokolünün birinci maddesini ihlal ettiğine" hükmetti.

Türkiye, Cafer Kaplan'a 16 bin Orhan Kahveci'ye 6 bin 100, Mehmet Kurucu'ya 8 bin 860, Salih Kaplan'a açtığı iki ayrı dava için toplam 19 bin 900, Bekir Yılmaz ve Emine Gümüş'e 1745'er, Zeynep Şahin'e ise 3 bin 220 euro ödeyecek.

Adil yargılama hakkı

Adil yargılanma hakkıyla ilgili AİHS'nin altıncı maddesinin ihlal edildiği gerekçesiyle altı vatandaşın yaptığı başvuruyu değerlendiren AİHM, Türkiye'nin ihlalde bulunduğuna hükmetti.

Mahkeme, bu karalarla ilgili maddi tazminata gerek görmezken, Türkiye'nin her başvuruda bulunan için mahkeme masrafının ödenmesine karar verdi.

AİHM, Fatma Kaçar'ın 1994'te öldürülen eşi Halis Kaçar için yaptığı başvuruda ise "Türkiye'nin etkili bir soruşturma yapmadığı" görüşüne vardı.

"Türkiye'nin, AİHS'nin etkili başvuru hakkıyla ilgili 13 maddesini ihlal ettiğine" hükmeden AİHM, Fatma Kaçar ve üç çocuğuna mahkeme masrafları dahil toplam 13 bin euro maddi tazminat ödenmesine karar verdi.
AA
Yayın Tarihi : 16 Temmuz 2005 Cumartesi 02:51:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?