18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

AKP MYK'sı sona erdi: Fırat: Kıbrıs'ta referanduma müdahele etmeyeceğiz

Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat, Kıbrıs’ta yapılacak referandum öncesinde Türkiye’nin, bağımsız bir devlet olan KKTC halkına müdahale etmesini ahlaki bulmadıklarını kaydetti. Fırat, "Bizim müdahalemiz, diğer ülkelerin de müdahalesini meşru kabul etmek anlamına gelir" dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlığında gerçekleştirilen Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısı sona erdi. AK Parti Genel Merkezi’nde gerçekleştirilen toplantı 7.5 saat sürdü. Seçim sonuçlarının ve Kıbrıs sorununun masaya yatırıldığı toplantının son bölümüne Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül de katıldı.

TEŞKİLATLARA ÇEKİ DÜZEN

Toplantının ardından bir basın toplantısı düzenleyen AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat, kurulun 28 Mart yerel seçimlerinin genel değerlendirmesini yaptığını söyledi. Seçim sonuçlarının partinin çeşitli kademelerinde de değerlendirilmesine karar verildiğini belirten Fırat, 15-18 Nisan tarihleri arasında Antalya’da tüm milletvekillerinin katılacağı bir değerlendirme toplantısı yapacaklarını kaydetti. 16 Nisan’da Merkez Karar ve Yönetim Kurulu toplantısının gerçekleştirileceğini açıklayan Fırat, 15 Nisan’da il başkanlarını Ankara’ya çağıracaklarını bildirdi. Fırat, 30 Nisan-3 Mayıs tarihleri arasında il ve ilçe başkanlarına yönelik bir eğitim programı düzenleyeceklerini, 7-8-9 Mayıs tarihlerinde de 10 ayrı bölgede belediye başkanları, il genel meclis üyeleri ve belediye meclis üyelerini eğitime tabi tutacaklarını söyledi. Fırat, MYK toplantısında yapılan değerlendirmeye göre, 28 Mart yerel seçimlerinde AK Parti’nin hedeflenen oy oranına ulaştığının tespit edildiğini vurguladı. AK Parti’nin seçimlerde başarılı bir sonuç aldığını ifade eden Fırat, partinin 81 ilin yerel yönetiminde temsil edilir hale geldiğini kaydetti. Teşkilatlarının bundan sonraki ilk genel seçime hazırlık yapmaya başladığına işaret eden Fırat, "Parti olarak noksanlarımızı irdelemeye devam edeceğiz" dedi. Fırat, Trabzon dışında hiçbir ilde seçimi kaybetmediklerini savunarak, şu anda teşkilatlarda bir fesih düşünmediklerini ancak seçim sonuçlarını sosyal ve siyasal olarak inceleyeceklerini söyledi. 28 Mart yerel seçimlerinde AK Parti’nin kendisini test etme imkanı bulduğunu dile getiren Fırat, sonuçtan ders çıkararak, eksiklikleri gidereceklerini ifade etti.

"REFERANDUM ÖNCESİNDE MÜDAHALE DOĞRU DEĞİL"

Fırat, bir soru üzerine toplantıda Kıbrıs sorununun da kapsamlı olarak değerlendirildiğini açıkladı. ABD’nin "Rum kesimi referanduma ’Hayır’ derse, KKTC’ye yönelik ambargo kaldırılır" eğiliminde olduğu yönündeki haberlerin hatırlatılması üzerine Fırat, bunun doğal bir sonuç olacağını söyledi. Fırat, yapılacak referandumda Türk kesiminden "Evet" sonucunun çıkmasını ümit ettiğini vurguladı. Hükümet ve parti olarak KKTC’de yapılacak referanduma müdahaleyi ahlaki bulmadıklarının altını çizen Fırat, "Biz KKTC’yi bağımsız bir devlet olarak kabul ediyoruz. Bağımsız devlete ilk saygıyı Türkiye Cumhuriyeti olarak bizim göstermemiz lazım. Bağımsız bir devletin vatandaşlarına müdahaleyi ahlaki ve siyaseten doğru bulmuyoruz. Bizim müdahalemiz, diğer ülkelerin de müdahalesini meşru kabul ettiğimiz anlamına gelir" diye konuştu.

YEŞİL KART’LI ALİOĞLU’NA KIZDI

AK Parti’li Fırat, gazetecilerin sorusu üzerine TCDD’den 10 ihale alan Yeşil Kart sahibi AK Parti Kadın Kolları MKYK üyesi Emine Alioğlu hakkında soruşturma başlatıldığını söyledi. Fırat, "Gerçekten Mercedesi varsa, mali durumu iyiyse ve Yeşil Kart’a sahipse ahlaki değerlerinin düşüklüğünü gösterir. Sadece MKYK üyesi değil partimizin üyesi olması da söz konusu değil" dedi. AK Parti iktidara geldikten sonra eşi genel müdürlük görevine getirilen AK Parti Kadın Kolları Başkanı Selma Kavaf’ın durumuna ilişkin bir soruyu da cevaplandıran Fırat, Kavaf’ın yasal yollardan haklarını arayacağını bildirdi. Fırat, "Haksız bir işlem varsa gereği yapılır. Partimizin her zaman haklı reflekslerini göstermiştir. Bundan sonra da gösterecektir" değerlendirmesini yaptı.

ANKARA-(İHA)
Yayın Tarihi : 10 Nisan 2004 Cumartesi 20:37:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?