17
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

’AKP, İslam IMF’si istiyor’


Anlaşma ile şeriat ilkelerine uygun bir özel sektör yaratılmak istendiğini belirten Özok, ’’İslam Hukuku Komitesi, ’İslami Adalet Mahkemesi’ gibi şeri hukuk kurallarına göre çalışacak kurumlar benimsenmektedir. Bu yapı, ülkemiz laik hukuk anlayışyla çatışmaktadır’’ dedi.

Cumhuriyet gazetesinden İlhan Taşçı’nın haberini alıntılayarak aktarıyoruz

Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Özdemir Özok , AKP iktidarının uygulamaya sokmaya çalıştığı ’’İslam Özel Sektörünün Geliştirilmesi Kurumu’’ nu ’’İslam IMF’si’’ olarak tanımladı.

Barolar Birliği, TBMM’de görüşmeleri süren ’’İslam Özel Sektörünün Geliştirilmesi Kurumu’nu Kuran Anlaşma’’ nın onaylanmasına ilişkin yasa tasarısına tepki gösterdi. Özok, anlaşmanın İran, Irak, Suudi Arabistan, Kuveyt gibi ülkelerde uygulandığını anımsatarak ’’Bu kurum bir anlamda İslam IMF’si. Biz bu yasanın öngördüğü hukuku tartışıyoruz. Türkiye’nin ekonomik ilişkilerine karşı koyma niyetimiz yok. Ancak burada uygulanacak olan kurallar şeri hükümler. Bu, hukuk devrimleri ve laikliğe aykırı’’ dedi. İslam Kalkınma Bankası’nın 2-3 Kasım 1999 tarihlerinde Cidde’de yapılan yıllık toplantısında, üye ülkelerdeki özel sektör yatırımlarının finansal ve teknik yönden desteklenmesi kisvesi ile ’’İslam Özel Sektörünün Geliştirilmesi Kurumu’’ nun kurulmasının kararlaştırıldığını anımsatan Özok, şunları söyledi: ’’Söz konusu kurumun kuruluş anlaşması ülkemiz adına Hazine Müsteşarlığı tarafından 1 Eylül 2003 tarihinde Kazakistan’ın başkenti Almatı’da imzalanmıştır. Anlaşma bu tasarıyla bazı çekinceler konularak onaylanmak istenmektedir. Anlaşma ile şeriat ilkelerine uygun bir özel sektör yaratılmak istenmekte, ’İslam Hukuku Komitesi’ , ’İslami Adalet Mahkemesi’ gibi tamamen şeri hukuk kurallarına göre çalışacak kurumlar benimsenmektedir. Bu yapı, devrim yasaları ile oluşturulan ülkemiz laik hukuk anlayışı ile çatışmaktadır.’’ ’’Girişim toplumsal yaşamımızı şeri esaslara oturtmayı amaçlamaktadır’’ diyen Özdemir Özok, ’’Hiçbir ekonomik ve mali yarar egemenliğimizden, özgürlüğümüzden ve cumhuriyetimizin temel ilkelerinden vazgeçmeyi haklı kılmaz’’ görüşünü dile getirdi.

CUMHURİYET GAZETESİ
Yayın Tarihi : 11 Kasım 2004 Perşembe 14:48:03
Güncelleme :11 Kasım 2004 Perşembe 14:51:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?