17
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

AKP kendine ve Erbakan'a af çıkardı

TBMM Adalet Komisyonu`nda, edinilen haksız menfaat ve kazancın ödenmesi durumunda cezaların af edilmesini getiren ``Yolsuzlukla Mücadele Yasa Tasarısı`` kapsamı RP`nin eski Genel Başkanı Necmettin Erbakan ve AKP`li milletvekillerini de kapsayacak şekilde genişletilerek kabul edildi. CHP`li Orhan Eraslan, çok sayıda AKP milletvekili hakkındaki dokunulmazlık dosyalarındaki suçları da kapsayan tasarıyı, ``Recomatik``, ``parayla suçun satın alınması`` olarak değerlendirirken, ``Bu yasayı sadece tek maddelik olarak (bizimkiler af olur) şeklinde getirseydiniz yeterdi`` diye konuştu. Tasarıda, menfaatin karşılığı olan paranın ödenmesi durumunda ``mahkumiyet esasen vaki olmamış sayılır`` hükmü, ``ceza infaz edilmiş sayılır`` şeklinde değiştirildi. Buna göre RP`nin eski Genel Başkanı Necmettin Erbakan bu düzenlemeden yararlanırsa, cezası infaz edilmiş olacak ancak siyasi yasağı devam edecek. Adalet Komisyonu`nda, Yolsuzlukla Mücadele Yasa Tasarısı görüşülürken, tasarının sadece Necmettin Erbakan ve AKP`lileri de kapsayan geçici 1`inci maddesi tartışma konusu oldu. CHP`liler TBMM`ye ilk geldiğinde bu tasarıyı büyük memnuniyetle karşıladıklarını ancak yapılan son değişiklikle, yolsuzlukla mücadelenin gölgelendiğini ifade ettiler. CHP`li Orhan Eraslan, yapılan yeni değişiklikle olayın tamamen genel af niteliği kazandığını belirterek, ``Etkin pişmanlık maddesi bir genel affa dönüştürülmüştür. Hukukumuzda ilk defa parayı veren cezasızlığı satın almıştır. Yani adalet parayla satın alınır hale gelmiştir. Yasa bütünüyle evrensel ceza normlarına ve ceza teorisine aykırıdır. Suç parayla satılamaz, parayla alınamaz. Bu yasayla baklava çalan çocuklar içeride kalıyor ancak trilyonları çalanlar af ediliyor`` dedi.

AKP`LİLER KURTULUYOR

Eraslan, bu yasa tasarısının getirilmesinin asıl nedeninin ``kayıp trilyon davası`` olduğunu da belirterek, bu tasarıyla İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu ile Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, ayrıca yine aynı davadan yargılanan AKP Milletvekilleri Ali Temur, M. Emin Tutan ile Özkan Öksüz`ün, TBMM Başkanvekili Nevzat Pakdil`in, İstanbul Büyükşehir Belediyesiyle ilgili davalardan ihaleye fesat karıştırma suçlarından AKP Milletvekilleri Adem Baştürk`ün, Mustafa Açıkalın, Zülfü Demirbağ, Selami Uzun, Mehmet Akif Gülle, İdris Naim Şahin`in de aralarında yer aldığı milletvekillerinin de kurtarılacağını söyledi. Eraslan, ``Bu yasayı sadece tek maddelik olarak (bizimkiler af olur. Başkaları ne olursa olsun) şeklinde getirseydiniz yeterdi. Şimdi bu şahıslar ödeme teklifinde bulunurlarsa suçun kabulü sayacak mıyız. Bunu sizin değerlendirmenize bırakıyorum`` diye konuştu.

``RECOMATİK DAHA TEMİZ YIKIYOR``


Daha önce Bülent Ecevit döneminde de bir genel af çıkarıldığını anımsatan Eraslan, ``Ecomatik temizlemişti ama Recomatik, Ecomatik`ten daha tesirli. Geçmişi de temizliyor. Doğru, ahlaklı değil. Temeli de yok`` dedi.

AKP`Lİ KÖYLÜ`DEN TEPKİ

Eraslan, düzenlemenin Anayasa`ya aykırı olduğunu ve milletvekili seçildiklerinde Anayasa`yı koruyacaklarına dair yemin de ettiklerini belirterek, ``Arkadaşlarımızın yeminlerine sadık kalmaları gerekiyor. Vicdanlarda mahkumiyeti engelleyebilir misiniz? Bu ülkenin gariban insanlarının mallarını haramzadelerin geçmişlerini temizleyerek af etmek doğru mu? Bu yasa yolsuzluğa teslim olmaktır. Herkes yeminine uysun`` dedi. Bu sözlere tepki gösteren AKP`li Hakkı Köylü, ``Şu yasaya evet oyu verirsek ahlaksız olacağız veya yemine, vatana ihanet etmiş olacağız`` dedi. Bunun ardından AKP`li Hakkı Köylü, ceza parası ödenirse suçun işlenmemiş sayılacağına ilişkin hükmün değiştirilmesi için önerge vereceğini söyledi. AKP milletvekillerinden sadece geçici 1`inci maddeye ilişkin önerge sahipleri arasında yer alan AKP`li Recep Özel tasarıyı savundu. Adalet Bakanı Cemil Çiçek ise önergeyle tasarıya eklenen düzenlemenin tasarının asıl amacını gölgede bıraktığını ve yapılan eleştirileri kabul ettiğini söyledi. Çiçek, ancak ceza verme hakkı ve yetkisinin devlete ait olduğunu, devletin ceza nevi ve şeklini değiştirebileceğini kaydetti. Çiçek, kendi gönderdikleri tasarıda geçmişe yönelik af olmadığını da ifade ederek, ``Geçici maddeyle af kabul ediliyorsa bu parlamentonun işidir. Yetki parlamentonundur. Hükümetin işi değil. Müzakere yapılır, karar verilir`` diye konuştu.
Komisyonda, AKP`lilerin verdikleri önergelerle tasarıda bazı değişiklikler yapılırken, CHP`li Orhan Eraslan, tasarıya katkı için önerge vermeye çalışan CHP`li Yüksel Çorbacıoğlu`nu, ``Vazgeç bu pisliğe dahil olunmaz`` diye uyardı.

PARAYI VEREN CEZASINI ÖDEMİŞ SAYILACAK

Bazı değişikliklerle kabul edilen tasarıyla, ``yolsuzluk suçu`` nun tanımı yapılmayarak, bunu karşılayan çeşitli yasalar kapsama alınıyor. Son değişiklikle Bankalar Yasası`na göre suç işleyenler de bu yasa kapsamına alındı. Bu yasalardaki suçların teşekkül halinde işlenmesi ve onaltı yaşından büyük işçiler için yürürlükte bulunan asgari ücretin bir yıllık tutarının bin katını aşan haksız menfaat veya zararın ortaya çıkması ihtimalinin yeterli delil, iz, eser ve emarelerle belirlenmesi durumunda bu yeni yasanın hükümleri uygulanacak. Tasarıyla, yolsuzluklarla daha etkin mücadele edilmesi ve ihtisaslaşmanın sağlanması amacıyla, bu suçları yargılama görevi, il merkezlerinde görevlendirilen ağır ceza mahkemelerine bırakılıyor. Yolsuzlukla mücadele için Cumhuriyet savcısının nezaretinde çalışma grubu oluşturulacak. Tasarıyla, yolsuzlukla mücadele kapsamında yer alan suçların dava zamanaşımı süreleri de uzatılarak, iki katına çıkarıldı. Tasarıya göre, yolsuzlukla ilgili suçlar işlendiğine dair delil, iz, eser ve emare bulunan kişilerin, bu fiillerinden elde ettikleri konusunda kuvvetli belirtiler bulunan her türlü taşınır ve taşınmazlarına soruşturma sırasında el konulmasına, bankalar ile banka dışı mali kurumlar ile diğer gerçek ve tüzel kişiler nezdindeki kiralık kasa mevcutları da dahil olmak üzere hak ve menfaat alacakları üzerindeki tasarruf yetkileri tamamen veya kısmen kaldırılmasına, bir tevdi mahalline yatırılmasına, hak ve alacakları ile mal, kıymetli evrak, nakit ve sair değerlerinin idaresi için diğer tedbirler alınabilmesine, soruşturma sırasında sulh ceza hakimi, gecikmesinde sakınca bulunan hallerde Cumhuriyet Savcısı, kovuşturma sırasında mahkeme tarafından karar verilebilecek. Tedbire Cumhuriyet savcılığınca karar verilmesi halinde yirmidört saat içinde yetkili ve görevli sulh ceza hakiminin onayına sunulacak, hakim kararını kırksekiz saat içinde açıklayacak, aksi halde karar kendiliğinden kalkacak. Tasarıyla, suçu işleyenlerden veya katılanlardan suçun ortaya çıkarılmasına yardımcı olanların cezalarında indirim yapılması da getiriliyor.

ZARARI ÖDEYENE CEZA İNDİRİMİ

Bu yasa tasarısına göre, suçla elde ettiği fayda dahil ortaya çıkan zararı yasal faizinden aşağı olmamak kaydıyla değerlendirildiği tespit edilen miktarla birliket soruşturma aşamasında giderirse, hakkında verilecek cezanın yarısı, kovuşturma aşamasında giderirse hakkında verilecek cezanın üçte biri indirilecek. Tasarıya, kamu tüzezel ve gerçek kişilerin zararlarının da bu yolla karşılanması eklendi. Tasarıyla, suçla elde edilen paraların nasıl ve hangi aşamalarda ödeneceği de belirlendi.

ERBAKAN`A AF EDİLECEK ANCAK SİYASİ YASAKLI OLACAK

Tasarıya eklenen geçici maddeye göre ise, edinilen haksız menfaat veya verilen zararın miktarına veya taşekkül kapsamında olup olmamasına bakılmaksızın bu yasa kapsamındaki suçlardan kahkum olanlar, yasa yürürlüğe girdiği tarihten itibaren üç ay içinde Cumhuriyet Başsavcılığına başvurup, suçla elde ettikleri fayda dahil, kamu kurum veya kuruluşunun yahut gerçek veya özel hukuk tüzel kişisinin uğradığı zararı kanuni faizinden aşağı olmamak kaydıyla ödediklerinde cezalarının infazı üç yıl ertelenecek. Suçla elde ettikleri faydayı ödeyeceklerini beyan eder ve zararın dörtte birini peşin öderlerse cezalarının infazı durdurulmakla birlikte infaz son taksidin ödendiği tarihten itibaren üç yıl süreyle ertelenecek. Tasarıda, cezalarının infazı ertelenenlerin, erteleme süresinde bu yasa kapsamındaki suçlardan bir veya birkaçından dolayı mahkum edilmeden geçirmeleri halinde, `mahkumiyet esasen vaki olmamış sayılır`` hükmü bulunurken, bu AKP`li Hakkı Köylü`nün önergesiyle, ``Cezası infaz edilmiş sayılır`` olarak değiştirildi. Tasarıya, göre erteleme sürecinde bu yasa kapsamındaki suçları yeniden işleyip mahkum olunması halinde cezanın infazına kaldığı yerden devam edilecek. Taksitle ödemeye uyulmaması halinde de cezanın infazı devam edecek ve fail ayrıca bir yıldan üç yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılacak.

sansursuz.com
Yayın Tarihi : 15 Haziran 2004 Salı 20:27:30
Güncelleme :15 Haziran 2004 Salı 20:30:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?