20
Mayıs
2024
Pazertesi
ANASAYFA

'Ajan vatandaş' tartışması

Ankara Valiliği’nin açıklamasıyla ‘Ajan vatandaş’ tartışması yeni bir boyut kazandı. Açıklamaya göre, Ankara emniyeti 2002 yılında bin 885 Ankaralıdan suç işlemeye meyilli kişileri tespit etmek için yardım aldı.

Bu projeye de ‘asayiş gönüllüleri’ adı verildi. Uygulamaya ise yanlış anlaşılmalara neden olduğu gerekçesiyle mayıs ayında son verildi.

Ankara’da ajan vatandaş tartışması gazetelere taşınan haberlerle başladı. 17 bin kişinin ajan- muhbir vatandaş olarak görevlendirildiği iddia edildi.

‘Asayiş gönüllüleri’ projesi hayata geçirilmiş

İddialar Ankara Valiliği’ni harekete geçirdi. Ankara Valiliği tarafından yapılan açıklama, 6 mart 2002 tarihinde Ankara’da ‘asayiş gönüllüleri’ adı altında vatandaşın emniyete yardım etmesini öngören bir projenin hayata geçirildiğini ortaya çıkardı. Ankara İl Emniyet Müdürlüğü proje kapsamında önce 150 sonra da 1885 kişiyle çalıştı. Yani 1885 kişi suç işelemeye meyilli olanların tespitinde emniyete yardım etti.

Açıklamada projenin gerekçesi şöyle belirtiliyor: "bu proje vatandaşlarla daha yakın olmak, vatandaşların porblemlerini, sıkıntılarını daha yakından bilmek, suç işlemeye meyilli kişilerin tespitini yapabilmek ve bunları suç işleme eyiliminden alıkoymak, kişileri devlet ve devlete saygınlık konularında bilgilendirmek, toplum içerisindeki yanlış akımları önlemek için ele alındı."

Proje yanlış anlamalara neden olmuş

Ancak projeye iki ay sonra yani mayıs 2002 de son verildi. Ankara Valiliği’nin açıklamasında "projenin vatandaşlar arasında yanlış anlaşılmalara neden olduğunun da altı çizildi.

ANKARA
Yayın Tarihi : 22 Ekim 2004 Cuma 08:52:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?