17
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

AKP´nin ´ahlak´ anlayışı

TBMM Adalet Komisyonu’nda, Ceza Muhakemesi Usulü Yasa (CMUK) Tasarısı’nın şüpheli, sanık ve mağdur kadının kadın doktor tarafından muayene edilmesini öngören maddesi kabul edilirken AKP’liler ’’genel ahlak’’ savunması yaptılar.

TBMM Adalet Komisyonu’nda, CMUK Tasarısı üzerindeki görüşmeler dün de sürdü. Tasarının ’’Kadının Muayenesi’’ başlıklı ’’Kadının muayenesi, istemi halinde bir kadın tabip tarafından yapılır. Buna olanak bulunmadığında muayene edilecek kadının bir yakını veya başka bir kadın muayene sırasında hazır bulundurulur’’ hükmünü öngören maddesi tartışmalara neden oldu. Bu maddenin cinsiyet ayrımcılığı yaratacağını vurgulayan CHP’li Canan Arıtman, hekimin muayene ettiği kişiyi dil, ırk ve cinsiyet farkı gözetmeden insan olarak gördüğünü kaydetti.

CHP’li Orhan Eraslan da söz konusu maddenin, kadının yalnızca jinekolojik muayenesini değil tüm beden muayenesini düzenlediğini belirterek ’’Bu, kadın ve erkekler için ayrı poliklinikleri getirir’’ dedi.

Adalet Bakanı Cemil Çiçek, milletvekillerinin önerileri doğrultusunda beden muayenesiyle ilgili maddelerin yeniden düzenlenmesi için zaman istedi. Verilen arada CHP ve AKP arasında uzlaşma sağlanamadı.

AKP’li Recep Özel, ’’Eşimin kadın doktor tarafından muayene edilmesini istememden daha doğal ne olabilir? Bu, kadının mahremiyeti ve ahlaken uygun bir düzenlemedir. Bu ayrıca geleneklerimize, örf ve âdetlerimize daha uygundur’’ dedi.

AKP’li Hüsrev Kutlu, Türkiye’de tuvalet ve hamamların ayrı olduğunu belirtirken ’’Rusya’da kadın ve erkeklerin bir dönem beraber hamama gittikleri söylenir. Herhalde CHP’liler bunun özlemi içinde’’ diye konuştu.

CHP’li Eraslan, maddenin gerekçesinde ’’genel ahlaka uygun’’ ibaresinin olduğuna dikkat çekerek ’’Bu, ortaçağ hekim ve ahlak anlayışıdır. Bu düzenlemeye göre, 1929’dan 2004’e kadar yapılan kadın muayeneleri genel ahlaka aykırı mı?’’ görüşünü dile getirdi.

Eraslan’ın konuşmasındaki ’’ortaçağ ahlakı’’ ifadesine tepki gösteren AKP’li Kutlu, ’’Bu düzenleme benim genel ahlak anlayışıma gayet de uygundur. Buna ortaçağ ahlak anlayışı diyemez’’ dedi.

AKP’li Mehmet Yılmazcan , erkek doktorların kadının muayenesinden çıktıktan sonra dışarıda ballandıra ballandıra anlattıklarını söyleyince, Eraslan, ’’Ben hiç duymadım’’ diye tepki gösterdi.

Tartışmaların ardından Çiçek, kadının erkek tarafından muayene edilmesi durumunda kadının bir yakını ya da başka bir kadının hazır bulunmasına ilişkin hükmün çıkarılmasını önerdi. Ancak bu öneri kabul edilmedi. Madde, tasarıdaki haliyle AKP’lilerin oyuyla benimsendi.
CUMHURİYET GAZETESİ
Yayın Tarihi : 26 Kasım 2004 Cuma 13:15:14
Güncelleme :26 Kasım 2004 Cuma 13:18:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?