22
Mayıs
2024
Çarşamba
ANASAYFA

’AKP iktidarı köktendinciliğe yaklaşıyor’

Türkiye’de iktidardaki çoğunluğun sırtını çevirmek yerine köktendinciliğe yaklaştığı öne sürüldü. Le Figaro gazetesi, Türkiye’nin yeniden İslamlaştığını, hükümetin Atatürk’ün laik eserinin lağvedilmesini isteyen İslamcıların taleplerine boyun eğdiği iddiasında bulundu.

Le Figaro gazetesi, Avrupa Anayasası’nın İspanya’da düzenlenen referandumda onaylanmasına ilişkin analizinde AB’nin Türkiye’ye takındığı tavrını eleştirdi.

Gazete, AB’nin "yeniden İslamlaşan" Türkiye’ye sadece demokrasi kuralları, sosyal ilerleme ve insan haklarına saygıya ilişkin yükümlülükleri empoze etmesinin, faşizm ve nazizmi tanımış olan kıta için "affedilmez bir saflık" olduğu görüşünü savundu.

Le Figaro, Türkiye’den laikliğe tamamiyle bağlı olmasının, kamu alanının tarafsız kılınmasının istenmesi gerektiğini, bunun yapılmadığını yazdı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlığındaki hükümetin ise, Atatürk’ün laik eserinin lağvedilmesini isteyen İslamcıların taleplerine boyun eğdiğini öne süren gazete, Avrupa’da bu tür yasaklar olmadığı gerekçesiyle yargı ve üniversitelerde başörtüsü yasağının kaldırılmasının istendiğini belirtti.

"TÜRKİYE İLE MÜZAKERELER ENGELLENEMEZ"

Türkiye’de iktidardaki çoğunluğun sırtını köktendinciliğe çevirmek yerine ona yaklaştığını iddia eden gazete, buna karşın artık Türkiye ile müzakerelerinin engellenmeyeceğini, böyle bir girişimin, Birliğin içerisinde bile felaket düzeyinde tepkilere neden olabileceğini yazdı.

Buna karşın, Türk hükümetine beş yıl içerisinde gerçekleştirilecek olmazsa olmaz koşulları içeren bir programın belirlenmesinin adil olacağını savunan Le Figaro, Türkiye’nin bu programda başarısız olması halinde "imtiyazlı ortaklık" çözümünü seçtiği anlamına geleceğini öne sürdü.


ANKA
Yayın Tarihi : 21 Şubat 2005 Pazartesi 16:46:14
Güncelleme :22 Şubat 2005 Salı 00:54:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ahmet yavuz IP: 81.215.134.xxx Tarih : 23.02.2005 09:07:02
bu çok saçma bir haber, 28 şubat döneminde yapılan ısmarlama haberlerden birisi diye düşünüyorum.içeride türkiye'nin gelişmesinden rahatsız olan mihrakların yaptırdığı haberlerden birisi diye düşünüyorum. türkiye'nin şeffaflaşması bunların işine gelmiyor, ortaçağ zihniyeti başlarını döndürüyor bunların, ama belli oluyorki sonları geldi, hortumları kesildi, tabiki bu tip haberleri servis yapabilirler, sonuçta parayla yapılabilecek haberler bunlar. ama türkiye'nin önünü kapatmaya kimsenin ne hakkı var nede buna gücü yeter. türkiye iyi yolda yarınlarımız daha aydınlık olacak