18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

AKP'de 'deri' çatlağı: Milletvekilleri, İçişleri genelgesine uymayacak

Yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde AKP'de 'kurban derisi' krizi başgösterdi. Kurban derilerinin THK'ya verilmesini öngören genelgeye tepki gösteren vekiller, herkesin, istediği kişi ve kurumlara kurban derilerini vermesi gerektiğini savundular. AKP Ankara Milletvekili Ersönmez Yarbay, İçişleri Bakanlığı'nı laikliğe aykırı davranmakla suçladı. Kurban derisini kesinlikle THK'ya vermeyeceğinin altını çizen Yarbay, "Keseceğim kurbanın derisini fakirlere vereceğim. Deri fakirin hakkıdır" dedi. Laiklik ilkesinin gereği olarak devletin din işlerine karışamayacağına işaret eden Yarbay, "Devlet de, İçişleri Bakanlığı da kurban derisi işlerine burnunu sokmasın. Kurban dini bir ibadettir. Dini ibadetin gereği olan kurban derisinde devlet müdahil olamaz. Yoksa laikliğe aykırı hareket etmiş olurlar. Ben kesinlikle THK'ya değil fakirlere vereceğim. Müslümanlar kurbanı keserken, deri fakirin hakkıdır. THK'ya aidat öderiz, uçak alırız hatta ilave vergi de verebiliriz ancak kurban derisiyle devlet işleri birbirine karıştırılmamalı. İçişleri de bunun dışında kalmalı. Laikliğe aykırı hareket ediyor" tepkisini gösterdi.
AKP Adıyaman Milletvekili Ahmet Faruk Ünsal da, insanların dini ibadetlerini yaparken belli mecburiyetlerle karşı karşıya bırakılmasını şık bulmadığını belirterek, kurban derisini THK'ya vermeyeceğini söyledi. Ünsal, kurban derisini bir fakire vereceğini açıklayarak, "Ben her sene olduğu gibi ihtiyaç sahiplerine vermeyi uygun buluyorum" diye konuştu.
TBMM İdare Amiri ve AKP Adana Milletvekili Abdullah Çalışkan ise İçişleri Bakanlığı'nın genelgesinin vatandaşları bağlamayacağını vurguladı. "Vatandaş özgür hür iradesiyle kurbanını rasıl alıyorsa, derisine, boynuzuna, kılına, tüyüne de sahip çıkacaktır" diyen Çalışkan, herkesin istediği yere verme özgürlüğünün bulunduğunu kaydetti. Deri toplama işinin genelge ile düzenlemeyeceğini ifade eden Çalışkan, "Vatandaşlar, hayır kurumuna veya bir kişiye verebilir. Bunun her sene devletle millet arasında bir sürtüşme haline gelmesi çok yanlış. Millet bu kavgalardan çok çekti. Vatandaşın derisiyle uğraşmasınlar" uyarısında bulundu.
Kurban derisinin THK tarafından toplanılmasına ilişkin genelge konusundaki en 'ılımlı' açıklama TBMM Milli Eğitim Komisyonu Başkanı ve AKP İstanbul Milletvekili Tayyar Altıkulaç'tan geldi. Kurban için Kastamonu'da bulunan kardeşine vekalet verdiğini açıklayan Altıkulaç, kurban derisinin kime verileceği konusunda kendisinin bir bilgisinin olmadığını kaydetti. Kurban derisinin bir bağış olduğunu anlatan Altıkulaç, bu bağış konusunda vatandaşın hür iradesiyle hareket etmesinin daha doğru olacağını ifade etti. Kamu yararının gerektirdiği durumlarda devletin vatandaşı güvenilir bir yere yönlendirebileceğine de işaret eden Altıkulaç, vatandaşı zorlamanın yanlış olduğunu dile getirdi. Altıkulaç, "THK'nın topladığı derilerin belli sistem içinde belli kurumlar arasında paylaştırılması sözkonusu. Orta yolu bulmak lazım. İçişleri'nin yaptığı bir yönlendirmedir, baskı değildir" değerlendirmesini yaptı.
DEVLET ARIK - ANKARA (İHA)
Yayın Tarihi : 21 Ocak 2004 Çarşamba 13:50:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?