20
Mayıs
2024
Pazertesi
ANASAYFA

AKP, AB ile gerilimi aşmak için çare arıyor

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yarın çıkacağı Brüksel ziyareti sırasında Avrupa Birliği Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Günter Verheugen ile görüşmesi kesinleşti.

Verheugen’ın sözcüsü Jean Christophe Filori, Başbakan Erdoğan ile Verheugen arasındaki görüşmenin önümüzdeki perşembe günü saat 11.00’de gerçekleşmesinin öngörüldüğünü söyledi. Filori, "beklediğimiz açıklamayı alacağımıza inancımız tam" diye konuştu.

Erdoğan-Verheugen görüşmesinin son dönemde TCK tasarısının ertelenmesi nedeniyle gerilen ikili ilişkileri de yumuşatması bekleniyor.

Dün yapılan Bakanlar Kurulu ve AKP Merkez Yürütme Kurulu toplantılarından da, Başbakan Erdoğan’ın Brüksel ziyaretinde AB ülkelerinin kaygılarını gidermesi kararı çıktı. Ancak Erdoğan’ın kaygıları giderme konusunda nasıl bir yol izleyeceği açıklanmadı.

TCK gerginliği büyüdü

AKP hükümetinin TCK tasarısının son iki maddesi görüşülürken tasarıyı Meclis’ten TBMM Adalet Komisyonu’na çekmesi Türkiye-AB ilişkilerini germişti.

Tasarının AB İlerleme Raporu’nun açıklanacağı 6 ekim tarihine kadar yasalaştırılması isteyen AB sözcüsü Jean-Christophe Filori’nin açıklamalarına, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın “içişlerimize karışmayın” şeklinde cevap vererek işi restleşme noktasına taşıması ise Türkiye’nin AB yolunu tehlikeli bir dönemece soktu.

Erdoğan’ın sert açıklamalarına Verheugen’ın cevabı da gecikmedi. Erdoğan’ın sözlerini ’ağır bir suçlama’ olarak nitelendiren Genişlemeden Sorumlu Üye, ’’Erdoğan’ın bu reaksiyonu alışılmamış bir tepki. Eğer bir ülke AB’ye üye olmak istiyorsa, ’İçişlerimize karışıyorlar’ suçlaması çok ağır bir itham. Biz Türkiye’ye değil, Türkiye AB’ye üye olmak istiyor. Buradaki önemli soru, bizim Türkiye’nin standartlarına uyup uymadığımız değil, Türkiye’nin bizim değerlerimize sahip olup olmadığıdır’’ dedi.

Verheugen ayrıca, 6 ekimde açıklanacak İlerleme Raporu’nun TCK tasarısı Meclis’ten geçmiş gibi hazırlandığını, ancak erteleme kararının herşeyi değiştirebileceğini söyledi. Bu açıklama, akıllara raporun Türkiye lehine olduğu, ancak gelişmeler nedeniyle olumsuz bir noktaya kaydığını getirdi.

Türkiye, raporu aleyhine mi çeviriyor?

Konuyla ilgili olarak Brüksel’de Türkiye’nin Avrupa Birliği nezdindeki Büyükelçisi Oğuz Demiralp’le görüşen Verheugen, bu noktada raporun yeniden gözden geçirilmesine ihtiyaç duyulduğunu açıkladı.

Verheugen bu yasayla gerçekleşecek reformun Türkiye’nin AB’nin değerlerine uymaya hazır olup olmadığını belirlemek için merkezi bir nokta olduğunun da altını çizdi.

Filori: "TCK yoksa, müzakere de yok"

Dün ise, AB’nin TCK tasarısı konusundaki tavrını ortaya koyan kesin bir açıklama yapıldı. AB sözcüsü Filori, tasarı Meclis’ten geçmezse, ’Kopenhag kriterlerini yerine getirmediği’ gerekçesiyle Türkiye ile görüşmelerin başlamayacağını söyledi.

Bugün de, AB Komisyonu Başkanı Romano Prodi’den 1 kasımda görevi devralacak Portekiz eski başbakanı Jose Manuel Barroso, Türkiye’nin AB’ye girmeye hazır olmadığını söyledi.

Türkiye’nin çok ilerleme kaydettiğini kabul eden Barroso, Türkiye’nin birliğe üye olmak istiyorsa kurallara uyması ve bunu ‘müdahale’ olarak adlandırmaması gerektiğine dikkat çekti.

Bugüne kadar Türkiye’ye karşı olumlu bir tavır içinde olan Barroso, ceza yasasının da dahil olduğu demokratik düzen sağlandığı taktirde tartışmalı konuların sonlanacağını söyledi.
BBC türkçe
Yayın Tarihi : 21 Eylül 2004 Salı 16:42:20
Güncelleme :22 Eylül 2004 Çarşamba 11:03:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?