23
Mayıs
2024
Perşembe
ANASAYFA

AİHM'den Türkiye'ye iki ceza daha

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Teslim Töre ve Talat Turhan adlı yazarların Türkiye aleyhine açtığı davada, Türkiye’yi haksız buldu.

Mahkeme iki yazarın ’ifade ve düşünce özgürlüğünün’ kısıtlandığına karar vererek, Türkiye’nin, Teslim Töre’ye 9 bin 810 euro, Talat Turhan’a ise 3 bin 100 euro ödemesi kararlaştırıldı.

Yasadışı Türkiye Komünist Emek Partisi’nin kurucusu olduğu öne sürülen Teslim Töre, geçtiğimiz yıl ’yasadışı örgüt yöneticiliği yapmak’ suçundan 18 yıl 9 ay ağır hapis cezasına çarptırılmış, Yüksek Mahkeme bu kararı bozmuştu.

AİHM, başka bir davada da emekli Yarbay Talat Turhan’ın başvurusunu haklı bularak, Türkiye’nin Turhan’a mahkeme masrafları da içinde olmak üzere toplam 3 bin 100 euro maddi tazminat ödemesine karar verdi.

’Özel Savaş, Terör ve Kontgerilla’ kitabının yazarı Talat Turhan ise dönemin müsteşarı Orhan Sefa Kilercioğlu’na karşı onur kırıcı ifadelerde bulunduğu gerekçesiyle tazminat ödemeye mahkum edilmişti.

Mahkeme bu iki yazarın, düşünce ve ifade özgürlüğünün kısıtlandığına hükmetti. Ayrıca AİHM, Teslim Töre’nin DGM’de yargılandığı için, tarafsız ve bağımsız bir mahkemede yargılanmadığı notunu düştü.

Emekli Yarbay Talat Turhan, bir kitabında eski Devlet Bakanı Orhan Kilercioğlu’na yönelik ’kontrgerilla ile ilişkisi’ olduğu yönündeki iddialarından dolayı 100 milyon lira tazminat ödemeye mahkum olmuştu.
CNN Türk
Yayın Tarihi : 19 Mayıs 2005 Perşembe 21:57:29
Güncelleme :20 Mayıs 2005 Cuma 01:21:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?