17
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

AKP'den AB ve CHP'ye son dakika çalımı

Türk Ceza kanunu Tasarısı, 343 maddesinin kabulünün ardından, yürütme ve yürürlük maddelerinin komisyona geri çekilmesi nedeniyle Meclis Genel Kurulu’nda kabul edilemedi.
TBMM gündeminde ceza mevzuatına ilişkin 4’lü bir paket bulunduğunu ve bu paketin içindeki en önemli tasarılardan biri olan TCK’nın yasalaşma aşamasına geldiğini belirten Komisyon Başkanı Köksal Toptan, “TCK dışında pakette yer alan Ceza Muhakemeleri Usulü Kanun Tasarısı ve Ceza İnfaz Yasa Tasarıları da komisyonlarda ve üzerindeki çalışmalar sürüyor. Bunları hepsini bir ve beraber olarak düşünmek lazım. Bu tasarılar birlikte yasalaştığında eminim bugün burada TCK konusunda ortaya konan birçok endişe da ortadan kalkacak. Bu nedenle TCK tasarısını CMUK ve Ceza İnfaz Yasa tasarısı ile birlikte değerlendirmek üzere tasarının yürütme yürürlük maddelerini TBMM içtüzüğünün komisyona verdiği yetkiye dayanarak komisyona geri çekiyoruz.” dedi.

Meclis'e hakaret

Köksal Toptan’ın açıklamasının ardından TBMM Başkanvekili Nevzat Pakdil, Genel Kurulu yarın saat 11.00’da toplanmak üzere kapattığını açıkladı.
Pakdil’in açıklamasının ardından çok sayıda CHP milletvekili, “Bu Meclis’e hakarettir, olağanüstü toplanan TBMM’de bu tür bir girişimde bulunamazsınız. TBMM tarihi bunu yazacak” diyerek tepki gösterdiler.

Erdoğan: Herşey yolunda

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İller Bankası Sosyal Tesisleri’nde düzenlenen, “Türk KOBİ Projesi”nin tanıtım töreninden ayrılırken gazetecilerin sorularını cevapladı.
Başbakan Erdoğan, bir gazetecinin TCK Tasarısı’nın yürütme ve yürürlülük maddelerinin Adalet Komisyonu’na geri çekilmesine yönelik sorusuna, konunun Meclis’te görüşüldüğünü belirterek, “Her şey yolunda gidiyor” yanıtı verdi.

CHP tepki gösterdi

CHP, Tasarının komisyona çekilmesinin ardından bir basın toplantısı düzenledi. Grup başkan vekillerinin söz aldığı basın toplantısında, AKP’nin tavrının, taraflar arasındaki mutabakatı zedelediğine dikkat çekildi.
CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol, mutabakatın devam ettiğine dair AKP tarafından güvence verilmesini beklediklerini söyledi. CHP’liler, AKP’nin Avrupa Birliği hedefinden vazgeçtiği yönünde izlenime kapıldıklarını dile getirdiler.
Meclis iç tüzüğüne göre, komisyona geri çekilen tasarılara madde eklenebilmesi, CHP’li milletvekillerinde, “Zina konusunda komisyonda yeni bir düzenleme yapılacağı” endişesini doğurduğu da ifade edildi.

Fırat: AB açısından yeterli değil

AKP Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat, tasarının ilgili diğer 3 düzenleme ile birlikte ve eşzamanlı olarak yürürlüğe girmesinin planlandığını belirterek, bu nedenle Komiyona geri çekilmesinin doğal olduğunu söyledi.
Tasarının yürütme ve yürürlük maddeleri dışında görüşmelerinin tamamlandığını, bunun AB açısından yeterli olduğunu kaydeden Fırat, “Bu geri çekmenin altında başka bir neden aranmamalıdır. TCK, İnfaz Yasası ve CMUK’un 1 yıl sonra ve aynı anda yürürlüğe girmesi planlanıyor. Bu paket içinde henüz komisyondan geçmeyen yasalar var. Meclis açılıp, komiyonlar oluştuğunda bunlara öncelik verilecek. Bu nedenle böyle bir yol izlendi” dedi.
Fırat, tasarının komisyona geri çekileceğine bugün karar verildiğini ve bunun CHP’ye de bildirildiğini ifade etti.

ntv-ankara
Yayın Tarihi : 17 Eylül 2004 Cuma 09:55:50
Güncelleme :17 Eylül 2004 Cuma 10:42:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?