18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

AKP´lilerden hükümete ABD isyanı

ABD’nin Irak’ta uyguladığı vahşete karşı hükümetin sessiz kalmasına siyasi partiler ve sivil toplum örgütlerinin ardından AKP’li milletvekilleri de isyan etti.

AKP Adana Milletvekili Abdullah Çalışkan , hükümetin ABD ile ilişkileri askıya alması gerektiğini belirterek "Irak’ta yapılan soykırımdır. On binler değil yüz binler bunu haykırmalıdır. Sessiz kalırsak ABD’nin zulmü bize de bulaşır" dedi.

AKP yönetimi, SP’nin öncülüğünde İstanbul’da yapılan ABD karşıtı miting konusunda yorum yapmaktan kaçınırken "Demokratik hakların kullanılması olağandır. Türkiye, mazlum Irak halkının sıkıntılarını sona erdirmek için çaba harcamaktadır" demekle yetindiler.

Irak’taki vahşet görüntülerine sessiz kalan AKP hükümetine yönelik tepkiler sertleşiyor. SP’nin organize ettiği ve sivil toplum örgütlerinin de katıldığı İstanbul mitinginde binlerce insan vahşeti kınarken, partili milletvekilleri de tepki göstermeye başladılar.

Adana Milletvekili Çalışkan, ABD’nin bölgede işgal ve talana geldiğini, şimdi de soykırıma başladığını söyledi. ABD’nin Vietnam ve Japonya’da da katliam yaptığını kaydeden Çalışkan, bu işgale sessiz kalınmaması gerektiğini, aksi takdirde ABD zulmünün sessiz kalanlara da bulaşacağına dikkat çekti.

İstanbul’da yapılan mitingin tüm ülkeye yayılması gerektiğini kaydeden Çalışkan, ’’Onbinler değil yüzbinler haykırmak zorundadır’’ dedi. Hükümetin sessiz kalması konusunu da değerlendiren Çalışkan, şu görüşleri dile getirdi:

"Türkiye-ABD ilişkileri önemli. Sizin ülkenizde ABD’nin üsleri ve gücü varken devletin ve hükümetin organize olarak tepki göstermesi zor. Öncelikle halkın bu noktada organize güç olarak devleti harekete geçirmesi gerekir. Hükümet, arkasında bu gücü hissetmiyor. ABD ile işbirliği de bunu engelliyor. Bu işbirliğinin tekrar gözden geçirilmesi gerekir. ABD ile ilişkiler geçici olarak askıya alınmalıdır. ABD, bizi stratejik değil lojistik güç olarak görüyor. Türkiye, ilişkilerini askıpa alıp Irak’ın etrafındaki ülkelerle işbirliği yapmak zorundadır."

AKP yöneticileri, İstanbul’daki miting ile ilgili yorum yapmaktan kaçındılar. AKP Grup Başkanvekili Sadullah Ergin, Türkiye’de demokratik hakların kullanılmasının olağan olduğunu belirterek, ’’O insanların hassasiyetine saygı duyuyorum. O feryatların haklı olduğunu düşünüyorum. Türkiye, bölgesinde çok önemli bir konumda’ dedi.

AKP Genel Başkan Yardımcısı Dengir Fırat, SP’nin mitingini "İcrada olmakla muhalefet olmak arasında büyük farklılık var. Muhalefette olunca çok kolaydır. Söylenebilecek her şey muhalefetin kolaycılığından başka bir şey değildir" diye nitelendirdi.

Fırat, Türkiye’nin dünyada Irak konusunda gösterilebilecek en büyük direnci gösterdiğini savundu.
CUMHURİYET GAZETESİ
Yayın Tarihi : 30 Kasım 2004 Salı 11:26:46
Güncelleme :30 Kasım 2004 Salı 11:30:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?