19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

AKP `hediye Otobüs Yok ` dedi


Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, Başbakan Tayyip Erdoğan`ın tesis açılışını yaptığı MAN firmasından TV kameraları önünde istediği hediye otobüs konusundaki bir soru önergesine, ``30 Kasım 2004 itibariyle böyle bir bağışlama söz konusu değildir`` yanıtın verdi.

CHP Antalya Milletvekili Feridun Baloğlu, Başbakan Erdoğan`ın yanıtlaması istemiyle MAN firmasından verileceği duyurulan otobüsle ilgili yazılı soru önergesi vermişti. Erdoğan yerine önergeyi 10 Kasım`da yanıtlayan Bakan Şahin sadece, ``30.11.2004 tarihi itibariyle böyle bir bağış söz konusu değildir`` demekle yetindi.

Bu duruma tepki gösteren CHP`li Baloğlu ise ``Bu tek satırlık yanıt bugünkü iktidarın ne durumda olduğunun göstergesidir`` dedi. Özür dilemeleri gereken olayı, olmamış gibi göstererek kendilerini aldatacaklarını sanıyorlarsa iktidarın yanıldığını belirten Baloğlu, bu işin peşini bırakmayacaklarını kaydetti.

TV`lere de yansıyan otobüs bağışının yok sayılmasına tepki gösteren Baloğlu`nun açıklaması şöyle:

``Başbakan adına verilen yanıt, siyasi hayatımız için unutulmaz bir belge olmuştur. Ne kadar zorlama içinde oldukları, bu tek satırlık yanıttan da ortaya çıkmıştır. Yaşanmamış 30 Kasım 2004 tarihine kadar bir bağış yapılmadığını söyleyerek, ne kadar gerçeklerin dışında olduklarını ortaya koymuşlardır. Üstelik bir süre önce söz konusu otobüsün gazilere bağışlandığını söyleyerek, savunma ihtiyacı duyan iktidarın, şimdi bağışlanan otobüsün varlığını bile inkara kalkması şaşırtıcı olmuştur.``

AKP tarafından inkar edilen olayı, İhlas Haber Ajansı şöyle duyurmuştu

ZAFER ÇAKMAK
ANKARA (İHA) - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, kendisine maket otobüs hediye eden MAN yetkililerine, "Ben hakikisini bekliyordum’ deyince Başbakanlığa 250 bin Euro değerinde otobüs hediye edildi.
MAN’ın ’Fortuna Mega’ marka otobüslerinin üretimini yılda bin 200’den 2 bine çıkarmasını kapsayan ’Gelişim 2004 Projesi’ Başbakan Erdoğan’ın da katıldığı bir törenle başlatıldı. Törene ayrıca, Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler ve çok sayıda davetli katıldı. Başbakan Erdoğan, tören alanına gelişinde MAN’da çalışan işçiler tarafından alkışlarla karşılandı. Törende bir konuşma yapan MAN Yönetim Kurulu Başkanı Hökan Samuelsson, Türkiye’nin AB ailesine katıldığını belirterek, MAN’ın bugüne kadar Türkiye’ye gösterdiği güveni AB’nin de göstermesi dileğinde bulundu. MAN Yürütme Kurulu Başkanı Drik Wülfing ise, Türkiye’nin AB’ye üye olması ile Türkiye’deki yatırımlarının garanti altına alınmış olacağını ve gelecekte çok daha rahat bir çalışma ortamı bulacaklarını söyledi.
Konuşmaların sonunda kareografisini Bilge Tulsuz’un hazırladığı ve 80 MAN personelinin de yer aldığı bir dans gösterisi gerçekleştirildi.
MAN’ın ilk kez düzenlediği Rudolph Diesel ödülleri de törende sahiplerini buldu. Ödüle layık görülen Merve Çetinkaya ve Semiha Türkay, ödüllerini Başbakan Erdoğan’ın elinden aldı. Ödül töreni sırasında MAN Yönetim Kurulu Başkanı Samuelsson da Başbakan Erdoğan’a bir otobüs maketi hediye etti. Erdoğan ise, "Ben Türkiye Cumhuriyeti Başbakanlığına bunun hakikisinin verileceğini zannediyordum" diye espri yaptı.
Törende bir konuşma yapan Başbakan Erdoğan, Türkiye’nin ihracatında çok önemli bir yeri olan MAN’ın son 6-7 yıl içinde gösterdiği performansın dikkat çekici olduğunu belirterek, Türkiye’de özellikle otomotiv sektörünün son yıllardaki sıçraması göz önünde bulundurulduğunda MAN’ın yüzde 85-90’a varan bir ihracat gerçekleştirmesinin büyük önem taşıdığını vurguladı. Türkiye’de yan sanayinin gelişmesinin çok ciddi bir istihdan alanı doğurduğuna dikkat çeken Erdoğan, MAN tesislerinde 2 bin 500 kişinin çalışmasının, işsizliğin yaşandığı bir dönemde kendilerine mutluluk verdiğini söyledi. Geçen yıl yüzde 10 olan işsizlik oranının bu yıl yüzde 9,3 oranına düştüğünü belirten Erdoğan, Teşvik Yasası ile bunun çok daha düşük bir rakama düşeceğine inandığını dile getirdi. Gelişim 2004 Projesi ile MAN’ın otobüs üretim kapasitesini bin 200’den 2 bine çıkardığını hatırlatan Erdoğan, bunun MAN’ın nerelere gittiğinin bir işareti olduğunu söyledi. Proje ile hem teknolojideki bu atılımın hem de üretim kapasitesinin artırılmasının Türkiye’nin cazibesini daha da artıracağını vurgulayan Erdoğan, salonda bulunan stajyerlerin de kendisi için bir mutluluk kaynağı olduğunu belirtti. Türkiye’de meslek liselerinin ne kadar önemli olduğunu gösteren bu manzaranın geleceğin aydınlık Türkiye’sinde meslek liselilere ne kadar ihtiyaç olduğunu da ortaya koyduğunu ifade etti. Türkiye’nin bu gelişmeleri kendi içinde yaşaması ile geleceğe yönelik farklı bir heyecanın da yakalandığını kaydeden Erdoğan şunları söyledi:
"Kaybolan şey aslında heyecandı, umutlardı. Şimdi bu heyecanı yeniden yakalıyoruz. İnsan ve para yönetimini başarı ile götürenler, neticeyi de yakalıyor. Ben buralarda doğan adımlarda bunu görüyorum. Aklın, bilginin, deneyin ve takibin uygulama alanına girdiği bu kuruluşlar sayesinde ülkemizin de kazanacağı çok şeyler var. Ülkemizde taş üstüne taş koyanın başımız gözümüz üstünde yeri var".
Başbakan Erdoğan, konuşmasının sonunda MAN’ın yeni üretim tesisinin açılışını yaptı. Erdoğan daha sonra üretim kapasitesi artırılan tesisleri gezdi ve MAN yetkililerinden bilgi aldı. Törene katılan davetlilere tesisleri gezdiren otobüsün direksiyonuna geçen Erdoğan, bir süre otobüs kullandı. Erdoğan, direksiyondan indikten sonra MAN Yönetim Kurulu Başkanı Samuelsson ile otobüs pazarlığı yaptı. Samuelsson, Erdoğan’ın kullandığı otobüsü Başbakanlığa hediye etmek istediklerini belirtti. Erdoğan ise beyaz ya da kırmızı bir otobüs istediğini söyledi. Sohbetin sonunda Samuelsson 250 Euro değerindeki MAN Fortuna Mega marka otobüsü Başbakanlığa hediye etti.
Erdoğan daha sonra ise MAN şehiriçi ulaşım için ürettiği bir otobüsün direksiyonuna geçti. Erdoğan’ın korumaları otobüsü bir süre koşarak takip etti. Erdoğan’ın hızını artırması üzerine korumalar araçlarına binerek otobüsü takip etmeye çalıştı. Başbakan Erdoğan daha sonra MAN tesislerinden ayrıldı.

kenthaber- sansursuz.com
Yayın Tarihi : 17 Kasım 2004 Çarşamba 14:53:06
Güncelleme :17 Kasım 2004 Çarşamba 15:00:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?