23
Mayıs
2024
Perşembe
ANASAYFA

AKP’de sıkıntılı dönem

AB ve ABD ile ilişkilerde sorun yaşayan, Irak ve Kıbrıs sorununun çözümünde etkin olamayan AKP hükümeti, parti içinde de sıkıntılı bir dönem geçiriyor. AKP Grup Başkanvekili Faruk Çelik, ’’AKP’nin motorları stop etti’’ biçimindeki eleştirilere ’’Bazı hendekleri geçmek için hız alıyoruz’’ karşılığını verdi. AKP’nin sıkıntı yaşadığı bazı konular şöyle:

Kıbrıs sorunu: Hükümetin, Ankara Anlaşması’nın genişletilmesine ilişkin protokolü ekime kadar TBMM’den geçirmesi gerekiyor. Başbakan ile Dışişleri Bakanı’nın ’’Protokol Güney Kıbrıs’ın tanınması anlamına gelmiyor’’ açıklamalarına karşın kaygı giderek artıyor. Güney Kıbrıs’ı tanıyan parti konumuna düşmek istemeyen AKP, AB ile ilişkileri ağırdan alıyor. AKP’li Faruk Çelik, ABD gezisinde, Kıbrıs konusunda sözlerin tutulmadığının belirtilmesi üzerine, Savunma Bakan Yardımcısı Paul Wolfowitz ’in 30 milyon dolarlık yardımın tamamlanma aşamasında olduğunu ve Avrupa’nın bu konuda yetersiz kaldığını söylediğini aktardı.

Irak: Hükümet, kırmızı çizgilerin çiğnenmesine göz yummak ve Irak’ta etkin olamamakla suçlanıyor. Son olarak Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt , Türkiye’nin Irak politikasının olmadığını belirtti.

AB ile ilişkiler: 17 Aralık zirvesinin ardından hükümet ile AB arasındaki ilişkiler gerildi. Avrupa Komisyonu Türkiye Temsilcisi Hansjörg Kretschmer ’in ’’17 Aralık sonrası Türkiye’de dağınıklık olduğu’’ yönündeki açıklamasına tepki gösteren Abdullah Gül, ’’Kim oluyor Kretschmer?’’ dedi. Bu tartışma, ilişkilerin iyice gerilmesine neden oldu.

ABD ile ilişkiler: 1 Mart tezkeresinin reddedilmesi, Türk askerlerinin başına çuval geçirilmesi, ABD’nin PKK’yle mücadeleye Türkiye’nin beklediği desteği vermemesi, ilişkileri zedeledi. Türkiye’deki Amerikan karşıtlığı, ABD yönetiminde rahatsızlık yaratıyor.

Öcalan’ın yargılanması: Öcalan’ın yeniden yargılanmasının önünü açacak yasa değişikliği hazırlığı, AKP’de büyük sıkıntı yaratınca tasarının görüşmeleri ertelendi.

Milletvekilleri tasarılara tepkili: Televizyonların yabancılara satışını öngören tasarıya, bir grup milletvekili muhalefet ederken Düzenleyici ve Denetleyici Kurullar Yasa Tasarısı da milletvekillerinin tepkisini çekti.

CUMHURİYET
Yayın Tarihi : 22 Mart 2005 Salı 13:00:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?