19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

AKP'den Anayasa ve iç tüzük değişikliği hazırlığı

AKP Grup Başkanvekili Eyüp Fatsa, TBMM içtüzüğünü tamamen, Anayasa'yı ise kısmen değiştirmek istediklerini, Anayasa Komisyonu'nda halen görüşülmekte olan yaklaşık 50 maddelik değişikliği esas alacaklarını, bu değişiklikler için de CHP ile mutabakat arayacaklarını söyledi.
Fatsa, AKP olarak ne bakan ne de milletvekili olarak Kıbrıs'taki referandum sürecine etki edecek herhangi bir değerlendirmede bulunmayacaklarını ve Ada'ya gitmeyeceklerini ifade etti. Fatsa, paralı askerliğe ise şahsen sıcak bakmadığını, bunun bir eşitsizlik olduğunu söyledi.
Fatsa, Parlamento'daki grup odasında gazeticelerle sohbet toplantısı yaptı. Gazetecilerin sorularını cevaplandıran ve açıklamalarda bulunan Fatsa, parti gruplarının, Başbakan Erdoğan Japonya'da olduğu için Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül başkanlığında yarın toplanacağını, yarınki toplantılarından sonra da grubun her hafta saat 11.00'de toplanacağını belirtti.

AKP ANTALYA'DA KAMPA GİRİYOR

Fatsa, açıklamalarında, AKP milletvekilerinin hafta sonu 3 günlük bir Antalya kampına gireceğini de söyledi. Burada 28 Mart yerel seçimleri ve Kıbrıs konularının ele alınacağını belirten Fatsa, toplantının bir genel durum değerlendirmesi niteliği taşıdığını belirtti. TBMM'nin gündemi ile ilgili bilgi veren Fatsa, yarın Genel Kurul'da Çin malları ve sokak çocukları ile ilgili verilen iki Meclis araştırması önergesinin ele alınacağını, kendilerinin de buna prensipte katılacaklarını, ancak son sözü grup yönetiminin vereceğini belirtti.
Fatsa, çarşamba günü Genel Kurul'da Noterlik Kanunu, Orman Kanunu ve Jandarma kanunlarında değişiklik öngören yasaların ele alınacağını belirtirken, perşembe günü de Dilekçe Komisyonu Başkanı Yahya Akman'ın verdiği ve TBMM içtüzüğünde değişiklik öngören yasa teklifinin ele alınacağını, ancak kendilerinin TBMM içtüzüğünün tamamının değiştirilmesi yönünde bir anlayışta olduklarını vurguladı. Bu konuda bir çalışma yaptıklarını da ifade eden Fatsa, CHP ile varılacak mutabakat sonrasında TBMM içtüzğünün tamamen değiştirilmesine yönelik teklifin Genel Kurul'a indirileceğini ifade etti.

ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ

Fatsa, bir soru üzerine Anayasa değişikliğinde de ısrarlı olduklarını vurguladı. Anayasa değişikliği ile ilgili şu anda Anayasa Komisyonu'nda bir çalışma yapıldığını hatırlatan ve bu çalışmanın 50 madde civarında olduğuna dikkat çeken Fatsa, bu değişiklik için CHP ile uzlaşma arayacaklarına işaret etti. TBMM Başkanı'nın Anayasa değişikliği konusunda mutabakat arayacağı ve görüşme yapacağı yönünde haberleri gazetelerden okuduğunu ifade eden Fatsa, şu ana kadar kendilerine bir toplantı çağrısı olmadığını söyledi. Fatsa, Anayasa değişikliği konusunda da ısrarcı olduklarını blirterek, bu dönem sona ermeden anayasa değişikliğini CHP'nin desteğiyle yapmak istediklerini vurguladı.

KIBRIS VE DENKTAŞ
Fatsa, Başbakan Erdoğan'ın Japonya'ya giderken, KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'ın Kıbrıs'ta referandum süreci ile ilgili kampanya çalışması yürütmesini istediği yönündeki haberlerin hatırlatılmasına, "Doğru. Sayın Başbakan'ın düşüncelerine aynen katılıyorum" dedi. "Niye Türkiye'yi seçiyor, bunun biraz iyi düşünülmesi gerekiyor" diyen Fatsa, Denktaş'ın Türkiye'de yaptığı konuşmaların bazı marjinal grupları tetiklediği düşüncesine de katıldığını belirtti. Fatsa, bugüne kadar Kıbrıs'ta çözümü istemeyenlerin halk tarafından 3 Kasım ve 28 Mart seçimlerinde halk tarafından tasfiye edildiğini de söyledi. Fatsa, Türk Parlamenterler Birliği'nin Denktaş'ı TBMM senato salonunda konuşma yapmaya çağırdığının hatırlatılmasına, Denktaş'ın zaten her yerde konuştuğunu, burada da konuşabileceğini, kendi gruplarına 'Denktaş'ın konuşmasına gitmeyin' gibi bir baskılarının söz konusu olamayacağını belirtti.
ANKARA - İHA
Yayın Tarihi : 12 Nisan 2004 Pazartesi 17:30:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?