19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

AKP'den BOP'a koşullu destek

Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP), bazı çevrelerin tepkisine yol açan ABD'nin 'Büyük Ortadoğu Projesi'ne şartlı destek verdi.


Partinin projeye ilişkin görüşünü ilk kez net olarak ortaya koyan NATO Parlamenter Asamblesi Türk Grubu Başkanı ve AKP Kırıkkale Milletvekili Vahit Erdem, bölge ülkeleri sahiplenmeden projenin hayata geçirilmesinin sakıncalı olacağını vurguladı. Türkiye'nin bu süreçte 'arabulucu' rol üstlenebileceğine de işaret eden Erdem, "Filistin-İsrail sorununa çözüm aranmadan bu girişim başarılı olamaz" dedi.


AKP, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne (AB) karşı itirazlarını en yüksek sesle dile getiren Alman Hrıstiyan Demokratlar'a, ABD'nin 'Büyük Ortadoğu Projesi'ne bakış açılarını anlattılar. Hrıstiyan Demokratlara, AKPi'nin savunma ve dış güvenlik politikasını ayrıntılı bir şekilde aktaran Erdem, Türkiye'nin önünde bulunan riskleri ve fırsatları da gözler önüne serdi.


ABD 'Büyük Ortadoğu Projesi'ne ilişkin ilk kez partinin görüşünü dile getiren Erdem, projeyi yakından takip ettiklerini ve kendileri için önemli olduğunu söyledi. AKP'nin projeye ilişkin şartının 'zorlama birşey olmamalı' sözleriyle ortaya koyan Erdem, bölge ülkelerinin sahiplenmesinin ardından projenin hayata geçirilmesi gerektiğine işaret etti. Türkiye'nin Ortadoğu'da huzur ve refahın sağlanmasında kolaylaştırıcı bir rol üstlenebileceğini kaydeden Erdem, "Büyük Ortadoğu Projesi girişiminde en önemli unsurlarından birisi Filistin-İsrail sorunudur. Bu soruna çözüm aranmadan girişimin başarılı olması mümkün değil" uyarısında bulundu.


Erdem, AKP olarak Bakü-Tiflis-Ceyhan Petrol Boru Hattı Projesi'ni de önemsediklerini belirterek, projenin bölgenin istikrarına ve refahına katkı sağlayacağını ifade etti. ABD'deki 11 Eylül saldırıları ve Türkiye'deki saldırılara da değinen Erdem, terör olaylarının herhangi bir din ve toplumla bağdaştırılamayacağını vurguladı.


Erdem, Hrıstiyan Demokratlara Türkiye'nin Kıbrıs politikasını da anlattı. Kıbrıs'ta çözüm için 24 Nisan'da yapılacak referandumda iki tarafın da 'evet' demesini ümit ettiklerini kaydeden Erdem, Türkiye'nin bu süreçte çok gayret sarfettiğini söyledi. Erdem, "Yunanistan ile ilişkilerimiz sıcak dostluğa doğru hızla mesafe katediyor" değerlendirmesini yaptı.

DEVLET ARIK - ANKARA (İHA)
Yayın Tarihi : 21 Nisan 2004 Çarşamba 11:59:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?