17
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

AKP'liler İsrail'de şiddete tanık oldu

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın İsrail’deki Ariel Sharon hükümetine yönelik eleştirileriyle gerilen Türk-İsrail ilişkilerini düzeltmek amacıyla İsrail’e giden AKP dış politika kurmayları, üst düzey temaslarının yanında İsrail-Filistin çatışmasının şiddet boyutunu yakından gördüler. Başbakan Erdoğan’ın yakın danışmanlarından Adana Milletvekili Ömer Çelik, İstanbul Milletvekili Egemen Bağış, Sakarya Milletvekili Şaban Dişli ve Antalya Milletvekili Mevlüt Çavuşoğlu, İsrail’e adım attıktan sonra Tel Aviv’den Kudüs’e giderek Mescit el-Aksa’yı ziyaret etti. Burada "şükür namazı" kılan AKP’liler, geçen yıl orada yapılan bir İsrail operasyonunda kullanılan bomba ve mermi çekirdeklerinin sergilendiği bölümü "üzüntüyle" inceledi.

Dün de İsrail parlamentosu Knesset’da İsrail Dışişleri Bakanı Silvan Shalom’la görüşen AKP’liler, toplantı sırasın bakanın seçim bölgesi Bersheva’dan intihar saldırısı haberleri geldi. Hamas tarafından bir yolcu otobüsüne yapılan ve 15 kişinin ölümüyle sonuçlanan saldırı, Knesset’te İsrail’in Gazze’den çekilme planlarının tartışıldığı saatlere denk geldi. AKP’liler Shalom’la görüşürken, yan odada makamı olan İsrail Başbakanı Ariel Sharon da bomba haberi üzerine makamından çıktı. Dudakları titrediği gözlemlenen Sharon, İsrailli gazetecilere "Yine aynı felaket, birileri barışı istemiyor" açıklamasını yaptı.

AKP milletvekili Ömer Çelik de Knesset sonrası yaptığı açıklamada "Biz nereden, hangi etnik ya da dini kimlikten gelirse gelsin terör eylemlerine karşıyız. Sivillerin ölümüne karşıyız. Bu coğrafyadaki barış sürecine katkıda bulunabilmek için üzerimize düşeni yapmaya hazırız. Ancak bizim tenkitlerimiz İsrail ve Türkiye arasında sorun varmış gibi algılanıyor. Sayın Başbakan’ın da belirttiği gibi dost acı söyler. Bizim tenkitlerimiz İsrail ve Filistin halkının güvenliğine hizmet edecek tenkitlerdir dedi. Amerikan Başkanı Bush’un uyarısıyla İsrail’e gittikleri yolundaki haberlere de özel tepki gösteren AKP’liler "Türk hükümeti ya da parlamenterleri hiçbir gücün telkiniyle hareket etmez. Bu iddiayı kınıyoruz" dedi. SABAH’a açıklama yapan üst düzey diplomatik kaynaklar, bu gezinin bir "zemin yoklaması" sayılabileceğini, gezi sonrasında Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ün, İsrail gezisinin gündeme gelebileceğini söyledi.

sabah gazetesi
Yayın Tarihi : 1 Eylül 2004 Çarşamba 10:27:02
Güncelleme :1 Eylül 2004 Çarşamba 10:30:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?