22
Mayıs
2024
Çarşamba
ANASAYFA

AKP’li vekil rüşvet çarkını anlattı

AKP Gaziantep Milletvekili Mahmut Durdu, devletin yıllarca sistemli bir şekilde soyulduğunu, yolsuzluğun da profesyonelce yapıldığını iddia etti. Ağır cezalık bir dosyanın bilerek DGM’ye gönderildiğini vurgulayan Durdu’ya göre, birçok dosya bu nedenle zaman aşımına uğradı.

Halka ve Olaylara Tercüman gazetesinin haberini alıntılayarak aktarıyoruz..

Rüşvet çarkının nasıl işlediğini Tercüman’a anlatan Durdu, yolsuzluğun, adliye, yargı, bürokrasi, siyasiler ve kimi zaman da emekli paşalara kadar uzanan boyutlarının görüldüğüne dikkat çekerken, milletvekilliğinin ilk dönemlerinde kendisine de tomar tomar dolar teklif edildiğini açıkladı. Durdu, başından geçen rüşvet olayını şöyle anlattı:

“Milletvekili seçildiğim ilk aylarda Gaziantep’ten tanıdığım biri geldi. Cebime bir zarf koydu. Zarfı açtım; benim gözüme ilişen 100 dolarlık bir seri oldu; bin mi, 2 bin mi bilmiyorum, bayağı tomar olan bir şey. ‘Hayırdır’ dedim. Bana, ‘Yahu, seçimde gelip sana katkıda bulunamadım. Bir katkımız olsun’ dedi. Bunu diyen bir gümrükçüydü. Ben de kendisine ‘Ben sekizinci sırada seçildim. Benim öyle bir masrafım olmadı’ dedim ve parayı iade ettim.”

Komisyon teklif edildi

Durdu, 2004 Nisan ya da Mayıs ayında kendisine bir tayin için büyük bir komisyon teklif edildiğini belirterek, bu olayla ilgili olarak şunları söyledi:

“Kahvede oturuyorum, biri yanıma geldi. ABD’de profesörmüş. ‘Bir arkadaşım İzmir’de müdür, bunun yıl sonuna kadar bir tayini falan çıkmasın’ dedi. Ben de, ‘peki, yardımcı olurum’ dedim. Oturduk, sohbet ettik. Sonra ben kalktım arabama doğru gittim. Arabada yanıma oturdu, ‘Mahmut Bey, demin size bir şey söyledim, siz de ‘peki’ dediniz. Allah razı olsun ama bu ciddi bir şey. Bunda büyük bir rant var. Sana da büyük bir komisyon veririm’ ifadesini kullandı. Ben de adamı kovdum.”

Bilinçli zamanaşımı

Dosyaların bilinçli olarak zaman aşımına uğratıldığını vurgulayan AKP’li Durdu, “Hukuk Fakültesi’nin birinci sınıfında okuyan bile DGM yerine Asliye Ceza ya da Ağır Ceza’da açılacak davaları bilir. Ancak olmayacak yerlerde bunlar açılıyor. Dosyanın okunması gerekiyor ve 3 sene geçiyor. ‘Gereği düşünüldü’ deniyor ve görevsizlik kararı verilerek dosya Ağır Ceza’ya gönderiliyor. Ağır Ceza’da da 3 sene geçiyor ve zaman aşımına uğruyor” ifadesini kullandı.

Durdu’ya göre en çok banka, inşaat ve ihale işlerinde yolsuzluk yapılıyor.

10 bin dolara tayin

GEÇMİŞ dönemde bir tayinin 10 bin dolara yapıldığını öğrendiğini kaydeden Durdu, “İlk milletvekili olduğumuzda bir arkadaşım, yanında tanımadığım birisiyle geldi. ‘Hayırlı olsun’ dediler. Sonra yanındaki bey için ‘bu arkadaşın bir işi var’ dedi. ‘Ne’ diye sordum. ‘Bunun gelini Anadolu’da bir yerde doktor. 7 senedir orada çalışıyor. Bunun tayininin İstanbul’a yapılması lazım. Bu konuda yardımcı olur musunuz’ dedi. Ben de, ‘hay hay’ dedim, yardımcı oldum. Tayini olduktan iki-üç ay sonra tekrar bana geldiler. Gelirken de bir paket bal getirmişler. ‘Değmez, niye getirdiniz?’ dedim. ‘Sen yaptığın işin farkında değilsin. Zamanında benden 10 bin dolar istediler. Ben 6 bin dolar toparlayabildim, eksik olunca yapmadılar’ dedi” diye konuştu.

H.O TERCÜMAN GAZETESİ
Yayın Tarihi : 13 Ocak 2005 Perşembe 14:00:56
Güncelleme :13 Ocak 2005 Perşembe 15:24:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?