19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

AKP’li vekilin namus istifası

AKP’nin Afyon Milletvekili Reyhan Balandı'nın istifasının altından "namus" gerekçesi çıktı. Balandı, yerel parti yöneticilerinin kendisiyle ilgili "bakan ve milletvekilleriyle düşüp kalktığı" dedikodusu yayarak "namusuyla oynadığı" gerekçesiyle partisinden istifa etti.

Zinanın suç olmasına karşı çıkan AKP Afyon Milletvekili Reyhan Balandı, Milli Görüşçü il teşkilatının ‘Bakan ve milletvekilleriyle gayrimeşru ilişki yaşıyor’ dedikodusu yaymalarına dayanamadı. Balandı, dün Meclis’e dilekçe vererek AKP’den istifa etti.

AKP’nin zinanın suç olması girişimine karşı açıktan tavır alan Afyon Milletvekili Reyhan Balandı, Milli Görüş kökenli il örgütünün, kendisiyle ilgili ‘bakan ve milletvekilleriyle düşüp kalktığı’ dedikodusu yayarak ‘namusuyla oynadığı’ gerekçesiyle partisinden istifa etti. Türkiye-AB ilişkilerinde gerginlik yaratan hükümetin zinayı suç haline getirme girişimine tek karşı çıkan kadın milletvekili olan Balandı, ‘İnsanlara cezayla bir şey yaptıramazsınız. 1928’lere dönmenin bir anlamı yok. Bu düşüncenin neden ortaya atıldığını bilmiyorum, şaşırmış durumdayım’ demişti. İstifayla AKP’nin milletvekili sayısı 367’ye düştü.

Saldırıya dönüştü

Balandı, yazılı açıklamada, ‘AKP Afyon İl Teşkilatı ile boyutları genel merkeze kadar uzanan uzlaşma imkanı olmayan görüş ayrılıkları ortaya çıkmıştır’ dedi. Balandı şöyle devam etti:

‘Bu görüş ayrılıklarının kişiliğimi ve dünya görüşümü hedef alan saldırılara dönüştürülmüş olması, 3 Kasım seçimlerinde milletvekili seçildiğim AKP’de siyasete devam etme imkanını ortadan kaldırmıştır. Bugünden sonra bağımsız milletvekili olarak seçim bölgem Afyon’a ve ülkeme ilkelerim, görüşlerim ve inançlarım doğrultusunda hizmet etmeyi sürdüreceğim.’

İki gün bekledi

İki gün önce istifa dilekçesini AKP Meclis Grup Başkanlığı’na veren Balandı’yı ikna çabaları sonuç vermedi. Balandı ile görüşen Başbakan Tayyip Erdoğan önceki gün bu konudaki sorulara sinirlenerek, ‘ne iknası’ diye tepki gösterdi. İki gün içinde namusuna dil uzatan dedikoduları çıkarmakla suçladığı il örgütüyle ilgili herhangi bir işlem yapılmaması üzerine Balandı, istifa dilekçesini dün TBMM Başkanlığı’na ileterek resmileştirdi.

Afyon’da dün bazı gazetelere yansıyan dedikodular ortalığı yine karıştırdı. AKP Afyon İl yöneticilerinin, ‘Bu kadın, bakanlarla çok yakın ilişki içinde. Gayrimeşru ilişki yaşıyor’ dediği iddiaları yerel gazetelerde yer aldı. Balandı’nın danışmanı Ali Seydi Yanardağ, ‘Reyhan Hanım bir meseleden dolayı geç saatte bir bakanı aramıştı. Reyhan Hanım’ı arayan İl Başkanı Burhanettin Çoban, ‘O saatte bakanlarla görüşmen doğru değil’ demiş. Şimdi bu olay, namus meselesi olarak karşımıza çıkıyor’ dedi.

Erdoğan’a şikayet etmişti

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘Bizde kan uyuşmazlığı yok’ sözlerinin ardından gelen Reyhan Balandı’nın istifası, AKP’deki ‘köken tartışması’nı da su yüzüne çıkardı. Balandı’nın partisiyle yollarını ayırmasına neden olan örgüt kavgası 3 Kasım seçimlerine kadar uzanıyor. Balandı, seçilir seçilmez kendisine destek vermeyen Kadın Kolları Başkanı Hatice Özkal’ın görevden alınması ve Nusret Yurter’in belediye başkanlığı adaylığı Milli Görüş kökenli AKP İl Başkanı Burhanettin Çoban’la ters düştü.

İl Yönetim Kurulu Üyesi Tuncay Keskin’in adının yerel bir gazeteciye rüşvet verilmesi olayına karışması nedeniyle Çoban’ın istifasını isteyen Balandı, Başbakan Erdoğan’a da ‘Çoban başı açık kadınlarla el sıkışmıyor. Kadınların telefonlarına çıkmıyor’ diye şikayet etti. Başbakan, Balandı’ya 17 Aralık’taki AB zirvesini hatırlatarak, ‘Şimdi sırası değil, 17 Aralık’tan sonra görüşelim’ yanıtını verdi. Erdoğan jest yaparak, Balandı’yı Brüksel’deki toplantıya da götürdü.

Balandı’ya destek bildirisi

AKP’den istifa eden Reyhan Balandı’ya, AKP Afyon Milletvekili İbrahim Hakkı Aşkar ve Afyon Belediye Başkanı Abdullah Kaptan’dan destek geldi. Ortak bir bildiri yayınlayan Aşkar ve Kaptan, İl Başkanı Burhanettin Çoban’ı eleştirerek şöyle dedi:

‘Çoban teşkilat içerisinde, partimiz prensipleri ile uyuşmayan ve partimizin kırmızı çizgilerini ihlal eden davranışları kontrol etme ve düzeltmekte hantal davranmıştır. Partimizin bir milletvekiline bile en çok ihtiyacının olduğu bu günlerde il başkanının davranışlarındaki birikimler Balandı’nın istifasına sebep olmuştur. Milletvekiline karşı son günlerdeki davranışları ise bu istifayı tetiklemiştir.’

Hürriyet
Yayın Tarihi : 31 Aralık 2004 Cuma 10:46:47
Güncelleme :31 Aralık 2004 Cuma 10:54:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?