18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

AKP'li Kuzu: Cumhurbaşkanı inandırıcı değil

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in RTÜK ile ilgili Anayasa değişikliği teklifini veto gerekçelerinin inandırıcı olmadığını söyledi. Sezer’in bu dönemde 41 yasayı veto ettiğini, 251 atama kararnamesini geri çevirdiğini belirterek, "Cumhurbaşkanını da Meclis seçiyor. Demek ki anayasada tarafsız diye yazması yetmiyor" dedi.
Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in RTÜK ile ilgili Anayasa değişikliğini veto etmesinin dünyadaki gelişmelere aykırı oluduğunu, ABD, Fransa, İtalya ve Hollanda gibi ülkelerde de RTÜK ve benzeri kurumların üyelerinin Meclis tarafından seçildiğini söyledi. Kuzu, bu kurum üyelerinin Meclis tarafından seçilmesinin nedenlerinin kamu düzeni, kamu yararı, genel ahlak, ailenin ve toplumun korunması olduğunu vurguladı.

Kuzu, Cumhurbaşkanı Sezer’in RTÜK ile ilgili veto gerekçesinin hiç inandırıcı olmadığını belirterek, "Bir yere atanan kişiler partiler tarafından seçilirse siyasallaşır gibi gerekçeler soyut, ilk etapta doğruymuş izlenimi veren ancak gerçekle bağdaşmayan bir yaklaşım. Bir partinin gösterdiği adaya illa onun adamı diye bakılmaz" dedi

Cumhurbaşkanı Sezer’in bu hükümet döneminde 41 yasayı veto ettiğini anımsatan Kuzu, "Sorumluluğu olmayan bir makam için oldukça yüksek bir rakam. Aynı şey atamalar içinde geçerli. 251 kararnameyi geri göndermiş. 58’inde ’bilgi ve deneyimi yok’ diyor. Bu bürokratın bilgi ve deneyimi olmadığını nereden biliyor. 17’sinde yasaların istediği şartları taşımıyor diyor. Bu olabilir. 13’ünde yargı kararına aykırı diyor. Bu olamaz biri görevden alınmışsa atama yapılmışsa dava açılacak diye orası boş mu dursun. 163 kararname ile ilgili hiçbir gerekçe gösterilmiyor" şeklinde konuştu.

Kuzu, Sezer’in Ecevit hükümeti döneminde kararnamelerin yüzde 2’sini, bu hükümet döneminde ise yüzde 24’ünü geri gönderdiğini belirterek, "Demek ki Anayasada tarafsız diye yazması yetmiyor. Cumhurbaşkanını da Meclis seçiyor. Meclis Cumhurbaşkanını da seçmesin o zaman. Meclis’in seçmesi siyasallaşmaksa Cumhurbaşkanına da öyle bakmalı" dedi.

ANKA
Yayın Tarihi : 11 Haziran 2005 Cumartesi 13:32:10
Güncelleme :12 Haziran 2005 Pazar 20:38:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?