17
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

Akaryakıt pazarına kaçakçılar hakim

Emniyet, Türkiye’de akaryakıt piyasasının yüzde 18’nin kaçak olduğunu ve endişe verici boyutlara ulaştığını belirledi. Yıllık 8 milyar dolara varan kaçak akaryakıt pazarından devletin vergi kaybı 2,5 milyar doları buluyor.

Kaçak akaryakıt, pazar payını sürekli artırmaya başladı. Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Dairesi’nin, akaryakıt kaçakçılığını irdeleyen raporu, kaçakçılığın akaryakıt pazarını zorlayan boyutlara ulaştığını ve devletin maddi kaybının da milyarlarca dolar olduğunu gösteriyor.

AKARYAKIT PİYASASININ YÜZDE 18’İ KAÇAK

Raporda, akaryakıt şirketlerinin sattıkları yıllık petrol miktarının 17 milyon ton olduğu belirtilerek, "2003 yılında yapılan analizlerde standartlara uymayan numune oranı yüzde 18.1 olarak gerçekleşti. Petrol Araştırma Merkezi verilerine göre, kaçak petrol miktarının en az 3 milyon ton olduğu belirtilmektedir" denildi. Raporda, 3 milyon tona denk gelen kaçak akaryakıt nedeniyle devletin vergi kaybı, 2.5 milyar dolar olarak hesaplanıyor.

AKARYAKITTA VERGİ KAYBI 2.5 MİLYAR DOLAR

Yetkililer de, Türkiye’deki akaryakıt piyasasının büyüklüğünün 30 ile 40 milyar dolar arasında olduğunu, ödenen verginin de 18 milyar doları bulduğunu belirttiler. Bu rakamlar, Emniyetin verilerine ek olarak, piyasa payı yüzde 18 olarak tahmin edilen kaçak akaryatın mali boyutunun 6 ile 8 milyar dolar arasında olduğunu gösteriyor..

BENZİN YERİNE YAĞ

Emniyet, Irak’ın üretim fazlasını petrolünün de Türkiye üzerinden ihraç edildi gösterilip iç piyasada satıldığını saptadı. Bu tür kaçakçılık için de, tankerlere mühürü bozmamak için ikinci boru takılması, tartıya giren tankerlere su doldurulması, trafik kazası gösterilmesi gibi yöntemler izleniyor..

Kaçak akaryak operasyonlarında ilk üç sırada Van, Şanlıurfa ve İstanbul illeri geliyor. 2003 yılında operasyonlarda sadece yakalanan motorin miktarının 1 milyon 245 bin ton olması, kaçaklığın boyutunu gözler önüne seriyor.
CNN TÜRK
Yayın Tarihi : 23 Haziran 2004 Çarşamba 19:55:14
Güncelleme :24 Haziran 2004 Perşembe 03:10:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?