20
Mayıs
2024
Pazertesi
ANASAYFA

Ajan iddiası üniversiteyi karıştırdı!

REKTÖRDEN

Karabük Üniversitesi'nde (KBÜ) görevli ABD'li okutmanlar Rachel Smith ve Hayfa Aboukier, ajan oldukları yönündeki söylentiler üzerine izin alarak tatile çıktı. Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Burhanettin Uysal, "Devletin kurum ve kuruluşları var. Bunların ajan olduklarını gazeteciler değil, mahkemeler karar versin" dedi.

Gazeteci-yazar Banu Avar, 24 Aralık'ta Karabük Esnaf Kefalet Odası'nın toplantı salonunda düzenlenen konferansta, "15-20 gün önce Karabük'e gelişim karara bağlandı. İlgili arkadaşlarla temasa geçtim, Amerikan Büyükelçiliği'nden Karabük Üniversitesi'ne heyetler gönderildiğini ve burada konuştuklarını öğrendim. Sırf o nedenle Karabük'e gelmek istedim. Bütün üniversitelere Amerikan heyetleri gidiyor. Ayrıca 37 tane üniversitede görev yapmak üzere 54 adet Amerikan istihbarat görevlisi İngilizce öğretmeni kılığında sokuldu ve çeşitli işler çeviriyorlar. KARDEMİR işçileri işten çıkartıldıktan sonra buraya Amerikan heyetleri geldi.

Çünkü KARDEMİR Türkiye'nin en önemli yerlerinden bir tanesi. O yüzden durmadan üniversiteye gelip gidiyorlar. Ben de hemen arkasından Karabük Üniversitesi'ne gelmeyi o yüzden istedim. Ancak üniversitede konuşmam için gerekli izinler verildi, salon ayarlandı fakat birden bire son gün bana telefon açılarak orada konuşamayacağım söylendi" demişti.

Banu Avar'ın açıklamalarının ardından bazı öğrenciler, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı'nın finanse ettiği Fulbright İngilizce Öğreten Asistanlar Programı'nın katılımcılarından olan Rachel Smith ve Hayfa Aboukier'in, Karabük Üniversitesi'nde verdikleri İngilizce derslerine girmeyerek protesto etmeye başladı. İki Amerikalı, haklarında çıkan 'ajan' suçlamalarından rahatsızlık duyarak, geçtiğimiz hafta bağlı bulundukları Fulbrıght'dan izin alarak tatile çıktıkları belirtildi. Yaşanan gelişmelerin kendilerini çok üzdüğünü ve Karabük'e zarar verdiğini söyleyen KBÜ Rektör Prof. Dr. Burhanettin Uysal, "Karabük Üniversitesi çok hızlı gelişiyor. Dünya ile entegre olabilmek içinde bütün bölümlerimizde yabancı dil hazırlık sınıfı zorunlu olarak veriliyor. Şu anda 3 bine yakın öğrencimiz İngilizce hazırlık sınıfı okumaktadır. Tabi yeterince öğretim görevlisi, okutman ve öğretim üyelerimiz İngilizce alanında var. Ama Yükseköğretim Kurulu'nda üniversitelerde dil sorununun eğitim süresince çözülmesi için ek tedbirler aldı.

Fulbright ile anlaşarak Amerika'dan ana dili İngilizce olan personeli getirdiler ve ihtiyacı olan üniversitelere dağıttılar. Bu kişiler hem öğrencilerimizin İngilizce eğitimlerine, hem de okutmanlarımızın gelişmesine katkı sağlıyorlar. Zaten bu eğitmenlerimiz Türkiye'ye gelmeden önce YÖK tarafından gerekli araştırmaları yapılıyor. Bu arkadaşların ajan, casus olması söz konusu olamaz. Türkiye Cumhuriyeti, kuralları ve kurumları olan bir devlettir. Bu devletin belli kurum ve kuruluşları vardır. Bir eksiklik, bir yanlışlık varsa buna da ilgili birimler, kurumlar el koyacaktır. Bu arkadaşlarımızın Amerikan ajanı olduğunu gazeteciler değil, mahkemeler karar versin" dedi.

 

İHA
Yayın Tarihi : 6 Ocak 2011 Perşembe 19:24:31
Güncelleme :6 Ocak 2011 Perşembe 19:30:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?