20
Mayıs
2024
Pazertesi
ANASAYFA

AKP bu kez aile planlamasına taktı

Yeni bütçe yasa tasarısında evli ve eşi çalışmayan memurlara daha fazla zam öngören AKP hükümeti, aileyle ilgili devlet politikasının oluşturulmasına katkıda bulunmak amacıyla kurulan Aile Araştırma Kurumunun görevleri arasından, ``aile planlamasını`` da çıkarttı. AKP hükümetinin Türkiye`nin 40 yıllık nüfus politikasından vazgeçtiğini belirten CHP`liler, tasarı TBMM Genel Kurulu`nda görüşülürken, ``aile planlamasının`` yeniden tasarıya eklenmesi için önerge verecekler.

1989 yılında kurulan ve aileyle ilgili devlet politikası oluşturulmasında etkin bir görev verilen Aile Araştırma Kurumunun, görevleri arasında ``Nüfus ve aile planlamasının toplumsal etki ve sonuçlarını araştırmak, milli bir politikanın geliştirilmesine yardımcı olmak`` da yer alıyordu. Bu Kurumla ilgili olarak TBMM`ye gönderilen tasarıda da ``nüfus ve aile planlaması`` ile ilgili milli politika oluşturma görevi yine bu kuruma verildi. Tasarının Plan ve Bütçe Komisyonu`ndaki görüşmeleri sırasında tasarıdan, ``aile planlaması`` çıkarılarak, bu konuyla ilgili fıkrada Kuruma sadece, ``Nüfus yapısındaki değişimleri izlemek, sorun alanlarını tespit etmek ve bu konuda milli bir politikanın oluşturulmasına yardımcı olmak`` görevi verildi.

CHP`LİLERİN GÖZÜNDEN KAÇTI

CHP`liler, Plan ve Bütçe Komisyonu`nda yapılan bu değişikliği ancak tasarı Genel Kurul gündemine geldiğinde farketti. CHP`liler, tasarının bu hafta TBMM Genel Kurulu`ndaki görüşmeleri sırasında konuyu bir önergeyle yeniden gündeme getirecekler.

CHP İzmir Milletvekili Canan Arıtman, 2005 yılı bütçe yasa tasarısıyla bakanların çeşitli açıklamalarının ve son olarak da Türkiye`de ``aile planlaması`` için politika oluşturma görevi verilen Aile Araştırma Kurumunun görevlerinde değişiklik yapılmasının, AKP hükümetinin Türkiye`nin 40 yıllık nüfus politikasını değiştirdiğini gösterdiğini söyledi.

Aile planlamasının mutlaka bu Kurumun görevleri arasında yer alması gerektiğini vurgulayan Arıtman, TBMM Genel Kurulu`nda bu görevin yeniden kuruma verilmesi için çalışacaklarını bildirdi.

KADIN BAŞINA DOĞUM ORANI 2.2`YE DÜŞMÜŞTÜ

CHP`li Arıtman, Türkiye`de nüfus artış hızı ve doğurganlık düzeyinde 40 yıllık politikalar oluşturulduğunu ve Hacettepe Üniversitesi`nin 2003 Türkiye Nüfus ve Sağlık Araştırması`na göre de son 5 yıl içinde bu konuda çok iyiye giden göstergeler olduğunu belirtti. Canan Arıtman, bu araştırmaya göre Türkiye`de kadın başına ortalama doğum oranının yüzde 15`lik bir düşüşle 2.2`ye gerilediğine işaret etti. Arıtman, yapılan araştırmalara göre, GAP bölgesinde kadın başına düşen doğum sayısının ortalama 4, İstanbul`da lise ve lise üstü kadınlarda 1.3 ve eğitimsiz kadınlarda 3.9 olduğunu, genel ortalamanın 2.2`ye gelidiğini vurguladı.

Arıtman, 40 yıllık uygulamalar sonucu ancak bu yıl arzu edilen rakamlara ulaşıldığını vurgulayarak, ``Biraz daha iyi olması lazım. Türkiye`de evli kadınların yüzde 70`i başka bir çocuk sahibi olmak istemiyor. Her istenmeyen gebelik engellenmiş olsaydı doğum hızımız 1.6 olacaktı. Türkiye`de hala gebelikten korunma ihtiyacı var`` diye konuştu.

Türkiye`deki nüfus projeksiyonlarının, nüfus artışını yılda 1 milyon olarak hedeflediğini belirten Arıtman, AB`nin önündeki en büyük engelin de nüfus artışı olduğuna dikkat çekti. AKP`nin son uygulamalarının antinatalist (nüfus sınırlayıcı) politikalardan vazgeçildiğini gösterdiğini söyleyen Arıtman, ``Son gelişmelere göre AKP nüfus planlaması politikasını değiştiriyor. Ülkeye bu kötülüğü yapmasınlar. Bu çok büyük bir yanlıştır`` dedi.
sansursuz.com
Yayın Tarihi : 1 Kasım 2004 Pazartesi 11:55:11
Güncelleme :1 Kasım 2004 Pazartesi 12:00:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?