19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

AKP Hükümeti zina'da ısrarlı

Yapılacak diğer değişiklikler için CHP ile uzlaşma yolları aranacak.

Meclis Adalet Komisyonu, yoğun geçen görüşme maratonunun ardından 346 maddelik TCK Yasa Tasarısı’nı kabul etti.

AKP ise tabanından gelen sesi de dinleyerek tasarıda bazı düzenlemeler yapmak istiyor. Bu konuda da öncelikle CHP ile uzlaşma yolu arandı.

’Eğitim ve Öğrenim Hakkı’ başlıklı bölüm

AKP yönetimi, tasarının ’Eğitim ve Öğrenim Hakkı’ başlıklı bölümünde yer alan 114’üncü maddede gerekli düzenlemenin yapılmasını, eğitim ve öğretim faaliyetlerinin engellenmesi halinde engelleyenlere bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası verilmesini istiyor. Başörtüsü nedeniyle okuldan uzaklaştırmaların önüne geçilmek isteniyor.

Madde 223: Devrim yasaları

AKP, şapka, Türk harfleri ve giyilmesi yasak kisveler başlığını düzenleyen 223’üncü maddede yeniden bir düzenleme yapılmasını ve maddeye aykırı hareket edenlere verilecek bir yıldan üç yıla kadar hapis cezasının kaldırılmasını istiyor.

Tasarının 264’üncü maddesi yasalara aykırı okul, dersane, okul öncesi eğitim kurumu ve kurs benzeri yerleri açanlara üç yıla kadar hapis cezası öngörüyor.

Cemaat okulları ve Kur’an kursları

Cemaat okulları ile gelişi güzel kurulan Kur’an kurslarının önüne geçilmek isteniyor. AKP, bu düzenlemenin de değişmesini istiyor.

TCK Tasarısı’nın 220’inci maddesi, imam-hatip, vaiz, rahip ve haham gibi din hizmeti veren kişilerin, devlet idaresini, yasaları ve hükümet icraatını alenen kötülemesine ceza getiriyor. AKP, bu madde üzerinde de değişiklik talep ediyor.

En tartışmalı madde: Zina

En tartışmalı madde olan zina konusunda AKP, TCK Tasarısı’nın Meclis Genel Kurulu’ndaki görüşmeleri sırasında yeni bir madde ile düzenlemesini istiyor.

Zina, Anayasa Mahkemesi’nin iptali nedeniyle mevcut yasalarda cezayı gerektirmiyor.

AKP, zinanın suç olarak kabul edilmesinde ısrarlı.

AKP, bu tavrını Genel Kurul’a taşırsa, Meclis’te ’zina suç olsun mu olmasın mı’ diğer maddelerdeki düzenlemelerin önüne geçmesi bekleniyor.
cnn türk
Yayın Tarihi : 30 Ağustos 2004 Pazartesi 14:09:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?