27
Mayıs
2024
Pazertesi
ANASAYFA

AKP ve CHP’de istifa günü


Kültür ve Turizm Bakanı Erkan Mumcu’nun geçtiğimiz hafta AKP’den istifa etmesinin ardından AKP’de istifalar sürüyor.

Mumcu’nun istifasının ardından geçtiğimiz pazartesi günü AKP’nin Malatya milletvekili Süleyman Sarıbaş, bugün ise Hatay Milletvekili Mehmet Eraslan partisinden istifa etti.

Eraslan’ın yazılı açıklaması

Eraslan, yaptığı yazılı açıklamada, ’’mensubu bulunduğum AKP’den, siyaset yapma ve hizmet etme ortamının kalmadığını gördüğümden istifa ediyorum. Bundan böyle, hizmet etme anlayışıma göre milletvekilliği görevimi sürdüreceğim. Mevcut iktidarın yüce milletimiz adına yapacağı hayırlı her işte destekçisi olacağımın bilinmesini kamuoyuna arz ederim’’ dedi.

Eraslan’nın istifası ile AKP’nin Meclis’teki sandalye sayısı 364’e düştü.

Livaneli CHP’den istifa etti

CHP’nin 29 ocakta yapılan 13’üncü Olağanüstü Kurultayı’ında genel başkanlık yarışından son anda çekilen İstanbul milletvekili Zülfü Livaneli, CHP’den istifa etti.

CHP’den istifa eden İstanbul milletvekili Zülfü Livaneli, bugünkü CHP yönetiminin oligarşik bir yapı kurarak partiyi yönettiğini, bu nedenle bu partide daha fazla mücadele yapma imkanına sahip olmadığını düşündüğü için istifa kararı aldığını söyledi.

Parlamento’da istifa kararıyla ilgili bir basın toplantısı düzenleyen Livaneli, “Türkiye’nin yeni kurulacak bir sosyal demokrat partiye ihtiyacı olduğuna inanıyorum. Ancak yeni bir parti kurmak için istifa etmedim” dedi.

CHP’de istifa kararı almasında son yapılan iki kurultayın jandarma ve çevik kuvvet yardımıyla yapılmasının etkili olduğunu dile getiren Livaneli, CHP İzmir İl Başkanı Alaaddin Yüksel’in ve ekibinin sadece kurultayda kendisini destekledikleri için görevden alınmasının da istifa kararında etkili olduğunu söyledi.

Livaneli, CHP’de kalıp mücadele eden arkadaşların bu yönetime karşı başarılı olacağına inandığını ifade ederek, “belki o zaman ben de yine partime geri dönerim. Benim CHP ile bir sorunum yok. Sadece bu yönetim anlayışıyla bir problemim var” dedi.

İSTİFAYA TEPKİLER

Mustafa Özyürek: CHP Genel Başkan yardımcısı Mustafa Özyürek, İstanbul milletvekili Zülfü Livaneli’nin CHP’lilerin oylarıyla Parlamento’ya girdiğini ifade ederek, ’’şık olan, partiden istifa ettikten sonra milletvekilliğinden de istifa etmesidir’’ dedi.

Özyürek, Livaneli’nin istifasını, ‘kişisel bir karar’ olarak niteledi.

Özyürek, CHP’nin 80 yıllık köklü bir parti olduğunu belirterek, ’’zaman zaman rüzgarın etkisiyle çatıdan birkaç kiremit düşebilir, ancak yerine yenileri konur ve parti yoluna devam eder” dedi.

Alaaddin Yüksel: Bir süre önce görevden alınan CHP İzmir İl Başkanı Alaaddin Yüksel, kurultay öncesi desteklediğini bildirdiği CHP İstanbul milletvekili Zülfü Livaneli’nin partiden istifa etmesine üzüldüğünü belirtti. Yüksel, ’’biz parti içinde kalıp mücadelemize devam edeceğiz’’ dedi.

İstanbul milletvekili Zülfü Livaneli istifa kararını açıklamadan önce İsviçre’de bulunan CHP İstanbul milletvekili Kemal Derviş’e kararını bildirdiğini söyledi. Siyaset yapmaya devam edeceğini vurgulayan Livaneli, herhangi bir partiye katılmayı düşünmediğini de dile getirdi.

İstifa dilekçesini Meclis Başkanlığı’na gönderdi

Livaneli, TBMM Başkanlığı’na sunduğu istifa dilekçesinde de, ’’inandığım ilkelerle mensubu olduğum parti arasında giderek oluşan fark CHP’den istifa etmeme neden olmuştur. Saygılarımla’’ dedi.

Livaneli’nin CHP’den istifasıyla TBMM’deki sandalye dağılımı şöyle oldu:

AKP: 365
CHP: 170
DYP: 5
HYP: 1
Bağımsız: 8
Boş: 1

‘CHP vakfa dönüştü’ eleştirisi

Kurultay sonrasında CHP’nin vakfa dönüştürüldüğü yönünde eleştiride bulunan Zülfü Livaneli, ‘disiplin suçu işlediği gerekçesiyle CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol tarafından suçlanmıştı. Kemal Anadol, Livaneli’nin açıklamalarını hayretle ve dehşetle okuduğunu belirterek, ’’Livaneli, CHP’yi vakfa dönüştürmek için mi genel başkanlığa aday oldu?’’ demişti.

Muhalifler Yüksel’e destek verdi

CHP’nin eski genel sekreteri Ertuğrul Günay ise, CHP milletvekilleri Hasan Fehmi Güneş ve Abdülkadir Ateş ile bir süre önce görevden alınan CHP’nin eski İzmir İl Başkanı Alaattin Yüksel’e destek vermek amacıyla İzmir’e geldi. Günay, ’’CHP kendi iç sorunları ile toplumu bıktırmak lüksüne sahip değildir’’ dedi.

Günay, Güneş, Ateş ve Yüksel daha sonra, yeni atanan CHP İzmir İl Başkanı Ekrem Bulgun’u ziyaret etti. Günay, parti tüzüğü gereği, belirlenecek 7 kişilik kayyum heyetinin 45 gün içinde genel kurula gitmesi gerektiğini ifade etti. Bulgun ise ’’Bu benim tek başıma yapabileceğim bir şey değil. Salı günü Ankara’ya gideceğim’’ dedi.


ANKARA - AJANSLAR
Yayın Tarihi : 24 Şubat 2005 Perşembe 17:05:58
Güncelleme :25 Şubat 2005 Cuma 11:38:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?