17
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

AKP'nin ABD ile gizli flörtü

Hükümetin, ABD’nin askeri önerilerini yalanlamasının kelime oyunu olduğu ortaya çıktı. ABD Savunma Bakanlığı Müsteşarı yaptığı açıklama ile AKP Hükümeti’ni yalanladı.

Cumhuriyet gazetesinin bugünkü sayısında birinci sayfadan duyurulan haberin ayrıntıları şöyle:

AKP hükümeti, ’ABD’nin resmi talebi yok’ açıklamalarıyla, Washington’un askeri kolaylıklar elde etmek için Ankara’ya ilettiği ’önerileri’ ve yapılan görüşmeleri kamuoyundan gizliyor. Cumhuriyet’in dün yayımladığı ABD Savunma Bakanlığı Müsteşarı Douglas Feith’in yeni Küresel Savunma Stratejisi ve müttefiklerle yürüttükleri görüşmelere ilişkin açıklamaları, perde arkasında yürütülen görüşmeleri ortaya çıkardı.

Hükümet ve ABD’nin Ankara Büyükelçiliği, bugüne kadar ’kelime oyunlarına’ başvurarak ABD’nin askeri önerilerini ve görüşmeleri gizlemeye çalıştılar. Cumhuriyet ’in Türkiye gündemine taşıdığı haberler için ABD Büyükelçiliği ’Washington’ın Türkiye’de yeni üsler kurma planı yok’ , hükümet de ’ABD’den resmi talep söz konusu değil’ açıklamalarını yapmıştı.

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül , daha da ileri giderek ’ABD başka ülkelerde küçülürken neden yeni üslere ihtiyaç duysun?’ derken, Cumhuriyet ’in haberleri için de ’o gazetede yazılan hiçbir şey doğru değil’ diye konuşmuştu.

Washington yönetiminin en önemli isimlerinden Feith’in, Türkiye ve öteki müttefikleriyle danışmalarının ardından 23 Haziran’da Kongre’ye verdiği bilgiler ise perde arkasındaki gelişmeleri ortaya çıkardı:

**Hükümet, ’ABD’den resmi bir talep yok’ açıklamalarıyla kamuoyundan gizli olarak Washington’la görüşmeleri ’sessiz sedasız’ sürdürmek istedi. Hükümet, ’resmi talep yok’ ifadesinin arkasına sığınmaya çalışsa da diplomasi çevreleri ABD gibi bir süper gücün, önceden nabız yoklamadan, geri çevrilecek bir talepte bulunmayacağını biliyor. Feith’in, Kongre’de ’müttefiklerimizle anlaşmaların müzakeresi aşamasına geldik’ demesi de, ABD ile görüşmeleri doğruluyor.

Gül’ün sözleri doğru değil *

* ’ABD başka ülkelerde küçülürken neden yeni üslere ihtiyaç duysun?’ diyen Gül’ün sözlerinin doğru olmadığı yine ABD’li yetkililerin ifadelerinden ortaya çıkıyor. Feith, Almanya, Japonya gibi ülkelerdeki karargâh ve tesisleri, etkinlik kazanacak şekilde ’konsolide etmeyi’ amaçladıklarını anlatırken buna ek yeni bazı yetenekler de düşündüklerini belirtti.

**ABD’nin Ankara Büyükelçiliği ’Türkiye’de yeni üsler kurma düşüncemiz yok’ dedi. Feith’in açıklamalarıysa, ABD’nin yeni konsept gereği üslerden farklı statüde ’ileri operasyon’ ve ’güvenlik işbirliği’ alanları önerdiğini gösterdi.

**Bakan *Gül’e yakın kaynaklar, ABD’nin yeni Küresel Savunma Stratejisi konusunda henüz karara varmadığını ve bir talebin söz konusu olmadığını kaydettiler. Kongre’de verilen brifing ise bu stratejinin temel unsurlarının oluşturulduğunu ve harekete geçildiğini gösteriyor. Cumhuriyet ’in ortaya çıkardığı, ABD’nin Konya Üssü’nde geniş yetkilerle tatbikat talebinin de yeni stratejinin bir parçası olduğu Feith’in kendi ifadelerinden ortaya çıkıyor.

** ABD Büyükelçiliği ve hükümetin ’yeni üs talebimiz’ yok açıklamalarıyla gözlerden kaçırdıkları asıl önemli öneri ise, ABD’nin güçlerinin rahatlıkla konuşlanması ve operasyonel hale getirilebilmesi için Türkiye ve diğer müttefik ülkelerde yasal sınırlamaların asgariye indirilmesini istemesi.

ABD, 1 Mart’ta yaşanan tezkere ’kazasının’ tekrarlanmasını istemiyor. Bu çerçevede bazı anlaşmaların yenilenmesini istiyor. AKP ise, tepkiler nedeniyle temasları gizlemeye çalışıyor.
CUMHURİYET GAZETESİ
Yayın Tarihi : 4 Temmuz 2004 Pazar 10:53:31
Güncelleme :4 Temmuz 2004 Pazar 10:57:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?